Tomaattikeitto italialaisittain

on

Kokkailut ja ruokavalinnat menevät joskus ihan omia polkujaan. Toisaalta hyvä, mutta tämän paineen kanssa on osattava elää ja on osattava soveltaa. Nytkin päädyin tomaattikeittokokeiluun seuraavanlaisen ketjun kautta… koiramme sai ripulointikohtauksen, eli normi kevätelämää, jotain ”ihanaa” nauttineena maha sekaisin. Tein koiralle mahanrauhoitusruokaa, eli kypsää riisiä, naudanjauhelihaa ja gefiluspiimää. Hyvä niin, koiran vatsa rauhoittui, ehkä hoidosta huolimatta, mutta rauhoittui kuitenkin. Tuota varten ostin töistä jauhelihaa 3 kg (meillä nuo annoskoot on vähän reilumpia), koiralle meni 2 kg 4 päivän hoitokuurille. Päätimpä sitten keittää lopusta jauhelihasta ison kattilallisen bolognese – kastiketta. Sitä on aina hyvä olla pakastimessa, kelpo fast foodia kiireiseisempään hetkeen, ja kun tekee bolognesen pitkällä kaavalla, kannattaa sen 4 tuntia hauduttaa koko pata kerralla. Koko pataan bolognesea meni sitten puoli punttia lehtiselleriä ja ostin töistä taas isomman annoksen tomaattimurskaa, 2,5 kg. tomaattimurskaa meni noin puolet kastikkeeseen. Sitten minulla oli taas jäljellä noin 1 kg tomaattimurskaa ja puoli punttia lehtiselleriä. Joten päätin tehdä tomaattikeiton, joten en olekaan vielä kokeillut soppapäivän iloksi. Monta erilaista kaavaa löysin tähänkin, mutta tein mukaellun version toscanalaisesta tomaattikeitosta, ja taas uusi saostusmenetelä, kuivahtanut vaalea leipä. Tästä syntyi paksuhko keitto, joka maistui erinomaiselta ja täydensi hyvin soppapäivävalikoimaani.

 

Tomaattikeiton raaka-aineet (määrästä tulee ainakin 4 pääruoka-annosta)

250 g lehtisellerin varsia pilkottuna

2 sipulia

3 valkosipulin kynttä

2 dl kuivaa valkoviiniä

3 tölkkiä (400g) hyvälaatuista tomaattimurskaa

1 tl timjamia ja oreganoa

1 rkl sokeria

2 tl suolaa

rouhauksia mustapippuria

0,5 dl tuoretta basilikaa

3 siivua vaaleaa paahtoleipää

Lisukkeeksi ja proteiiniksi laitoin

2 pss mozzarellaa (125g kappale) eli puolikas per annos

1 dl silputtua tuoretta basilikaa

liraus huippulaatuista viimeistely oliiviöljyä

 

Pilkoin sellerit ja sipulit ja laitoin hiukan öljyä kattilaan ja freesasin niitä hetken. Sitten kattilaan valkoviini, oregano ja timjami ja annoin kasvisten maustua ja kypsyä ja viinin tiivistyä avoimessa kattilassa noin 15 min. Sitten lisäsin sokerin, suolan ja pippurin ja tomaatimurskan. Annoin keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia ja soseutin kaikki sauvasekottimella tasaiseksi. Kattila pois liedeltä….Pilkoin paahtoleivät paloiksi ja laitoin keittoon ensin ”likoamaa” hetkeksi, että imevät hyvin nestettä pois. Lopuksi vielä hiukan tuoretta basilikaa ja kerran vielä sauvasekottimella tasaiseksi. Siinäpä keittoa kerrakseen…

Kun söin keittoa, laitoin kuuman keiton päälle revittyä mozzarellaa ja basilikasilppua, tuli täyteläinen kokonaisuus ja makumaailmat kohtasivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.