Pavlova pitää kokea, ainakin kerran

Klassikkoleivontaa kuulunee Pavlovakakku. Loman kunniaksi päätin väkertää Pavlovan, omalla tuunauksella tietysi. Tosin nyt en voi tuupata loppukakkua työkavereille ja talouden nuoret neidot eivät yleensä innostu muusta kuin suklaa- tai Nutellapohjaisista leivonnaisista. Sain kuitenkin vielä nipun tuoretta raparperia ja päätin tehdä niistä tuota ihanaista curdia, josta olen aikaisemmin jo blokannut

Kun tekee curdiä, sen sivutuotteena jää kananmunan valkuaisia, ja siitä se ajatus sitten lähti. Monesti nuo valkuaiset tuele vaan heitettyä pois ja toisaalta olen useinkin kokeillut marenkeja. Valitettavan monesti olen niissä myös epäonnistunut. Marenki itsessään ei ole vaikea, mutta jotenkin ole missannut sen ultimate kaavan tai tavan tehdä marenkia, jotta se toimisi aina. Kauhean usein en marengintapaisesta yltiömakeasta välitä, joten näitä treenikertoja tulee harvemmin. Nyt siis curdin kautta Pavlovaan. Marengin ja curdvaiheen aikana, en vielä tiennyt mitä marjaa kakkuun tulee, koska olen vasta menossa kokkailujen jälkeen koiran kanssa tuonne luonnonsuojeluauleen aarnimetsiin. Metsä kertonee mitä on tarjolla…. Jos sattuu kanttarellit olemaan reitin varrella, pitänee tähän kakkuun kuitenkin miettiä jotain muita vaihtoehtoja. Pavlova ei ole kiireisen kakku, mutta toisaalta, jos valmistaa marengit ja curdin (curd ei siis ole mitenkään klassisen Pavlovan raaka-aine, mutta kulkee tässä minulla mukana..) etukäteen, voi kakun koota sitten nopeasti vaikka seuraavana päivänä. Marenkihan ei pidä pitkästä seisottamisesta, se kostuu ja sitkistyy ajan kanssa, curd taas säilyy hyvin pari viikkoa jääkaapissa. Jälkikirjoitus… metsäretkeltä löytyi mustia torvisieniä ja kanttarelleja, joten Pavlovaamme tuli mansikoita.

Klassinen Pavlova on nimetty venäläisen ballerinan mukaan, joka nautti ilmeisen ylellistä ja herkullistä elämää 1900-luvun alkupuolella. Aito Pavlova syntyy marenkikiekoista, pehmestä kermavaahdosta ja tuoreista marjoista. Ne kasataan kerroksittain, upeat marjat päälle. Nuorempi tyttäreni on nykyajan somenuori, ja kun hän näki mitä olen tekemässä, tunnisti Pavlovan (erittäin suurta rispektiä 15- vuotiaalle). Joku ”kuuluisa”tubettaja Miisa/miira.. .jotain… oli tehnyt Pavlovan suorana tubessaan. Ei nämä nuoret someihmiset ihan hukassa ole, näin ruokaihmisen silmin katsottuna.

Marenkiohje:

3 kananmunan valkuaista

2 dl hienoa sokeria

2 t perunajauhoa

1 tl valkoviinietikkaa

Vatkaa valkuaisia kevyeksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista tasaisesti sekaan ja sitten sekoita perunajauhot toisen puolikkaan sokeriannoksen sekaan ja lisää vaahtoon. Lopuksi valuta viinietikka sekaan. Marenkitaikina on valmista, kun se jää aalloille ja huipuille, eikä tipahda päähän, jos kulhon kääntää ylösalaisin pään päälle. Tasaisia kakkukiekkoja saa, kun laittaa massan pursotinpussiin ja tekee kiekot pellille. Tässä vaiheessa voi tehdä päätökset kakun koosta. Hauska idea on tehdä vain noin 10 cm kiekkoja, ja koota jokaiselle oma Pavlova leivos. Tein toisen kakun raparpericurdilla,mansikoilla ja kermavaahdolla, lapsonen sai omansa pelkästään kermavaahdolla ja mansikoilla.

Kesän juhlistamme meillä oli jäljellä 20 cl skumppapullo, joten päätimme nauttia ballerinan herkun erittäin aidosti…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.