Ruokavuosi syyskuu 2016

on

Mitenköhän syyskuuta kuvailisi luonnonkierron kautta? Jotenkin kaikki on nopeaa ja etuajassa… Elokuussa satoi paljon, syyskuun kelit ovat ollet kuivia. Kaikesta huolimatta sieniä on minusta huonommin kuin toisina syksyinä. Suppilovahveroita on toki löytynyt, mutta monesti ne ovt ollet kuivia jo metsässä valmiiksi, samoin pystyyn kuivaneita kanttarelleja, eikä satoisuus ole ollenkaan samalla tasolla kuin vuosi sitten. Syyskuussa 2015 keräilin täysiä koreja uudelleen ja uudelleen samoja seutuja kulkiessa. Omenoita olisi tarjolla, mutta hilloja en tarvitse (äiti on niitä tehtaillut oman pihansa omenoista, joten saanen sieltä ylituotantoa), mehuja en pysty säilömään ja pakastin on taas täynnä. Minulla on kyllä kuivuri, mutta se on ollut jo pari vuotta äidillä lainassa, joten ei sitä tähän hätään tännekään saada. Yritän kuitenkin kuivata omenoita hiukan, jos hyvä lajike osuu kohdalleen. Pitää vaan syödä niin paljon kuin jaksaa, kun näitä kotimaisia on tarjolla. Puolukoitakin olen löytänyt kohtuudella, olen yrittänyt syödä koko ajan niitä.

PROTEIINIT

Härkis tuli Nyhtökauran kanssa markkinoille. Minusta se oli parempi tuote kuin nyhtöinen versio, mutta lienee makuasia. Mifu ei vakuuttanut minua ollenkaan. Broilerin jauheliha taas oli uusi, mukava kokemus. Olen sitä tavan kaupassa nähnyt, mutta nyt kun ostin sitä töistä 3kg pötkön, piti oikein miettiä mitä siitä tekisi. Kokeilin jo keiton kaverina ja koftapulliin.. Pakastimessa on odottamassa annoksensa tätä herkkua tuleviin broilerburgereihin. Kalarintamalla on hiljaista, esimerkiksi lohen kilohinta on hypännyt selkeästi, eikä kovia tarjouksia ole niin usein.

img_4215

KASVIKSET

Kasvisten monipuolisuus huumaa elo-syyskuussa ruokakaupoissa. Vaikka mitä on tarjolla, vaikka kuinka yrittää kokeilla kaikenmoista, ei niitä(kään) saa itseään enempää syötyä. Härkäpapua kokeilin tuoreena, noh, hieman puisevampi herne maultaan ja kilohinta korkea. Mutta näyttävä vaihtoehto ja kotimaista tuotantoa pitää tukea. Ystävä antoi minulle pihaltaan kurpitsan, puntarin mukaan se oli 3 kg. Perattuna kurpitsamassaa oli sitten 1,5kg. Taaskaan ei mahtunut pakastimeen mitään lisää, joten viikon ruokalajit olivat sitten kovin kurpitsapainotteiset. Eri tyylejä yritin, jottei mene ihan tysäksi. Lehtikaali sai taas ruokamielen sykkimään. Tein ensin soignon-leivän ja nyt tätä kirjoittaessa pyörii päässä ajatus lehtikaalirullista, joissa olisi aasialaistyylinen riisi-kananmunatäyte… tätä pitää vielä työstää reseptiikan kannalta. Kokeilin itsetehtyä paholaisen hilloa, ja hupsista, sehän toimi hyvin. Nyt on pari purkkia, ja tuota voi tehdä lisää jos ja kun loppuu joskus.

SYYSKUUN NOSTO RUOKA-ALALTA

Facebookissa alkoi haaste, jossa kaksi hyvinvointiohjaajaa (Essi Määttä ja Sari Rito ; Funky Fit Jyväskylästä) haastoi ihmisiä tarkkailemaan ruokavaliotaan terveellisyyden ja hinnan puolesta. Haaste oli selvitä 3,50 euron päiväbudjetilla. Ryhmään liittyi välittömästi 15000-25000 ihmistä. Keskustelu meni alussa väärille urille, kun aihe ryöpsähti köyhyyteen ja rahan vähyyteen, jopa politiikkaan. Perustajat tekivät kuitenkin oman vastineensa tempauksen perimmäisestä tarkoituksesta, ja keskustelu rauhoittui. Onneksi! Ajatushan on hyvä, kuinka voit tehdä terveellistä kotiruokaa (jopa laihtua) myös pienellä rahalla. Mielenkiinnosta olen tietysti ollut mukana seuraamassa toimintaa. Minullahan ei ole mitään erityistä budjettia, mutta syön kyllä melko edullisesti, joskaan en aina erityisen terveellisesti. Kovasti noissa ohjeissa käytetään (trendikkäästi) kasviperäisiä proteiineja, mutta ottaen huomioon teeman, ne ovat kyllä edullisia. Itse laitoin sinne mukaan kurpitsakeittoni, kun nopealla laskulla huomasin sen sopivan teemaan hyvin, ja sattui olemaan helppo ja jopa maukas ….Itse olen sitä mieltä, että suunnittelemalla ja säilömällä (tarkoitan kuiva-ainevarastoja ja pakastinta) saa helpolla säästettyä ja silti pystyy nauttimaan monipuolisesta ruokavaliosta. Toki vaatii mielenkiintoa ruuanlaittoa kohtaan, ja soveltamista, mutta ns hienojakin ruokia saa aikaan.

Tässä aloittajien vastine

http://www.funkyfit.fi/syita-ja-seurauksia-syyskuun-halparuokalaisista/

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Nyt on niin paljon tullut blogikirjoituksia ja kannanottoja minun ja Sarin ”Syyskuun halparuoka” projektista, että täytyy hieman oikaista mistä tässä kaikesta on kyse. :)

Kuukausi sitten minulla alkoi valmennusryhmä, jossa yksi asiakas kysyi, että ”voisinko laittaa hänelle reseptejä edullisista, mutta terveellisistä aterioista”. Lupasin siis kyseisen ryhmän osallistujille laittaa viikon ajan kaikki ruuat mitä valmistan sekä toteuttaa ne niin, että ne olisivat mahdollisimman halvalla valmistettu ja reseptit kävisivät kaikille perheen jäsenille. Monesti koetetaan haastavana, että vaikka painoa pudottaessa pitäisi perheen valmistaa eri ruuat painonpudottajalle kuin muulle perheelle. Minustakaan tässä yhtälössä ei ole mitään järkeä.

Lauantaina 27.8.2016 aloin miettiä kotonani, että monet muutkin meidän asiakkaat ovat miettineet, miten voisivat valmistaa edullisesti terveellisiä ruokia, niin että ne kävisit kaikille perheen jäsenille.  Myös monet sinkut ovat pohtineet, että miten voisivat  syödä edullisemmin, mutta terveellisesti, kun ei aina jaksaisi vain itsellensä tehdä ruokaa.

Olen todella innostunut kaikesta mikä liittyy hyvinvointiin. Tykkään keksiä ja kokeilla uusia reseptejä ja tehdä ruokia mahdollismman terveellisesti. Voisinpa kutsua sitä jopa harrastuksekseni. Mutta, ymmärrän kyllä, että tämä ei ole kaikkien elämää eikä tietenkään tarvitse olla. Jotakin toista henkilöä kiinnostaa käyttää omaa aikaansa fiksumpaan tekemiseen kuin ruuanlaittoon. 😉

Minusta on äärimmäisen mukavaa, jos voin auttaa ja jakaa omaa innostuneisuuttani muille. Koen sen merkittäväksi, jos joku kokeilee jakamaani reseptiä, saa uutta inspiraatiota omaan ruuanlaittoonsa tai alkaa syödä vaikka edes hitusen terveellisemmin.

Niinpä ajattelin, että voisin tehdä  tästä tapahtuman facebook:iin meidän ympäri Suomen asuville asiakkaillemme. Ryhmässä voisimme yhdessä jakaa vinkkejä ja reseptejä toisillemme. Muistan kun sanoin miehelleni, että olisipa kiva jos tuhat ihmistä osallistuisi tähän mukaan, niin meidän ei Sarin kanssa tarvitsisi ”tyhjille seinille” Kokkailla. Mutta mahtavaa, että mukana on 41 TUHATTA ihmistä. Kiitos. ❤

Ensimmäisenä ajatuksena oli , että teemme vain halpoja reseptejä ilman mitään tarkkaa budjettia. Tulin kuitenkin tulokseen, että ehkä voisin kuitenkin itsekin tässä säästää rahaa loppuvuoden häämatkallemme ja puolittaa meidän perheen ruokabudjetin, joten venytin viikon projektin kuukaudeksi mittaiseksi.

Olen aikaisemmin elänyt vieläkin pienemmällä rahasummalla päivässä kuin 3,50 euroa. Tiedän kyllä todella hyvin mitä köyhyys on. Aina ei ole meidänkään perheellä ollut varaa ostaa ruokaa. Muistan nuorena ajatelleeni, että voisinpa elää sellaista elämää, jossa ei aina tarvitsisi pelätä riittävätkö rahat ruokaan loppukuusta. Tiedän, kyllä tasan tarkkaa mitä köyhyys tekee ihmiselle. Voisinpa jopa sanoa, että niistä kokemuksista ja siitä tunteesta käsin olen myös valinnut tämän alan, jota haluan tehdä. Auttaa muita voimaan paremmin.

Emme mitenkään Sarin kanssa halua tällä projektilla ketään loukata. Olemme monesta artikkelista tai blogikirjoituksesta lukenut, että tämä meidän projekti on köyhyyden ja köyhien halveksuntaa tai, että yritämme flirttailla köyhyyden kanssa tai leikkiä köyhää.  Tämä ei missään nimessä pidä paikkansa. Tarkoitus oli vain auttaa ja innostaa muita ja lähinnä meidän asiakkaitamme. Jos tämä projekti on jotakuta henkilöä loukannut, niin haluamme pyytää sitä vilpittömästi anteeksi.

Olen kysynyt lähipiiristäni, että loukkaako tämä projekti heitä, mutta he ovat enemmän saaneet vinkkejä ja ajattelemisen aihetta tästä. Olen saanut myös paljon puheluita tuttaviltani ja he ovat kertoneet, että eivät ole tulleet ajatelleeksi, jos vaikka ostaa rahkan ja valmiin sämpylän lounaaksi saisi sillä samalla rahalla koko viikon eväät töihin mukaan ja vielä terveellisemmin.

Toivomme, että tästä projektista on teille iloa ja apua. Paljon, paljon enemmän kun haittaa.

Kaikkea hyvää päivääsi ❤

Essi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.