Kesäruokaa mökillä, enemmän kasviksia

Satokaudet ovat mielettömät sen pari kuukautta Suomessa. Tuoreita herkkuja on tarjolla monipuolisesti, vaikkei niitä(kään) voi itseään enempää syödä. Mutta on varaa mistä valita. Yhden hengen mökkitaloudessa, jossa halusin viedä mukanani kaiken kerralla, piti oikein miettiä mitä syö minäkin päivänä ja kuinka ruokataloutensa järjestää. Mökillä on sähköt, mutta isot pakastinarkut eivät ole enää käytössä. Liesi ja uuni löytyy ja avotulet saa tuvan takasta. Pihan rapautunutta pihagrilliä en lähtenyt virittämään kuntoon, kun määrät ja tarpeet olivat pienet. Tulomatkalla poikkesin Vierumäen Keitaassa, isohko yksityinen liikenneasema, ja luonteeni mukaisesti poimin mukaani paikallisen lihatalon naudan grillimakkaroita. Näemmä saunaseuran palkittuja makkaroita, pippurilla maustettuja, lihana vain naudanlihaa… tätä minulle tietysti kokeiluun. Toimi erinomaisesti grillattuna, rantasaunalla aidon lonkeron kera, tyyntä järveä katsellessa

 

Vein mukanani jauhelihaa. Siitä tein pariin ruokailuun kasvis-jauhelihapastaa. Loppujauhelihan (eipä nämä yksinsyöjän annokset isoja ole) laitoin täytettyihin kurpitsoihin. Vein siis mukanani myös myskikurpitsan. Halkaisin sen ja paahdoin ensin puoli tuntia sitä uunissa kypsäksi. Koversin lusikalla kurpitsalihan irti, rikkomatta kuorta. Sitten sekoin paahdetun jauhelihan ja sipulin ja valmiin papusalsapurkin sisällön keskenään ja sekoitin kurpitsamassan sekaan. Päälle juustoraastetta ja gratinoin sen uunissa. Tulipa kiva setti

Äiti toi kaupungista mukanaan meille maksaa yhtenä päivänä. Perunamaalta haimme tuoreet Siiklit, ne mökin kuuluisat perunat. Arvostan kovasti ruuan lyhyttä tuotantoketjua, ja tämä mökin 50metriä ja 10 minuuttia pellolta pöytään on täydellinen.Kaveriksi tuoreita vahapapuja mustapippurilla ja pekonilla maustettuna. Lisäksi puolukkahilloa ja mökkikurmee oli valmis

IMG_4123

 

Mennessäni vein mökille kaalikääryleitä. Siitä saimme loistavan lounaan äidin kanssa. Uudet perunat, tomaattia ja kurkkua äidin kasvihuoneesta, puolukkahilloa ja hieman silliä. Taas oli mieli iloinen hyvästä ruuasta. Kaalikääryleet ovat asia, jotka minun pitää oppia tekemään itse jossain vaiheessa

IMG_4086

 

 

Uusia perunoita jäi ylitse ruokailusta ja jääkaapissa oli vielä yksi laadukas naudan grillimakkara odottamassa. Lisäksi minulla oli kokeilussa valkoisia, aika ohutkuorisia paprikoita mukanani. Päätin tehdä yhdelle illalle niistä pyttipannumaisesti täytettyjä paprikoita. Murskasin keitetyt perunat, paahdoin ensin pannulla makkaranpalat ja sipulia, ja sekoitin perunan sekaan, massaan hiukan maustettua creme fraichea ja päälle maustettua juustoraastetta. Uuniin puoleksi tunniksi ja iltapala oli valmis. Tämä todella toimi

Mummon kananmunsalaatti on makumuistoissani klassikko. Yksikertaisuudessaan nerokas salaatti. Kun tajusin salaatin idean aikoinaan, tätä kannattaa tehdä. Salaattipohja on helppoa, mellä oli vain jäävuorisalaattia, sipulin tuoreet varret toimivat myös hyvin ja antavat väriä. Keitetyt kananmunat erotellaan valkuaisista ja keltuaisista. Vatkataan ihan puhdasta kermaa pehmeäksi vaahdoksi. Maustetaan sinapilla, suolalla ja mustapippurilla. Sekaan kypsät keltuiaiset murskattuna. Kaadetaan salaatin sekaan ja päälle pilkotut kypsät valkuaiset. Meillä oli mökkisiiklien kaverina  paneroituja ahvenfileitä tällä ruualla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.