Lihaklassikko Osso buco

Potkakiekot eli osso buccot ovat  lihaklassikoita. Ne kuuluvat omaan projektiini, jossa valmistelen elääkseni ja ilokseni näitä omia virityksiäni tai perinteisiä ruokia. Potkakiekot ovat niitä pitkän kypsytyksen vaativia, runsaan sidoskudoksen omaavia tuotteita. Hinta on edullinen ja maku mahtava, mikäs sen parempi yhdistelmä. Hieman aikaa ja vaivaa se vaatii, mutta maltilla saa loistavaa ruokaa. Nyt sitten oli lauantaipäivä ja aikaa kokkailla. Ihan asioikseen piti käydä Alkossa, koska minusta kunnollinen osso buco- liemi maistuu juuri sellaiselta kuin pitää, kun lorauttaa sekaan kuivaa valkoviiniä.

Raaka-ainekset olivat seuraavanlaisia:

1 kg eli 4 kpl naudan potkakiekkoja

1 dl vehnäjauhoja, suolaa ja valkopippuria leivitykseen

2 prk (2*500g) tomaattimurskaa

3 porkkanaa raastettuna

200g juuriselleriä raastettuna

2 sipulia pilkottuna

70g tomaattipyrettä

1 tl sokeria

2 laakerinlehteä

2 tl rosmariinia

3 dl valkoviiniä

2 rkl vasikanlihafondia

cremolata simppeli

1 sitruunan kuori ja ½ mehu

1 dl persiljaa

1 valkosipuli

Minun pesto/cremolatani

1 sitruunan kuori ja ½ sitruunan mehu

persiljaa 1 dl

1 dl parmesanraastetta

1 valkosipulinkynsi

1 dl öljyä

suolaa ja pippuria

Valmistelut ovat se työläin osa, lopusta huolehtii hyvä valurautainen pata. Minä leikkaan potkakiekoista ympäröivät kalvot poikki, jotta lihanpalat eivät täysin kipristy kypsyessään. Lautaselle vehnäjauhot, suolaa ja valkopippuria. Leivitä potkakiekot kunnolla jauhoissa ja paista pinnat kiinni paistinpannulla. Laita tomaattimurska ja valkoviini ja laakerinlehti ja rosmariini pataan kuumenemaan. Lisää paistetut potkakiekot tomaattiliemeen. Kuori ja raasta porkkanat ja juuriselleri, kuori ja pilko sipulit. Freesaa niitä paistinpannulla ja kun alkavat pehmetä, lisää sekaan tomaattipyre ja lusikallinen sokeria. Pyörittele hetki pannulla ja lisää kasvisseos pataan. Sekoita ja aloita kypsennys matalalla lämmöllä. Aikaa menee noin 1,5 tuntia. Sekoittele välillä pohjaa myöden, tomaattipohjaiset liemet palavat helpolla padan pohjaan. Kun lihat irtoavat potkaluista haarukalla, alkaa olla kypsää.

Lisukkeena osso bucolle voi tarjota riisiä, tai polentaa, minä tein nyt spagettia (koska huomenna oli tulossa risiiruokaa myös ja polentaa en ollutkaan ostanut …). tuo cremolata antaa oman mukavan säväytyksen ruokaa,,, ja väriä tietysti. Paksu tomaattikastike ja vahva liha kevenevät sitruunan voimalla. Tein tuon pestopohjaisen version ja se toimi todella hyvin. Ydinluu antaa liemelle täyteläistä makua ja näyttää lautasella kivalta. Henkilökohtaisesti en pidä luuytimen mausta suorana, mutta taloutemme koira sai todelliset herkkupalat.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.