Kohti täysipainoisempaa ruokavaliota

Opiskelen tällä hetkellä Avoimessa Yliopistossa ravitsemustieteitä. Tavoitteena on tehdä ravitsemustieteistä sivuaine ja suorittaa tutkinto kauppatieteiden puolella seuraavien vuosien aikana. Tämä kaupallinen ruokabusiness on minun paikkani, jossain tehtävissä. Vaikka ruoka on minulle ammatti, saan sieltä toki ajantasaista tietoa myös, haluan pitää tämän harrastuksen omanaan. Oma ruokafilosofiani on jossain kokeilunhalun, virallisten ravitsemussuositusten ja laadukkaan itsetehdyn perusruuan välillä joka tapauksessa.

Facebookissa minulle tulee päivityksiä ja ehdottomasti parasta kotimaista antia on Satokausikalenteri- sivusto. Toki se on kaupallistettu, sieltä voi tilata materiaalia, ja he ovat myös jalkautuneet vähittäiskauppaan. Loistavaa työtä minusta! Toivottavasti saavat näitä ideoita, kuten 10 euron viikon kasvikset kassiprojekteja läpi ja niille kysyntää ja kiertoa. Kasvisten merkitystä ravitsemuksessa en kiellä mitenkään, itsekin pyrin laajentamaan koko ajan niiden käyttöä. Jos jumittaa jokapäiväiseen salaattiin ja tomaattiin, tai porkkanaan ja sipuliin, kasvisten käytöstä tulee helpolla pakkopullaa.

Henkilökohtaisesti etenen kokeiluissani jokun perusraaka-aineen mukaan, joka jää jostain ideasta päähän pyörimään. Ihan hyvä niin, tuleehan kokeiltua. Punajuuri oli jo tässä pari viikkoa tapetilla, kaalia pitäisi taas tehdä (kunhan törmään sopivasti esim lampaan lihaan, voisi tehdä taas lammaskaalia, kunnollista kaalilaatikkoa en edelleenkään osaa tehdä,,, nyyh…), nyt tuli vastaan idea palsternakasta ja toimivan kuuloisesta currykastikkeesta sille… kokeiluun siis. Toinen mielenkiintoinen resepti löytyi bataatista ja täytetystä leivästä, nyt tarvittaisiin myös artisokan sydämiä… ;D

Opinnoissani törmäsin taulukkoon, jossa oli mitattua tietoa kansallisella tasolla kasvisten käytöstä. Suuresti ihmettelen, ihan positiivisella mielellä, kuinka kreikkalaiset tai tanskalaiset saavat päivittäiseen ruokavalioonsa mahtumaan keskimäärin yli kilon kasviksia. Suomalaisten vastaava taso on kuitenkin vain 400 g päivässä. Kreikan jotenkin ymmärtää, he ovat sen verran etelämpänä, että jatkuvaa satoa tulee koko ajan, ja se on varmasti edullista perusruokaa. Tanskaa olen pitänyt vahvana lihansyöjämaana, ja tulos oli minusta yllättävä. Henkiläkohtaisella tasolla voin tietenkin lisätä kasvisten monipuolista käyttöä, mutta kuinka ihmeessä voisimme saada kansallisella tasolla näitä melko kehnoja lukuja lisättyä. Ravitsemukselliset faktat, kestävän kehityksen ajatukset, vitamiinit ja hivenaineet, ja hinta-laatusuhteet puhuvat laajemman kasvisten käytön puolesta. Kestävää kehitystä ovat varsinkin tietoiset valinnat lähiruuasta, kotimaisista kasviksista, ja varsinkin juureksista. En ole isommin saarnaaja, ja painosta kavereita syömään toisin, panostan enemmän otolliseen maaperään, itseeni ja siinä sivussa pyrin vaikuttamaan lasteni ruokiin. Se on tosin aika haasteellista.

Otan siis tavoitteeksi laajentaa tietoisesti kasvisten käyttöä eri muodoissa ruokalistoillani. Jos oikein olisin tieteellinen, tekisin ruokapäiväkirjaa syömisistäni parin viikon ajalta, jos siihen innostuisi joku päivä. sitä kautta saisi haarukoitua oman ruokavalion positio yleiseen tasoon, eihän nämä kokeiluni toki mitään terveysruokaa ole tietoisesti, enkä siihen pyrikään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.