Jälkiruoka mämmistä

on

Alunperin ei pitänyt tehdä sen kummempaa mämmijälkiruokaa, kuin perinteinen mämmiä ja kermaa- annos. Jääkaapissa oli kuitenkin kevään uutuusmämmi, jossa oli perunaa. Kyllä, Kymppi-tuotteen variaatioita mämmimarkkinoille. Perinteisen 700g roveen kaveriksi tuli jo pari vuotta sitten 100g annospikari. Aluksi se kuulosti humpuukilta, mutta tulihan noita itsekin ostettua, kun ennen pääsiäistä harvakseltaan teki mieli mämmiä ja kun oli talouden ainoa mämminystävä, se 100g annos oli juuri passeli. Sitten tuli vaniljalla maustettu mämmi, no jaa.. ei sytyttänyt. Gluteiiniton mämmi taas oli loistava innovaatio, kun keliakiaa sairastaviakin päästiin serveeraamaan. Mämmi taitaa jakaa suomalaisten maun, kuten moni muukin asia. Toinen joillekin ehdoton pääsiäisherkku on pasha, ilmeisen varsinkin itäisessä Suomessaja varsinkin ortodoksialueilla. Pashasta en ole oppinut koskaan pitämään, tuo mämmikin menee sopivan vähäisissä määrin ja vain ja ainoastaan pääsiäisen aikaan.

Sain noita mämmejä näytteenä, toinen oli maustettu kuivatulla marjarouhella. Ei se marjanmaku paljoa läpi tullut, eikä minusta ollut asiansa väärtti. Luonnollisesti hinta kaupassa oli ”erikoismämmin” ja roveen sisältömäärä vain 500g. Toinen versio oli sitten perunamämmi. En edelleenkään tajua asiayhteyttä millään. Miksi pitkään paistettuun ruistahnaan pitää laittaa perunaa?????? se ei lisää tuotteen ravintoarvoa, rukiin tuoma positiivinen kuitumäärä pienenee tilavuudessa, perunan maku on tosin mieto, mutta ei se mämmin ominaismakua poista ja miksi ostaa mämmiä, joka ei maistuisi mämmille? Peruna ei pienennä mitenkään alunperinkin vähänrasvaista tuotetta, eikä pienennä/lisää sokeripitoisuutta. Raaka-aineena peruna on varmaankin yhtä halpaa kuin alkuperäinen ruisjauho. Joten ei mene jakeluun millään, miksi tuote on tuotu markkinoille ja ketä varten? Paketti oli kuitenkin jääkaapissa ja päätin kuin päätinkin tehdä mämmimutakakun. Riskillä ettei onnistu, niin varalla oli kuitenkin muutakin jälkiruokaa pääsiäisen pyhille. Tein nämä kakkuset muffinssivuokiin.

Raaka-aineita olivat:

150g suklaata ja 150g voita, jotka sulatettiin pehmeiksi ja sekoitettiin yhteen. Sitten vatkasin sekaan 2 kananmunaa ja 2 dl sokeria. Taas kaksi kananmunaa ja noin puoli roveellista (300 g) mämmiä. Lopuksi 100g mantelijauhetta, 1 tl leivinjauhetta ja 2 rkl kaakaojauhetta ja 1 tl vaniljasokeria. Kaikki vaan paksuksi tahnaksi sähkövatkaimella.

Voitelin ja jauhotin muffinssivuuat ja laitoin niihin taikinaa kohtuu reilusti. Ne kyllä sitten tursusivat hieman yli, mutta ajatus olikin tehdä niistä lakeutumisen jälkeen hieman kuppimainen, jossa kermavaahto ja vadelmahillo sitten pysyisivät.

One Comment Lisää omasi

  1. Jussi Kulkevainen sanoo:

    PERUNAMÄMMI

    On meitä koko joukko ”sokeripommia” pelkääviä. Kun mämmin tekee itse, niin silloin sokerikontrolli on hyvin hallinnassa.
    Tavallinen perusmämmi ilman sokeria ja siirappia valmistettuna on aika voimakkaan makuista ja olisikin tarvetta sokerittomalle miedomman makuiselle mämmille. Perunamämmi on silloin hyvä miedomman makuinen vaihtoehto tavalliselle mämmille, mutta kyllä siinäkin makua riittää.
    Perinteinen vanhanajan perunamämmi valmistetaan niin että siihen ei valmistusvaiheessa lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Tämän ohjeen mukaan imelletään takuuvarmasti sähkölieden uunissa.

    Valitettavasti hyvin toimivia perunamämmiohjeita on varsin huonosti tarjolla.

    Ainekset:
    2 kg jauhoisia tai kiinteitä helposti soseutuvia perunoita
    500 g mämmimaltaita
    850 g ruisjauhoja
    3,5 l vettä, veden tarvetta tulee seurata koko valmistuksen ajan, tarvittava määrä vaihtelee runsaasati perunalajikkeiden ym. mukaan
    1/2 – 1 tl suolaa
    Voidaan maustaa sopivilla mausteilla

    Sokeripommi on hallinnassa kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeri lisätään lautaselle ja näin sokerin määrä on helposti kontrolloitavissa.

    Miedomman makuista mämmiä saadaan kun vähennetään maltaiden ja ruisjauhon määrää.

    Perinteinen vanhanajan perunamämmi valmistuu näin:

    Pese ja kuori perunat. Keitä kuoritut perunat täysin kypsiksi.
    Ota keittovesi talteen ja pidä liedellä kuumana, mutta jätä pieni määrä vettä helpottamaan soseutumista ja estämään liisteröitymistä.
    Soseuta perunat heti keiton jälkeen kuumina perunasurvimella ja lisää kuuma keittovesi soseeseen.
    Jäähdytä sose huolellisesti 72-75 asteiseksi.
    Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.
    Lisää koko mallas-jauhoseos kulhosta ripotellen ja huolellisesti sekoittaen soseeseen. Lisää tarvittaessa 72-75 asteista vettä.
    Laita kansi kattilaan. Anna seoksen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
    Sekoita seosta imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
    Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.
    Lisää Imellettyyn mämmiseokseen suola. Voit lisätä myös halutessa mausteita maun mukaan.
    Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan ja siirrä syrjään noin 15 minuutiksi. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
    Laita mämmiseos mämmin arvolle sopivaan lasi- tai posliinivuokiin.
    Paista mämmi 130-140 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
    Lisää pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä astämään kuorettumista.
    Mämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileassä noin 3 vuorokautta.
    Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sirotesokerin kanssa. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo ym. ovat sopivia mämmin lisukkeita.

    Perunamämmin voi valmistaa myös sokeripommiksi !!!

    Tästäkin ohjeesta saa miedomman makuisen, kun vähentää maltaan ja jauhonkin määrää. Osan ruisjauhosta ja maltaasta voi korvata myös miedomman makuisilla jauhoilla.
    Olutmaltaita myyvista liikkeista on saatavissa myös miedompia muista viljoista valmistettuja ja mämmimaltaiksi jauhettuja maltaita.

    Makeuttamaton perinteinen vanhanajan mämmi on monien makuun selvästikin liian voimakas.
    On ihan hyvä kun meille sokeripommia pelkääville ja ympäri vuoden mämmiä syöville on tarjolla miedomman makuisia mämmejä.
    .
    .

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.