Tuore härkäpapu maistelussa

Pavut vyöryvät markkinoille, jalostettuna ja tuoreena. Hienoa! Härkäpapuhan on vanha perinnekasvi Suomessa ja sen viljely on vaan jäänyt taka-alalle, mutta nämä kasvispohjaiset ruokatrendit ovat tuoneet sen(kin) esille taas. Erinomaisen hyvä asia, kotimainen tuote, proteiinipitoinen vaihtoehto ja helpolla säilöttävissä esim kuivaamalla. Nyt törmäsin paikallisessa isossa kaupassa näihin tuoreisiin papuihin ja pitihän niitä ostaa ja kokeilla. Muistan kun minulla oli vielä oma kasvimaa, jossain puutarhakirjassa kehotettiin laittamaan perunoiden väliin aina härkäpapua kasvamaan. Papukasvina se sitoo juuriina typpeä, josta peruna pitää ja lannoittaa siis maaperää samalla, ja siinä seassa kasvavat syötävät pavut mukavasti.

Hyötysuhde ei ole kovin hyvä, ja kun välikäsiä on monta, hinta on aika korkea. Kuorin isot palot ja keitin papuja noin 8 minuuttia vedessä. Nopea viilennys kylmällä vedellä ja ne pystyi vielä kerran kuorimaan. Pavun ytimen ympärillä on vielä vaalea kalvomainen kerros, joka lähtee sormissä pyöräyttämällä pois. Tuosta 1,53 euroa maksaneesta papuannoksesta tuli 60g puhdasta härkäpapua, jote tuoreen herkun hinnaksi tuli 25,5€/ kg. Meillä oli tarjolla pihviä, joten tein paprikasta ja sipulista nopean lisäkkeen ja lisäsin kevyesti maustetut härkäpavut siihen. Tulihan siitä toimiva näinkin ja maku oli hyvä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.