Annoshinta vai kilohinta

on

Olin pikkukaupassani ostamassa smoothieen raaka-aineita. Katseeni on ennenkin ajelehtinut uuteen salaattibaariin, joka siellä on. Ajatushan on hyvä ja levinnyt isoista kaupoista pienenmpiinkin yksiköihin. Laajasta valikoimasta voi poimia mieleisensä salaattikombon ja rasia hinnoitellaan kilohinnalla. Tuossa näkyi olevan 14,90€/kg. Nyt olin siis hakemassa vesimelonia ja ananasta smoothieen, annoskoko on 1-2 ja tarvittavat määrät sen mukaiset. Luonteeni mukaisesti päätinkin ostaa kahta versiota ja pohtia enemmän kilohintaa. Minulle halvin mahdollinen hinta ei ole itseistarkoitus, mutta mitä pidemmälle joku tuote prosessoidaan ja tehdään valmiiksi, luonnollisesti nettokilohintakin nousee. Missä menee kipuraja kumman valitsee? Hulluinta oli tässä vähän aikaa sitten, että banaanit ja appelsiinit oli jo kuorittu etukäteen, mutta kääritty sitten taas elintarvikemuovipakkauksiiin. Nämä ovat minusta jo turhakkeita ja ihmisten tarpeiden ja kykyjen halveksuntaa.

Nyt valitsin smoothieen rasiaan valmiita vesimelonipaloja ja ananaspaloja. Painoa paketilla oli 304g ja hinta tuon edelläminitun kilohinnan mukaan 4,54€. Tuosta määrästä tulee nyt yksi smoothie ja loput raaka-aineet päälle, hinnaksi tulee noin 5 €. No ei mahdoton, mutta minusta aika kallis kotiruokavalmistuksessa. Kokonaisuudessa päivittäisessä ruokabudjetissa tuollaisten hedelmäherkkujen nauttiminen nostaa kuluja paljon. Toki siitä saa kuituja ja hyviä vitaiineja ja hedelmien sokeria, mutta tässä smoothiessa ollut vesimeloni ei ole kovin ravintorikasta.

Toinen versio on sitten ostaa kokonaisia hedelmiä. Kappas, tarjouksessa oli sesonginmukaisesti vesimelonit. Etsin pienimmän vesimelonin, jonka löysin ja se painoi 2,375kg. Tarjoushinnalla pallolle tuli hintaa 2,38€. Ananas näytti mukavan kypsältä (ovat usein valitettavan kovia ja vihreitä ja siten eivät niin makeita) ja se siis vaaàlle. Hintaa tuli kokonaisella ananakselle 2,40€ ja painoa oli 1,205 kg. Näistä määristä tulee luonnollisesti enemmän kuin yksi smoothie. Onko mahdollista ja halua tehdä useampia samanlaisia smoothieta vai voiko noista raaka-aineista tehdä jotain muuta ruokaa sitten?

Lasketaanpa:

Vesimelonin kuorimishukka on noin 30%. Sitä jää siis nettona 1600g, hinta 2,38

Ananaksen kuorimishukka on isompi, 50%, nettosaanto 600g, hinta 2,40

Tästä hedelmämäärästä tulee samalla kaavalla kuin valmispöydästä ostettuna noin 8 smoothieta. 8 smoothieta maksaisi yhteensä siis 4,80, jos ostaa kokonaisia hedelmiä. Nyt hedelmäraaka-aineen hinta per 1 smoothie on enää noin 0,60-0,80 €. Muistutuksena, se valmisversio maksoi 4,54€ per 1 annos. Hmmmmm… tarvinneeko tuota tämän enempää pohtia? Smoothiena saa tosiaan syötyä näppärästi hedelmiä ja marjoja, eikä niiden hinta ole kovinkaan korkea, jos viitsii ja haluaa nähdä vaivaa. Kaupoissa on myytävänä monenmoisia valmissmoothieta ja sofistikoituneet kahvilat tehevät itse smoothieta. Hyvä niin, että saatavuutta on hyvälle tuotteelle. Mutta itsetehtynä saa tietysti maustella ja yhdistellä mielensä mukaan, eikä hinta näytä olevan korkea. Kuten monessa muussakin asiassa, pienempi annoskoko ja -tarve nostaa hintaa.

Jos nyt hakemalla hakee jotain negatiivista, niin nyt minulla on  8 smoothien (samanmakuisen…) raaka-aineet yksikseni. Muut ruuat jo mietitty ja ostettu lähipäiville, joten sinne en saa näitä uppomaan. Täytyy kokeilla töissä, saanko tarjottua heille itsetehtyä smoothieta ja tietysti kiinnostaa kommentit makuyhdistelmästä…

 

Jälkikirjoitus salaattibaarien puolesta. Vaikka tässä aukottomasti todistelin, että smoothie kuoritavarana on huomattavan edullista… Minusta silti tuo salaattibaari-idea on loistava. sieltä saa kevyemmistä ja raskaammista aineksista koottua erinomaisia lounassalaatteja ja kerran kun sellaisen salaattiannoksen ostin, käypäkelpo salaatti maksoi noin 6 euroa. Jos tuollaisia on työatkan tai muuten vaan matkan varrella, niitä kannattaa ehdottoasti hyödyntää, jos nälkä iskee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.