Kurpitsasta riittää moneksi

on

Ystävällä kasvoivat kurpitsat tänä kesänä yllätteän oikein hyvin. Sain noin  3 kg kurpitsan ja tässä sitä on nyt mietitty monenmoista ruokaa, kun tuon kurpitsan avaan. Säilyyhän se tuolla viileällä parvekkeella aikansa kuorensa alla, mutta avauksen jälkeen pitää olla aikaa ja ideoita valmiina. Nyt oli sitten aika suorittaa obduktio …. Tässä avauksen tulos. Raakana raasteena pari lohkoa 300 g. Siemeniä tuli noin 100 g. Uunissa paahdettu massa soseutettuna 1 kg. Eli ei niin kauhea määrä kuitenkaan….Erilaisia ruokia tuosta haluan, enkä halua (rehellisesti sanottuna pakastin on taas täynnä) säilöä sitä mitenkään. Joten kurpitsainen ruokaviikko alkakoon. Kaikissa lämpimissä ruokaohjeissa kurpitsa oli esikypsennettyä, joten eikun kurpitsa paloiksi, pellille 200 astetta ja puolituntia. Päälle pirskaus oliiviöljyä ja suolaa. Ensin otin raakaa kurpisaa pari lohkoa erilleen kakkua varten. Erikseen pitää miettiä mitä teen siemenillä. Miksi kaupasta ostetut kurpitsansiemenet ovat vihertäviä ja nämä täysin vaaleita….?

Täytetyt Cannelonit

Pitkään yritin etsiä isoja lumache- pastoja(isoja kotilosimpukan kotilonmallisia), mutta kun en löytänyt pitää tyytyä bulkkitavaraan ja käyttää canneloneja. Maku on toki sama, joten täytän nuo putket ricotta-kurpitsatäytteellä ja kuorrutan tomaattikastikkeella ja juustolla. Idea on yksinkertainen, täytteen aineet sekaisin, täytetään ja uuniin 30-40 min 200 astetta. Koska en nyt esikeitä noita canneloniputkia, laitan vuuan pohjalle tomaattimurskaa, täytetyt putket pedille, päälle tomaattikastiketta, basilikaa ja juustoraastetta.

Täytteen aineet

1 prk ricottaa

2 dl persiljaa silputtuna

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 kananmuna

500g uunissa kypsennettyä kurpitsamassaa

Kurpitsakakku (sovellettu versio porkkanakakusta), vähän karsastan isoja kakkuja pienessä ruokataloudessani, joten teen taas näistäkin muffinsseja. Taikina riittää kakkuun, paistoaika pitää olla pidempi isossa versiossa luonnollisesti, noin 30-40min

300g raastettua kurpitsaa tuoreena

2 dl fariirisokeria

½ appeliinin mehua ja kuorta

3 dl vehnäjauhoa

3 kananmunaa

2 tl leivinjauhetta

1 dl hasselpähkinärouhetta

150 g voita sulatettuna

1 tl kanelia

0,5 tl inkivääriä jauhettuna

0,5 tl suolaa

Kuorrutus

2 prk appelsiinituorejuustoa

3 dl tomusokeria

100g voita

Vaahdotin ensin fariinisokerin ja munat, sitten sekaan kuiva-aineet. Sula rasva ja lopuksi kääntelin kurpitsaraasteen ja appelsiinmehun sekaan. Osa muffinssivuokiin 225 astetta 15 min ja loput (aika iso taikina tosiaan) vaakavuokaan ja 40 min. Annetaan jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta. Kuorrutukseen sulatin voin, sekoitin siihen puoelt tomusokerista ja sitten tuorejuuston sekaan ja loput tomusokerit. Pursotinpussiin ja taiteilemaan kikkuroita. Kun näiden antaa olla valmiina hetken jääkaapissa, kuorrute raikastuu!

Broiler-juuressosekeitto kurpitsalla

Keitto on klassinen tapa hyödyntää miedonmakuista, mutta satoisaa kurpitsaa. Nyt minulla oli uunijuuressetistä jääneitä juureslohkoja kaveriksi. Keitin ne kanaliemessä pehmeiksi, lisäsin kupitsasoseen, soseutin kaikki ja maustoin suolalla ja timjamilla ja pippurilla passeliksi. Sekaan etukäteen kypsennettyä broilerinjauhelihaa. Siinäpä taas töihin sopiva lounaskeitto keventämään ruokavaliota.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.