Tartaletteja uusilla täytteillä

on

Joskus vuosi sitten kokeilin tartaletteja lemoncurdilla ja kondensoidulla maidolla, pientä askarteluahan se on, mutta pieni näplääminen on aika-ajoin rentouttavaa. Tänä viikonloppuna tein ensin lauantaina raparpericurdia. Se on ollut mielessä jo pitkään ja uuden sadon kunniaksi oli aika kokeilla sitäkin. Voi hitsi mikä herkku, jos toki sitruunastakin tulee upea tahna, raparperi toimii myös. Vielä joskus kokeilen verigreipeistä samaista curdiä…

Raparpericurd aineet:

300 g raparperia pilkottuna

2 rkl vettä

1 dl sokeria

3 kananmunan keltuaista

80 g voita huonenelämpöisina pikkupaloina

Keitin raparperit ja veden ja sokerin ensin, noin 10 min, jota massa pehmenee. Ajoin sauvasekottimella sen hienoksi ja annoin jäähtyä hiukan ennen kananmunia. Vispasin kananmunat massaan ja siirsin massan haudekeittimen haudutusosaan. Kuumensin massaa ja kananmunat sakeuttivat ja kypsyivät seoksessa. Liian kuumalla ei saa paahtaa sitä, kananmunat menee kokkeliksi. Sitten annoin massan taas jääähtyä ns ”sormenlämpöiseksi” ja vispasin voin palat sekaan. Parasta seuraavana päivän, kun maut tasaantuvat. Tosin kun olen tällainen herkuttelija, oli pakko iltasella paahtaa pari paahtista, päälle ensin voita ja sitten curdia,,, voi jösses kun oli hyvää.

 

Nyt oli sitten raparpericurdia ja toinen ruokamieltäni vaivaava raaka-ainepurkki, maapähkinävoi tuossa häiritsemässä. Eikun nettiin ohjeita selaamaan. Löysin maapähkinävoille tahnaohjeen, jolla kuorrutettaisiin kakkuja, tätä pitää kokeilla…

Maapähkinavoitahna

1 dl maapähkinävoita

1 tl vaniljaekstraktia

50 g voita huoneenlämpöisenä pikkupaloina

1 rlk kermaa

2 dl tomusokeria

Sekoitin yleiskoneessa ensin maapähkinävoin, vaniljan ja voin tasaiseksi massaksi, sitten pieninä erinä sekaan lähes kaikki tomusokeri. Sitten sekaan kerma ja loput tomusokeri ja annoin koneen tehdä massasta sileää. Kun ostin tuon maapähkinäurkin, ihmettelin aidosti, miksi jenkit syövät tuota niin paljon ja reseptiikkaa on vaikka mihin. No niin, kun siitä tekee tällaisia tahnoja, johan maistuu makoisan hyvältä, kyllä kelpasi kakun pintaa koska vaan.

IMG_3860

 

Nyt oli siis kaksi tahnaa, ja kaivoin täältä blogistani hyväksi koetun tartalettien ohjeen. Jotenkin lohdullista, että jotain ohjeen osaa alkaa jo hyväksikäyttämään, eikä koko ajan tule jotain uutta kirjoittettua.  Kun on hyvän pohjan löytänyt ja testannut, mikäs näitä on hyödyntäessä.

Tartalettitaikinan raaka-aineet:

100g voita huoneenlämpöisinä paloina

200g vehnäjauhoja

1 kananmuna

0,75 dl sokeria

Yleiskoneella pyöräytin ensin rasvan ja jauhot sekaisin, sitten sokeri ja lopuksi kananmuna. Käärin taikinan tuorekelmuun ja annoin levätä jääkaapissa 30 min. Voitelin pikku tartaletti vuuat, ja jaoin taikinan tasaisiin osiin ja tein pallon kautta niistä levyjä vuokiin. Paistoin pohjia ensin foliolla vuorattuna (estää taikinaa valahtamasta alas raakana) noin 12 min 200 asteessa. Sitten täytin ne näillä kahdella massalla, maapähkinävoi- ja raparperilla.

Lopuksi askartelupäivän iloksi keitän italialaisen marengin Eiliseltä curdiltä jäi 3 kananmunan valkuaista ylimääräiseksi, nämä ajatuksen kiertää myös hyödynnettävyyden kautta. Yksi ajatuskehitelmä oli, että tekisin pavlovan valkuaisista ja curdistä, mutta jääköön ajatus seuraavaan kertaan.

Raaka-aineet;

3 kananmunan valkuaista vaahdotettaan kovaksi vaahdoksi

225 g sokeria ja 6 g vettä keitetään mittarilla 120 asteiseksi, hämmentämättä.

Sitten liuos valutetaan nauhana valkuaisvaahdon sekaan. Siinä se, hieman tekninen, mutta keskittyämällä onnistuu kyllä. Valmis marenkimassa pursotinpussiin ja koristelemaan tartaletteja. Viimeistelyn hoitaa poltin, jolla vaahtoon saa kivan pinnan

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.