Mezepöytä pikku herkkuina

Välimeren ja Lähi-idän makumaailmat jäivät taas soimaan päässä ja aiheeseen piti taas syventyä. Läheinen ystäväni hallitsee kreikkalaisen keittiön ja hänen luonaan olen päässyt ns aitoihin makuihin. Tiesin suunnilleen miltä niiden pitäisi maistua. Kokkikurssi Kansalaisopistolla antoi taas uskoa tekemiseen. Nuo ruuathan perustuvat siihen että tehdään paljon erilaisia makuja ja tekstuureja, paljon pieniä kippoja pöytään ja siitä sitten vaan nauttimaan monenmoista kivaa herkkua. Koko ruokailuun toki kuuluu pääruuatkin, mutta minä tykästyin mezeen, josta saa vatsansa täyteen varmasti. Paljonhan siinä on tekemistä, mutta monta pikkukuppia voi tehdä valmiiksi etukäteen. Toisaalta, jos mezepöydän tarjoilee ystäville, se yhdessä tekeminen on jo puoli ruokaa ja yhdessäoloa. Kasviksia, lihaa, leivnnaisia, tahnoja, rullia, salaattia, taivas on rajana. Kaikkeahan ei tarvitse olla aina tarjolla, ei kukaan jaksa niitä syödäkään ja löytyyhän sieltä sitten joakisen makumaailmaan sopivia herkkuja, kun on mistä valita.

Nyt kun tein kokeilumielessä yhdenhengen testitiimille, ei voinut kauheasti revitellä lajikkeilla, ainoa jota jäin tästä paketista kaipaamaan kokonaisuuden kannalta oli tabbouleh, cous cous salaatti yrteillä ja pilkotuilla kasviksilla. Se olisi raikastanut kokonaisuutta ja tuonut kattaukseen väriä. Mutta seuraavalla kerralla… Nyt tein filotaikinakääröjä fetalla, falafel pyöryköitä, baba ganoush- munakoisotahnaa ja hummusta ja tsazsikia. Jälkiruuksi baklavaa, mahdottoman makeaa herkkua. Ajatus oli myös tehdä ei-lihaa tarjolle, hyvin täyttyi maha näinkin. Riippuu muuten ihan lähteestä miten mikäkin näistä kirjoitetaan oikein, johtunee alkuperäisten nimien erilaisista kirjoitusjärjestelmistä.

Munakoisotahna eli baba ganoush

Halkaise kaksi munakoisoa puoliksi ja laita leivinpaperin päälle. Paahda 200 asteisessa uunissa kunnes pinnat mustuvat ja munakoison massa on ihan pehmeää. Jos käytössä olisi kunnon grilli, munakoisot sinne vaan kokonaisina, tummapaahto pintaan ja savuaromit saa kaupanpäälle. Kaavitaan munakoisojen malto kuppiin ja sekoitetaan 3 rkl punaviinietikkaa tai sitruunamehua, timjamia, suolaa ja mustapippuria. Sauvasekoittimella sileäksi ja tahna on valmis.

Paprika-pähkinätahna

Paahda halkaistuja paprikoita uunissa 200 asteisessa, kunnes pinta mustuu. Siirrä paprikat astiaan, peitä tuorekelmulla ja anna hautua hetki. Kuori mustunut pinta pois paprikoista. Ota kuivaa leipää tai paahda 3 paahtoleivän viipaletta leivänpaahtimessa, jotta ne rapeutuvat. Paahda 2 dl saksanpähkinöitä kuivalla pannulla, varo etteivät pala. Laita tehosekoittimen kannuun paprikat, pähkinät ja leivänpalat. Mausta yhdellä valkosipulilla, 1 tl chilihiutaletta, 1 rlk sitruunan mehua, 1 rlk punaviinietikkaa, 1 tl hunajaa, 1 tl juustokuminaa ja 1 tl paprikajauhetta. Kaikki sitten vaan sekaisin ja tahna on valmis.

 

Tsatsiki (miten se nyt sitten oikein kirjotetaankin)

puolikas kurkku leikataan ohueksi suikaleeksi, siemenet voi ottaa lusikalla pois, se estää vetisyyttä. 2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia, 2 valkosipulinkynttä hienoksi hakattuna, tilkka öljyä, 3 tl hunajaa ja kourallinen tuoreita mintunlehtiä. Kaikki vaan sekaisin. Jos kurkku on kovin mehukas. suikalesilppua voi valuttaa siivilässä etukäteen.

Filotaikinakääröt fetalla ja pinaatilla

Tee ensin täyte. 200 g (mielellään aitoa fetaa, eron huomaa kyllä), 1 kananmuna, persijaa pilkottuna reilu kupillinen (tillikin toimii) ja 100 g ryöpättyä pinaattia. Levitä noin 10 cm leveä filotaikina levy alustalle voitele sulalla voilla, laita toinen kerros, voitele ja kolmas kerros. Laita täytettä kapea viiru taikinalevyn toineen päähän ja kierrä koko komeus rullalle. Päädyistä ei tarvitse huolehtia, täyte ei valu sieltä pois. Jatka kunnes taikina tai täyte loppuu. 200 g fetaa täytteestä tulee noin 12 rullaa. ja loppu filotaikina menee baklavaan… Voitele kääröt kananmunalla ja paista 225 asteessa 10 min.

Falafel- pyörykät

Valuta 1 tölkki kikherneitä. Laita tehosekoittimen kannuun kikherneet, kaksi sipulia, 5 valkosipulinkynttä, 0,5 dl sitruunan mehua, persiljaa iso kourallinen, 2 tl suolaa, mustapippuria, 0,5 tl jeeraa ja 1 tl chilihiutaleita. Paahda 2 paahtoleipää ja laita murut seokseen sitomaan sitä ja 1 kananmuna. Laita massa jääkaappiin. Alkuperäisessä ohjeessa nämä paistetaan öljyssä, minulla ne räjähtivät sinne ja paistoin ne pannulla. Ihan hyviä tuli niistäkin.

Baklava – jälkiruokaherkku vailla vertaa

Puolet filotaikinasta käytin baklavaan. Sekoita ensin täyte, jota voi varioida tarpeen mukaan. Nyt oli 2 dl mantelirouhetta, 2 dl saksanpähkinärouhetta ja 1 dl rusinoita. Sitten 1 dl sokeria, 2 tl kanelia ja 1 tl kardemummaa ja neilikkaa. Levitä 20×30 cm levyinen filotaikina alustalle ja voitele voisulalla, laita toinen kerros, voitele ja vielä kolmas keros. Sitten päälle pähkinäsekoitusta. uusi kerros filoa x3 ja pähkinää… toista ainakin neljä kertaa tai niin kauan kuin filolehdyköitä ja täytettä riittää. Päällimmäiseksi jä taikinakansi. Paista

 

175 asteessa noin 30 minuuttia ja vielä 15 minuuttia  150 asteessa. Keitä siirappi 3 dl vettä, 1,5dl hunajaa ja 1,5 dl sokeria ja yhden appelsiinin kuori raasteena ja appelsiinin mehu puristettuna. Keitä kasaan noin 15 minuuttia. Kaada siirappi kakun päälle  ja leikkaa tässä vaiheessa annospaloiksi paistovuokaan. Kakkua on vaikeampi leikata, kun se jäähtyy ja kovettuu hieman. Anna jäähtyä kunnossa ja nautiskele.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.