Pulled pork

Nyhtöpossu, ylikypsä possun kassler, pulled pork…. rakkaalla lapsella on monta nimeä, vaikka ihan samasta herkusta on kyse. Saahan tuota valmiinakin kaupasta, mutta jos vain on aikaa ja malttia ja viitsii tehdä sen pari kiloa kerralla, se on helppoa ja halpaa. Kun itse tekee, saa myös vaikuttaa mausteisiin, joissa on taivas rajana. Perusidea on yksinkertainen ja tekniikoita on muutamia erilaisia. Lopputulos on sama onnistuessaan, haarukkalla särkyvää, pehmeän säikeistä maukasta possua. Olen myös maistanut naudan rinnasta (brisket) tai kalkkunasta tehtyä nyhtölihaa, mutta possu toimii minusta täydellisesti.

Nyhtöpossu toimii ihan lihaosana perusruuassa, vaikka perunoiden kera, uuniperunoiden täytteenä, hampurilaisen lihana, kebabtaskun täytteenä, vaikka missä. Kun ostaa 1,5- 2 kg niskan, kasslerin, valmiin tuotteen voi pakastaa annoksina tulevia kokeiluja varten. Meitä on täällä kolme naisimmeistä syömässä näitä ruokia, tämän kokeilun 2 kg possun niskasta jäi noin 400 g pakkaseen. Ensin syötiin liha lihana lohkoperunoiden kera, ja sitten tehtiin kebabit pitaleipään. Hyvin upposi!

Tässä versiossa halusin suolaisen makean haudutus/mausteliemen, joten asioikseen piti ostaa colajuomaa, kaikella sokerilla varustettuna. Sokeri on se juttu, joten ei kannata laittaa ollenkaan, jos sielu ei kestä ostaa sokeriversiota colajuomasta. Idea on laittaa joko kokonainen niskapaisti, tai kuten minä nyt, isoja lohkoja (halusin sen maustuvan kunnolla myös sisältä) uuniin, oman maun mukaisessa liemessä piiiiiiiiiitkäääään. Niskapaisti toimii hyvin, koska siinä on tarpeeksi rasvaa pitkään mehevään lopputulokseen. Tätä ei kannata tehdä tarjous possun ulkofileestä, tulee vain paha mieli kun se kuivaa uuniin…

tässä marinadissa oli siis:

1 tlk (0,33) colaa

1 dl chiliketsuppia

5 dl vahvaa lihalientä

0,5 dl siideriviinietikkaa

0,5 dl soijaa

mausteina chiliä, pippuria, suolaa ja paprikajauhetta ja jeeraa, jokaista noin 1 tl

pataan laitoin sipulia ja valkosipulia. Keitin marinadin kuumaksi ja kaadoin lihojen päälle pataan. Ensin uuni 250 astetta 20 min, sitten laskin sen 120 asteeseen ja seuraavat 5 tuntia hauduttelua. Lihat pois liemestä, liemi siviilöidään ja keitetään kasaan sopiva määrä tykölientä lihalle. Sitä voi vielä maun mukaan maustaa.

’Meillä syötiin nyhtöpossua ensin perunana kaverina, sitä jäi toki ylikin. Sitten ostettiin valmiita pitaleipiä ja tehtiin ”kebabit” nyhtöpossuun,,, toimi!, sitten tein yhtenä iltana artisokkalevitettä ja nyhtöpossua sämpylän väliin… suosittelen, halpaa ja todella hyvää herkkua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.