Lihat ja porkkanat sekaisin

on

Lihaa korvaavat tuotteet ovat näemmä keskeinen ilmiö tällä hetkellä. Jokainen tuottaja haluaa päästä trendiin mukaan ja näinhän tämä systeemi toimii. Markkinoille tuli PoPo- jauhis, HK; n tuote, jossa porsaan jauhelihaan on sekoitettu hienoa porkkanaa 25 %. Ensireaktio oli että ai kauheeta, mutta hetken mietittyäni ja tutkittuani asiaa, ei tuo niin huono ole. Edellyttäen, että näissä korvaavissa tuotteissa pitäydytään kohtuu luontaisissa aineksissa. Kun tärkkelyksillä ja muilla täyteaineilla kevennetään tuotetta, en innostu ollenkaan. Vertailin hiukan näitä uutuuksia ns alkuperäisiin tuotteisiin. Finelistä otin porsaan jauhelihan tiedot. Rasva tuo energiaa lisää, mutta porkkana lisää hiilihydraatteja. Finelistä löysin vain porsaan jauhelihan ,jossa on rasvaa 16 %, markkinoilla näyttää kuitenkin oelvan esim Pirkka- porsaan jauheliha, jossa on rasvaa enää 12%, joten luvut lähenevät jo toisiaan kokonaisenergiamääriltään.

Jos haluaa ”sujuvasti” ja kivuttomasti keventää eläinperäisen ravinnon määrää, tämä on toki yksi keino. Neljännes pois lihankulutuksesta jokaisesta annoksesta, ja se on minusta hyvä asia. Ja kyllä, olen samaa mieltä, että näppärä voisi tehdä tämän suoraan itsekin, että ”kuluttajat ovat uusavuttomia”, mutta kaikki järkeenkäyvät keinot lienevät sallittuja, kun esimerkiksi lasten ruokatottumuksia yritetään muuttaa. Porkkananpala jauhelihakastikkeessa voi olla ”öllö” ja jäädä lautaselle, ja silti lihan määrä on sama kuin ennen, nyt mennään oikomalla ytimeen..

HK PoPo jauheliha 

http://www.hk.fi/tuotteet/tuote/hk-popo-porsas-porkkana-jauhis-400-g-400-g/

Ravintoarvo / 100g                                                Vertailu Fineli / 100g

  • Energia:599 kJ / 143 kcal                                             Energiaa 215 kcal
  • Rasva:8,0 g                                                                      rasvaaa  15,7 g
    • josta tyydyttynyttä rasvaa3,2 g
  • Hiilihydraatit:1,4 g                                                        Hiilihydraatit 0 g
    • josta sokereita1,3 g
  • Proteiini:15 g                                                                   Proteiinit 18,8 g
  • Suola:0,14 g                                                                     Suola 0,18 g

 

 

HK PoPo® porsas-porkkana jauhis

Kun lähdin tähän vertailemiseen näiden uutuustuotteiden kanssa, vastaan tuli myös seurava tuote; Atrian porkkananakki. Tätä käytin tuolla toisessa postauksessani, ystävänpäivä- aamiaisessa taivutettuna sydänmuotiksi kananunalle… Oli siis aihetta hakeutua makkaraosastolle, vaikken kovinkaan usein käytä makkaraa ruuanlaitossani.

Tässäpä tämä trendikäs uutuus…no jopas… porkkananakissa on enemmän energiaa kuin tavallisessa nakissa!!!! Kun verrataan nakkia, jossa lihaa on saman verran, kuten tässä, ja porkkanalla ei korvatakaan lihaa, vaan korvataan muita täyteaineita, kuten perunakuitua. Onhan porkkanalla erilainen ravitsemuksellinen arvo kuin perunakuidulla, joten…. Ehkä kuitenkin söisin tätä porkkanaversiota mielummin, vaikkei se mitenkään ole kevyempää tai terveellisempää, mutta toki, 280g paketissa on se 20% porkkanaa kuitenkin. Yksi asia pisti silmään, kun tosiaan käytän makkaraa vähän ruuanlaitossani. Ennen nämä paketit olivat 300g. Muistan siitä kun aikaisempien opintojen puolesta tein jotain vertailua ja oli helppo laskea nakin painoksi 30g jne… onkohan hinta kuitenkin pysynyt samana suhteessa? onko tässä saa ilmiö kuin Oivariineissa, entinen 400g onkin nykyään 350g, mutta hinta vähintäänkin sama kuin ennen..

 

https://www.atria.fi/tuotteet/makkarat/nakit/atria-280g-rehti-porkkananakki/

Atria 280g Rehti Porkkananakki 280g

Atria 280g Rehti Porkkananakki

Kuoreton nakki jossa 20 % kotimaista porkkanaa. Maku ja rakenne kuin tavallisessa lihaisassa (67 %) nakissa.

Ainesosat: broilerinliha, sianliha, porkkana (20 %), silava, vesi, kamara, jodioitu suola, dekstroosi, aromit (mm. paprika), savuaromi, säilöntäaine natriumnitriitti

Ravintosisältö

Ravintosisältö (100 g:ssa)
Energia 1015,0 kJ
Energia 245,0 kcal
Rasva 21,0 g
josta tyydyttynyttä 7,4 g
Hiilihydraatit 1,7 g
josta sokeria 0,8 g
Ravintokuitu 0,5 g
Proteiini 12,0 g
Suola 1,7 g

Ja vertailuun saman valmistajan Rehti Lihaisa nakki

https://www.atria.fi/tuotteet/makkarat/nakit/atria-280g-a-lk-nakki/

Atria 280g Lihaisa Nakki

Atria 280g Rehti Lihaisa Nakki

Atrian kuorettomien lihaisten nakkien ykkönen

Ainesosat: viljaporsaanliha, vesi, kamara, stabilointiaineet (E 1412, E 450), jodioitu suola, dekstroosi, perunakuitu, savuaromi, mausteet (mm. valkopippuri, inkivääri, paprika), hapettumisenestoaine E 301, aromit, säilöntäaine natriumnitriitti. Sianlihan alkuperämaa Suomi

Ravintosisältö

Ravintosisältö (100 g:ssa)
Energia 915,0 kJ
Energia 221,0 kcal
Rasva 18,0 g
josta tyydyttynyttä 6,9 g
Hiilihydraatit 3,0 g
josta sokeria 0,7 g
Ravintokuitu 0,4 g
Proteiini 11,0 g
Suola 2,0 g

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.