Tartaletit lemoncurdilla, kinuskilla ja suklaatäytteellä

on

Aikaisemmassa merkinnässäni pähkäilin maustettujen kondensoitujen maitojen kanssa, mitä niistä keksisi. Minullahan oli vahingossa ostettuja kondensoituja maitoja, joissa oli makuna suklaa ja valmiiksi keitetty karamelli. Toisaalta olin jo aikaisemmin päättänyt tehdä/kokeilla itsetehtyä lemon curdia ja siihen oli tarvikkeet ostettu. Ajatuksena oli tehdä sitruuna-marenkitorttu. Nuo lapsosethan eivät välitä sitruunaisista jutuista ollenkaan, joten päätin laajentaa torttuideaa noihin kondensoituhuihin maitoihin myös. Näin se ajatus taas lähti, lapasesta kokonaan, mutta onneksi oli taas viikonloppu ja oli mukavasti aikaa askarrella. Teini-ikäisten lasten kanssa on kiva tehdä näitä, ovat jo oikeasti avuksi ja ilmeisen  pitävät yhdessä tekemisestä. Äidin tytöt ❤ (huomaathan trendikkään hymiön…) Tästä taitaa tulla pitkä päivitys… laitan kuvia jo sekaan, ettei aika käy niin pitkäksi…

Ensin valmistin lemon curdin. Olen ostanut sitä kaupasta, englantilaista tuotantoa ja kuuluu olennaisena osana paahtoleivän päälle levitettynä. Itse maistoin aikoinani kielikurssilla perhemajoituksessa tuota herkkua niin, että paahdetulle leivälle laitettiin ensin ohut kerron voita, sitten makeaa sitrusmarmeladia. Se suolaisen ja makean yhdistelmä todella toimi minun makuhermoissani. Lemon curdia käytetään myös leivonnaisissa ja päätinkin tehdä sitä itse, vertailuna tuohon teolliseen versioon.

Lemon curd (tästä tulee noin 500 ml, eli kaksi kivankokoista purkkia, tai purkki ja toinen osa leivontaan)

raaka-aineet:

5 keskikokoista luomusitruunaa (ehdottomasti luomuversioita, koska kuori käytetään ja tavan sitruunat on vahattu ja käsitelty vaikka millä kemikaaleilla)

200 g sokeria

175 g voita

4 kananmunaa

4 kanannmunan keltuaista (valkuaiset talteen italialaista marenkia varten..)

Raasta sitruunoista kuoret ja purista mehu, valmista nestettä pitäisi tulla noin 2,5dl. Kuumenna kattilassa mehu, kuoret ja sokeri ja voi. Kun seos on kuumentunut, ja voi sulanut, sekoita puolet vispattuun kananmunamassaan, ja kaada takaisin kattilaan. Sekoita ja anna kuumentua, älä keitä. Huomaat seosta sekoitellessa sen paksunevan nopeasti, kun kananmuna saostaa massan. Kaada massa siivilän läpi. Siivilöiminen on tärkeää, koska siihen jää klönttejä. Mutta lopputulos on silkkisen kevyt lemon curd. Käytä valmis massa leivonnassa tai purkita.

Tartaletti/piirakkataikinan ohjeen etsin ja sovelsin nettistä. Sellaista kevyttä, simppeliä taikinapohjaa olen etsinyt ja tämä toimi hyvin.

Raaka-aineet: (riittää 12 pikkuvuokaan tai yhteen isoon, 26 cm vuokaan)

200 g vehnäjauhoja

100g huoneenlämpöistä voita

1 kananmuna

3/4 dl sokeria

Sekoita voi ja jauhot nopeasti, lisää sokeri ja kananmuna. Taputtele nopeasti kasaan, kääri muoviin ja anna seistä jääkaapin viileydessä noin 30 minuuttia. Voitele tartalettivuuat. Pyöräytä taikina pötköksi, jaa 12 osaan, pyöritä pikkupulliksi ja painele ympyröiksi. Asettele vuokiin ja leikkaa irtoreunat pois. laita vuokiin pala foliota ja siihen päälle kuivia herneitä tai linssejä esipaistoa varten. Folio/hernehässäkkä estää reunoja valumasta alas vuoan reunoilta.

Paista ensin 10 minuuttia 175 asteessa folion kanssa, ota uunista ja poista foliot ja herneet. Herneet voi jatkossa edelleen käyttää ruuaksi, vaikka joskus näin käyttäisikin niitä. Laita pohjiin täyte, meillä laitettiin osaan lemon curdia, osaan karamellitahnaa ja suklaatahnaa niistä kondensoiduista maidoista. Halusin näin testata miten nuo maitomassat toimivat uunissa. Nämä pohjat laitetaan siis täytettynä vielä uuniin takaisin 10 minuutiksi. Nyt täyte ja pohja kypsyvät valmiiksi. On aika tehdä torttujen päälle marenki. Ei haittaa vaikka tortut viilenevät uunin jälkeen, maistuvat kylminä hyville.

Marenki italialaisittain (tähän tarvitaan kaveria ,tai sitten pitää kokkitoiminnot olla hyvin hallussa…)

4 valkuaista

80 g vettä

300 g sokeria

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kuumenna vettä ja sokeria mittarilla 120 asteiseksi, mutta älä hämmennä liosta. En muista enää tarkkaan kemiallista syytä tuohon sekoittamattomuuteen, mutta se vaan toimii niin, ja sokerileivonnassa lämpötiloilla on merkitystä. Kun liuos on 120 asteinen, kaada ohuena nauhana vaahdotetun massan sekaan ja sekoita lisää koko ajan. Kylmävesihaude auttaa alentamaan lämpötilaa ja marenki on valmis kun on jäähtynyt. Kuuma sokeriliuos kypsyttää valkuaiset, eikä massaa enää paisteta erikseen. Sitten vain massaa pursotinpussiin ja koristelemaan torttuja. Nyt saa olla luova! sitten polttotöhö esiin ja kaunis ruskea pinta marenkiin. Kannattaa olla siinä varovainen, ne tummuvat todella nopeasti ja tietyti myös palavat pilalle helpolla. Huh… hieman työläät askartelut, menee enemmän harrastustoiminnan puolelle. Lopputulos oli hyvä, näyttävä ITSETEHTY leivonnainen.  Kelpaa tarjota vieraillekin! Tuli opittua monta hyvää reseptiä ja tekniikkaa kerralla. Ja ne mistä lähdettiin liikkeelle, maustetut kondensoidut maidot toimivat täytteenä loistavasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.