Ruokavuosi elokuu 2016

Siinähän se pyörähti, elokuu, puolet lomalla, puolet töissä. Kelit menivät elokuulla melko kosteiksi. Kasvituotannosta kuului jo viestejä, ettei pelloille päästä korjaamaan satoa, harmillista. Melkoisen kostean kolea on ollut koko kuun. Toiveikkaana odotan silti sitä kuulaan kirkasta syyskeliä, joka yleensä on joka syksy tullut.

MARJAT

Elokuussa kypsyvät puutarhamarjat. Mökillä on monta viinimarjapensasta, punaista, valkoista, vihreää ja valkoista. Vanhoja pensaita, mutta pietä satoakin tekevät vielä. Äitini opetti minua pensaiden äärellä, että maista joka päivä, yhdessä pensaassakin sato kypsyy epätasaisesti ja väriltään oikea, mutta raaka viinimarja on kirpeän karvas. Esimerkiksi täysin kypsä mustaviinimarja on makean pehmeä maultaan. Se oli kyllä totta, pitää päästä valitsemaan, jotta näistä ihanuukista pääsee aidosti nauttimaan. Siellä on myös karviaispensaita. Mikäpä oli mökkitalkkarin nauttiessa tuoreista marjoista joka päivä. Pieni kuppi mukaan vaan, ja herkut suoraan pensaasta. Vihreä viinimarja oli pehmeän makoinen versio minun suuhuni. Karviaisista pidän todella paljon, tuoreena. Kupillinen päivässä niin kauan kuin satoa riittää. Minusta karviainen ei sovellu pakastettavaksi ollenkaan, niistä tulee ihan outoa kellukoita. Hilloa voi tehdä hiukan, mutta mehupohjana, jos niitä on paljon käytettävissä, se toimii erinomaisesti. Puutarhavadelman sato oli meidän mökillä niukka, perkasin koko alueen, ja sinne pitänee istuttaa uutta taimistoa jatkossa.

HEDELMÄT

Elokuussa saa kaupoista soikion muotoisia luumuja, Lepoticaa merkiltään. Se on minusta paras luumu ja ostankin sitä pari kiloa kerrallaan ja nautin päivittäisinä hedelminäni sen aikaa kun niitä riittää. Luumuja on tarjolla ympäri vuoden, mutta minun makunystyräni soivat näille erityisesti. Ne pyöreät, keltaiset tai punaiset ovat jotenkin raakoja. Omenia pitää vielä odottaa elokuussa. Jos minulla olisi omia tuottavia puita, veisin niitä niin mielelläni puristettavaksi tuoremehuksi. Toistaiseksi olen joutunut tyytymään Ahvenanmaalaiseen 3l päniköissä myytävään omenamehuun, joka on tarpeeksi lähellä itsetehtyä. Ei keitettyä, ei sokeria, vain puristettua, hyvää.

http://www.grannas.ax/fi/100-prosenttisesti-omenaa-ei-lisaaineita

lataus

KASVIKSET

Sienikausihan jatkuu edelleen ,kanttarelleja on ja suppilovahverot ovat jo nousseet esiin. Satokauden kasvisrintama on elokuussa laaja, ja sitä kannattaakin hyödyntää kaikin puolin. Hinta on kohtuullinen ja on mistä valita. Tänä vuonna olen jo tehnyt kokeilua kurpitsasta, ja kun kuulin että olen saamassa ystävältä ison kurpitsan, teen siitä kakun ja täytettyjä pastoja kurpitsa-ricottatäytteellä. Perunaa on tarjolla, vielä en kuitenkaan tee perunamuussia, se saa vielä odotella itseään, kun nämä syyslajikkeet kypsyvät. Lehtikaali on ollut pinnalla jo pari vuotta, niissäkin on valikoimaa ja värejä tarjolla. Kuuluneeko sitten kasvis vai proteiiniosastolle, mutta löysinpä kaupasta tuoreita härkäpapuja, niistäpä lisuke sunnuntairuualle. Mukava kun näitä Suomessa hyvin kasvaville perinnekasveille koittaa uusi aika ja ansaittu huomio. Enemmän vaan kysyntää ja siitä seuraa myös tuotantoa

 

 

PROTEIINIT

Elokuun lopulla markkinoille tuli Valion uusi maitoproteiinivalmiste Mifu. Tästä uutuudesta en innostununut paljoakaan. Se ei eronnut raejuustosta, ja loistava tuote, raejuusto on jo keksitty kauan aikaa sitten. Nyhtökauralle tuli markkinoille haastaja. Versofood toi arkkinoille Härkis, härkäpaputuotteen. Se taas toimi ideologisesti premmin kasvisruokana ja tein koemielessa kastikkeen.

img_4196

 

ELOKUUN NOSTOT RUOKARINTAMALLA

Iltalehteä en pidä kovin kummoisena elintarvikelähteenä, mutta minusta siellä oli nyt hyvä vertailu näistä uutuus elintarvikkeista, mukana nyhtökaura ja tuo Mifu

 

http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001248330.html

IS vertaili uusien proteiinituotteiden ravintosisällöt sekä niiden hyvät ja huonot puolet.

Yhä useampi suomalainen on kiinnostunut lisäämään kasvisten määrää ruoanlaitossa ja pitämään kasvisruokapäiviä.

Markkinoille on tullut viimeisen puolen vuoden aikana useita uusia tuotteita, joita on helppo hyödyntää arkiruoanlaitossa lihan tapaan.

Tofu, seitan ja Quorn -tuotteet ovat saaneet rinnalleen Nyhtökauran, ruotsalaisen Oumph! -soijatuotteen ja tällä viikolla uutisoidun kotimaisen innovaation Härkis -härkäpaputuotteen sekä Valion ruokarae Mifun.

Kaikkia näitä yhdistää helppous ja nopeus. Tuotteet ovat käyttövalmiita ja kypsiä. Ne voi lisätä sellaisenaan kastikkeisiin, patoihin, keittoihin, piirakoiden täytteeksi sekä vokkeihin.

Lihan korvikkeilla tavoitellaan aivan tavallisia kotiruoanlaittajia. Ne kiinnostavat muitakin kuin kasvissyöjiä. Niiden tarkoitus on tarjota terveellinen vaihtoehto ja tuoda vaihtelua suomalaiseen arkikokkaukseen.

– Tarkoitus oli kehitellä tuote, jonka kiireisinkin perheenäiti voi napata hyllyltä, jos tulee sellainen olo, että haluaisi syödä vähemmän lihaa, nyhtökauran kehittäjä Reetta Kiveläsanoo Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa.

Nyhtökaurasta, Härkiksestä ja Oumph! -tuotteista voi tehdä helpon ja nopean pastakastikkeen.
Nyhtökaurasta, Härkiksestä ja Oumph! -tuotteista voi tehdä helpon ja nopean pastakastikkeen.(KUVA: JUKKA LEHTINEN)

Kotimaiset superainekset härkäpapu ja kaura ovat Härkiksen ja Nyhtökauran pääraaka-aineita.

Härkiksen valmistajan Verso Food Oy:n toimitusjohtaja Tarja Ollilan mukaan härkäpapu on todellista kotimaista voimaruokaa.

– Härkäpapu on monelle suomalaiselle varsin tuntematon, vaikka sitä onkin viljelty Suomessa jo 1200-luvulta alkaen. Monelle tulee yllätyksenä, että härkäpapu sisältää enemmän proteiinia kuin naudanliha eli 30 %. Siinä on myös runsaasti kuituja ja B-ryhmän vitamiineja, Ollila sanoo.

Nyhtökaurassa yhdistyvät terveellinen kaura, herneet ja härkäpapu.

– Kaura ja papu ovat kuin yin ja yang. Ravitsemuksellisesti ne muodostavat täydellisen tasapainoisen kasviproteiinin ja antavat nyhtökauralle mehevän ja miellyttävän rakenteen, Nyhtökauravalmistaja Gold&Green Foods kertoo.

http://e.infogr.am/23be729f-f3ef-47d7-9c89-a5c5477b65d1?src=embed

Mifun pakkauskoko on 330 g.
Mifun pakkauskoko on 330 g.

Mifu-ruokarae

Maidosta valmistettu ruokarae on laktoositon, mutta ei vegaaninen. Ulkonäöltään raejuustoa ja suutuntumaltaan nahkeaa juustoa muistuttava tuote on kypsä ja sen voi lisätä ruokiin sellaisenaan kypsentämättä.

Pannulla paistaessa rae ei sula, joten siihen saa mukavasti väriä kun sen paistaa kovalla lämmöllä pannulla ennen kastikkeeseen lisäämistä. Ruokarae sopii hyvin erilaisiin kastikkeisiin, wokkeihin ja patoihin.

Plussat

+raejuuston ystävälle tutun oloinen suutuntuma

+helppokäyttöinen

+kypsä

+Original maussa ei sivumakua, joten sopii hyvin maustettavaksi

Miinukset

– ei sovi vegaanille, koska valmistettu eläinperäisestä raaka-aineesta

– ei maitoallergikoille

– nahkea suutuntuma ei muistuta lihaa yhtään (jos hakee korviketta lihalle)

– alle 15 g proteiinia 100 g:ssa

Nyhtökaura myydään 250 g:n pakkauksessa.
Nyhtökaura myydään 250 g:n pakkauksessa. (KUVA: Antti Hämäläinen)

Nyhtökaura Nude

Kaurasta, herneproteiinista ja härkäpapuproteiinista Suomessa valmistettu nyhtökanaa muistuttava kypsä tuote. Vegaaninen vienosti kylmältä kaurapuurolta tuoksuva tuote on nopea ja helppo käyttää. Sen voi lisätä ruokiin sellaisenaan. Sopii hyvin paistamiseen ja maustamaton nude tuote on helppo maustaa suosikkimausteilla. Sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot.

Plussat

+todellinen proteiinipommi

+runsaasti eri makuja

+helppo ja nopea valmistaa ruuaksi, kypsä eli ei vaadi kypsennystä

+pitkä kuukausien säilyvyys jääkaapissa

+tiivistä ja tuhtia tavaraa, 250 g:n pakkaus verrattavissa 400 g:n jauhelihapakkaukseen paiston jälkeen, eli yhdestä pakkauksesta saa 4 hengen annoksen

+ vegaaninen

+ sisältää suolistolle hyvää tekevää beetaglukaania

+tasapainoinen ravitsemusprofiili, sisältää kaikki välttämättömät aminohapot

+ekologinen valinta

Miinukset

– kauramainen sivumaku

– ei sovellu keliaakikoille

– sisältää 7,5 g / 100 g:ssa hiilihydraatteja (jos välttelee niitä)

– huono saatavuus, tulee ja menee minuuteissa kauppojen hyllyistä

Oumph! on pakastepussissa 280 g:n pakkauksessa.
Oumph! on pakastepussissa 280 g:n pakkauksessa.

Oumph!

Soijaproteiinista valmistettu lihamainen tuote, josta on tehty kahdeksan erilaista tuotetta nyhtökanan näköisestä tuotteesta kanafileemäiseen ja kebab-lihaa muistuttaviin variaatioihin. Tuote valmistetaan Ruotsissa, jossa se on saavuttanut jo nyhtökauramaisen buumin.

Tuotetta myydään pakastealtaista. Oumph! soveltuu hyvin nyhtökauran tapaan kovaan paistamiseen ja sen maustamaton versio on vastaanottavainen erilaisille mausteille.

Plussat

+runsasproteiininen

+vegaaninen

+gluteeniton

+hiilihydraatteja 0 g / 100 g

+ei mitään sivumakua, vaikka tehty soijasta

+lähimpänä lihamaista / kanamaista koostumusta

+ruokaisa ja täyttävä

+monipuoliset käyttömahdollisuudet, paljon erilaisia makuja ja koostumuksia kebabista fileeseen

+pakastetuote, voi pitää aina varalla pakasteessa

+sopii keliaakikoille

Miinukset

– ei ole kotimainen tuote

– aminohappokoostumus ei ole yhtä hyvä kuin nyhtökaurassa

Härkis on 250 g:n pakkauksessa.
Härkis on 250 g:n pakkauksessa. (KUVA: )

Härkis

Suomalaisesta härkäpavusta tehty jauhelihamainen kypsä tuote, joka tulee kauppoihin syyskuun alussa. Tuotteen ulkonäkö muistuttaa vahvasti kypsää jauhelihaa.

Siinä ei ole mitään sivumakua ja sitä voi käyttää jauhelihan tapaan kaikenlaisessa ruoanlaitossa. Tuoteessa on gluteenia alle 20 mg/kg eli se soveltuu myös keliaakikoille.

Plussat

+proteiinipitoinen

+pääosin kotimaisesta raaka-aineesta valmistettu

+sisältää hyviä rasvoja

+vegaaninen

+soveltuu keliaakikoille

+ekologinen ja kotimainen valinta

+suutuntuma ja ulkonäkö erittäin lähellä jauhelihaa

+jauhelihamaisin vertailluista tuotteista

+kypsä eli ei vaadi kypsennystä

+maku mieto ilman sivumakua

+sisältää lähes kaikki välttämättömät aminohapot

+hyvä saatavuus. Valmistajan lupaus, että tuotetta on syyskuun alusta alkaen hyvin saatavilla.

Miinukset

– vain yhtä versiota, ei ole erilaisia makuja

– 13 g / 100 g:ssa hiilihydraatteja (jos välttelee niitä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.