Borsch- keitto, lisää kasviksia elämään

Syksyn sadot on edelleen parhaimmillaan, vaikkei pelloilla enää mitään kasvakaan. Juurekset ovat kotimaista tuotantoa, mitä arvostan, laadullisesti huipputasoista ennen pitkää varastointia ja hinnat erittäin kohdallaan. Joten kaikkia juureksia kannattaa hyödyntää monipuolisesti. enälaisen keittiön suurimpia henkilökohtaisia suosikkejani on borsch- keitto, mausteinen punajuuri- kaalipohjainen keitto, joka lämmittää mieltä ja ruumista kaikin astein. Väri on syvänpunainen ja maku omanlaisensa. Ainoa tämän ruuan heikkous on liemimäisyys ja vahva väri. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen ropsauttanut värikkään liemen roiskeita vaaleille vaatteille. No pesulla ne lähtevät, onneksi.

Reseptejä on keittoon monenlaisia, toisissa keitetään luisista lihoista vahva lihaliemi ensin, toisissa vain kasvispohjalla. Nopea versio on käyttää esimerkiksi vain nakkimakkaraa, paahdettu jauhelihankin toimii proteiinina. Lihatonkin versio on mausteisuudellaan hyvä versio. Minä kaivoin täpötäydestä pakastimestani kesän jäljiltä vielä yhden syömättömän grillimakkarapaketin, joka oli hirvenlihasta tehtyä. Siitäpä sain paketin käytettyä ja keittooni makuisan proteiinin lähteen.

Tein keiton pohjan ihan valmiiseen lihaliemijauheeseen. Niiden raaka-aineisiin olen viime aikoina alkanut tosissani kiinnittämään huomiota. Lihaliemikuutioista päästän jatkossa kokonaan irti suolaa vähemmän (siinä on liemikuutiomuodossa aika kallis kilohinta) ja aromit ja uutteet pyrin karsimaan pois kokonaan. Jospa vähemmän olisi taas enemmän ja ravintoni koostumus olisi taas pienen askeleen parempi kokonaisvaltaisesti. Ehkä jokupäivä keitän omat makuliemeni alusta loppuun saakka itse.

Keittoon tuli pari litraa vettä ja maukasta lihalientä, nyt jauheena. Juureksia oli mukana raastettuna (samanmuotoinen rakenne on esteettisesti miellyttävä ja helpompi syödä ja kypsyy samanaikaisesti). Juurekset saa helpolla hienoksi yleiskoneen leikkurilla. Laitoin porkkanaa noin 400g, juuriselleriä 300g, pari sipulia, keräkaalia 400g ja punajuurta noin 600g. Tästä pohjasta tulee täyteläinen maku. Mausteena kuivattua timjamia ja suolaa ja pippuria. Annoin juuresten hautua pienellä poreella kypsäksi noin tunnin verran. Lopuksi borsch-keiton tyypillinen elementti,, 2 +2 rkl sitruunanehua ja etikkaa lopuksi sekaan. Tästä tulee akua ja tuoksua keittoon. Jos käyttää säilykepunajuurta, etikkaa tarvitaan vähemän. Minä pidän tuoreesta punajuureta enemmän sen napakamman rakenteen vuoksi. Koska proteiinilisäni oli valmis tuote, pilkoin vain makkarat ja annoin niiden lopuksi kuumentua keitossa. Borsch-keitto ei ole mitään ilman kunnon lusikallista smetanaa, joka kruunaa keiton ja makukokemuksen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.