Nokkonen (vol1) munakasrullassa

on

Tein itselleni lupauksen, että tänä keväänä tartun nuoren nokkosen varteen ja kokeilen siitä erilaisia ruokia. Sen terveellisyys on monessa yhteydessä todettu ja on käyttökaimaansa pinaattiin verrattuna ravitsevampaa raaka-ainetta. Lainaan kommenteja wikipediasta, kun siellä oli seuraavia vauhdikkaita kertoimia…

  • nokkosessa on 5 kertainen määrä c-vitamiinia appelsiiniin verrattuna
  • 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa
  • kalsiumia 3 kertaa enemmän kuin maidossa
  • 2 kertaa ravitsevampi kuin porkkana

Siellä se superfoodi kasvaa, joka paikassa, vadelmien kypsymisen aikaan riesaksi saakka. Keväällä ja jatkossa nuoria versoja kannattaa käyttää, maku kitkeröityy ja menee puiseksi. Tai sitten isoje nnokkosen pienimpä latvoja. Minullakin oli vain vanhat nahkarukkaset käsissä ja sakset ja muovipussi. Nokkonen kerää itseensä myös haitallsiia aineita, jokapaikan kasvi kun on, ihan navetan nurkalta (jos kuvitellaan sellainen vanhojen hyvien aikojen navetta lantaloineen) tai epämärääisestä kompostista niitä ei kannata kerätä. Eikä varmaankaan mitään kannata kerätä kovin vilkasliikenteisen tein varsilta. Mutta tuottoisa kasvi nokkonen on, sato ei lopu kesken. Yleisimmin nokkosta kuivataan, se menee pieneen tilaan ja säilyy kuivassa. Toine ntapa on ryöpätä ne nopeasti. Samalla katoavat polttavat aineet, nokkosen polttava vaikutus on muurahaishapon kaltainen yhdistelmä. Minä keräsin tänään muovikassillisen nokkosia. Kotona odotti MM-kisojen Suomen peli ja samalla perkasin nokkoset irti rangoistaan. Hyötysuhde oli seuraaava, jos olisin ryöpännyt koko muovikassillisen, siitä olisi tullut 7 pussia ryöpättynä (150g) eli jonkun ruuan osanen.

Ensimmäiseksi tein lauantai-illan kunniaksi munakasrullan, jossa oli tuo 150 g ryöpättyä nokkosta.

Pohja:

3 dl vehnäjauhoa

6 dl täysmaitoa

5 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina

150 g nokkosta

2 tl suolaa

1 tl valkopippuria

Täytehän voi olla mitä vaan, nyt laitoin

2 sipulia

½ kesäkurpitsa raastettuna

120g pekonia

½ purkkia valio koskenlaskija cheddar sulatejuustoa

1 tl cayennepippuria

Tee munakastaikina, sekoita maitoon jauhot ja keltuiaiset ja nokkonen ja mausteet. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele sekaan. Kaada uunipannulle ja paista 200 asteessa 20 min. Kumoa toiselle leivinpaperille jäähtymään. Paistoin ensin pekonit täytteeseen, kun ne olivat rapeita, nostin ne pannusta sivuun, ja jätin rasvan. Pekonin rasvassa kypsensin kesäkurpitsaraasteen ja sipulit ja maustoin sen. Lisäsin sekaan rapeat pakonit ja cheddarjuuston. Levitin täytteen pohjan päälle tasaisesti ja käänsin leivinpaperin avulla pohjan rullaksi. Toimii lämpimänä tai haaleana ehkä vielä paremmin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.