Bouillabaisse- kalakeitto ranskalaisittain

on

Kokkikoulussa tehtiin yksi versio tästä keitosta ja kun soppapäivä alkoi lähestyä, piti sitten itse soveltaa oma versio tästä omanlaisestaan kalakeitosta. Kalafiletiä ei nyt ollut käytettävissä, ensin ajattelin tehdä yhtenä kalana haukipullia. Sitten päätin oikaista hiukan (opiskeluihin kuuluva tentti painoi päälle), ja käytin kahden kalan sekoitusta ja eksoottisempaa äyriäisen makua hain savustetuilla simpukoilla. Bouillabaisse- keittohan on alunperin ollut köyhien kalastajien kotiruokaa, keittoon laitettiin se mikä ei kelvannut ostajille, pieniä sekalaisia kaloja, eikä sille olekaan määritelty mitenkään tiettyä kaavaa.

Raaka-aineet ovat;

1 litra vettä

1 dl kalafondia

3 perunaa paloina

200 g mukulaselleriä ohuina suikaleina

2 porkkanaa paloina

1 sipuli paloina

1 fenkoli, paistoin palat etukäteen pannulla

4 dl valkoviiniä

1 prk kirsikkatomaatteja tomaattikastikkeessa

timjamia, suolaa ja laakerinlehteä

2 dl kermaa

1 pss (0,5g) sahramia

1 pkt kahden kalan sekoitusta (lohta ja seitä)

1 prk savustettuja simpukoita

Freesasin kasviksia ensin padan pohjalla tilkassa öljyä. Sitten sekaan valkoviini ja annoin sen maustaa kasviksia ja kiehua hiukan kasaan. Sitten sekaan tomaattimurska ja mausteet, vesi ja kalafondi. Annoin kasvisten kypsyä noin 20 minuuttia ja lisäsin kalat, ja annoin sitten koko keiton vielä kypsyä 10 minuuttia lisää. Kiehutin kermaa tiiviimmäksi pienessä kattilassa ja laitoin siihen sahramin. Se antaa omaperäistä makua ja väriä keittoon. Lopuksi keittoon jo kypsät simpukat ilman öljyistä lientään ja sahramikerma. Siinähän tuo keitto oli, aika paljon raaka-aineita tähän tarvitaan. Mutta ruokaviikon keitoksi tämä taas tuo vaihtelevuutta ja uusia tapoja hyödyntää kasviksia ruuassa. Ja kalaahan pitää kuitenkin syödä, nyt tässä muodossa… (joskus ihmettelen lukeeko kukaan näitä reseptejä… tässä tuotoksessa on paha vika, huomaakohan kukaan?)

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.