Blinejä

Blinejä ja pakkasta tammikuussa

Vuosi sitten talvella kävi pakastimen sulatuksen kanssa ohraisesti. Oli kirpeä pakkassää ja viikonloppu, ja ajattelin, että joutaahan tuon pakastimen sulattaa toisenakin viikonloppuna…. juu ei… katosivat sitten tiukat pakkasviikonloput siltä talvelta ja jäi pakastin sulattamatta. Minähän operoin tuon ison pystypakastimeni kanssa siten, että tyhjennän ja lajittelen pakastimen aarteet Ikea-kasseihin ensin. Tässä vaiheessa on hyvä katsoa mitä kaikkea sieltä löytyykään ja raihnaisimmat jäänteet voi heittää saman tien kokonaan pois. Aina niitäkin sieltä löytyy… sitten vaan Ikea-kassit parvekkeelle ja pakastimeen pari kiehuvaa vettä sisältävää kattilaa. Ovi kiinni ja ansaituille kahveille sillä aikaa. Pari tuntia siinä menee, kun ikiroutajäät sulavat tai lähtevät irti. Sitten vaan pinnat kuivaksi ja pakastin taas päälle. Romppeet parvekkeelta takaisin pakastimeen ja hyvällä mielellä uusien haasteiden pariin. Tuleepahan inventoitua pakastimen sisältö taas kunnolla.

 

Tällä kertaa jäi pakastimen saloista heti mieleen muikunmätirasia, joka on vähän niin kuin unohtunut sinne. Heti ensimmäiseksi tuli mieleen blinit, ollaanhan sitä tammikuussa. Juu, kaapeista löytyy kyllä suolakurkkua, sipulia ja pakastimesta siis mätiä. Tarvitaan siis vielä tattarijauhoja, smetana ja blinipannu. Blinipannu minulta vielä puuttuu….. Tattarijauhot ja smetanan sai ruokakaupasta ja mukava työkaveri toi blinipannun lainaan ;D. Eikun tekemään…

Hyvinhän se meni, paitsi että kuplahti melko sotkuisasti tuo taikina jääkaapissa, jonne jätin sen yöksi…. kuppi oli isohko 1,5 litran kannellinen astia ja juurta oli siellä alle 0,5 litraa… silti se levisi pitkin jääkaappia. Jotain jäi kuitenkin jäljelle ja siitäpä iloinen kokki lisäsi loput ainekset ja paistamaan. Ensimmäinen jäi hiukan raa’aksi, siinä maistui hiiva.. mutta seuraava oli jo pätevä blini ja juuri oikean kokoinen. Reseptissä oli kananmunanvalkuaiset vaahdotettuna, se tosiaan toimi, blineistä tuli ilmavia ja taikinajuuri ja tattari antoi lättyselle omanlaisensa rakenteen. Sitten päälle sipulisilppua, suolakurkkusilppua, mätiä ja smetanaa.

Melko namia, mutta täyttävää. Kahden isomman blinin jälkeen oli pakko luovuttaa. Taikinasta tuli 9 bliniä eli sivistynyt alkupala isolle porukalle (per yksi kappale siis), illanistujaisiin neljällekin kevyt iltahuikkonen ja pääruuaksi kahdelle tammikuun blinit täydellä kattauksella. Tuo reseptin vinkki vaikka kylmäsavulohesta ja /tai sienisalaatista sopisi loistavasti. Pitäisi varmaan ostaa oma blinipannu… sillä voisi tehdä myös amerikkalaisia pancakesia tai mittatilausmunakkaita

Löysin ilmeisen perinteisen reseptin  (http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/nevskin-blinit)

Ainesosat

MÄÄRÄ AINES
TAIKINA:
3-3,5 dl maitoa (tai vettä)
20 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl tattarijauhoja
1 keltuainen
1/4 pulloa pilsneriä
2 valkuaista
PAISTAMISEEN:
kirkastettua voita

Lisätietoja:

Valmistusohje

  1. Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, suola ja lisää puolet jauhomäärästä.
  2. Anna juuren turvota ja hapantua huoneenlämmössä vähintään 5 tuntia, mieluiten yön yli.
  3. Sekoita juureen keltuainen, olut ja loput jauhoista.
  4. Juuri ennen kuin alat paistaa blinejä, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan.
  5. Kuumenna blini-, paistin-, tai lettupannu. Paista kuumassa, kirkastetussa voissa blinejä eli tattariohukaisia molemmin puolin, kunnes blinit saavat kauniin ruskean värin ja rapean pinnan. Kääntele bliniä muutaman kerran pannussa. Älä anna pannun kuumentua liikaa, niin blinit ehtivät kypsyä ja hiiva kohottaa ohukaiset kuohkeiksi. Jos pannu taas on liian haalea, ohukaiset vetävät itseensä liikaa rasvaa.
  6. Tarjoa blinit mateenmädin, sipulin ja smetanan kanssa taisienisalaatin,punajuurisalaatinmateen maksan tai savukalan kanssa. Savukalaksi sopii esimerkiksi suikaleiksi leikattu kylmäsavusiika tai -lohi.
  • Ellet tarjoa blinejä heti, säilytä ne huoneenlämmössä ja kuumenna uunissa tai uudelleen pannussa.
  • Teflonpannussa voit paistaa kookkaita tattariräiskäleitä ja jakaa ison blinin neljään osaan. Blinit eivät saa olla liian paksuja. Tästä määrästä tulee 7 blinipannun kokoista ohukaista (halkaisijaltaan noin 12-13 cm).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.