Maksakastike, herkkua ja ravintoaineita

on

Broilerin maksa on helppoa, nopeaa ja terveellistä ruokaa. Eikä hintakaan ole oikein mitään, 300 g vakioitu määrä maksaa alle 2,5 euroa. Broilerinmaksahan on miedomman makuista kuin naudanmaksa, joten sitä kautta voi maksaruokia karsastava päästä helpommin sen makuun. Pakastetuotteena tuollaisen broilerinmaksarasian voi ostaa valmiiksi pakastimeen, kun kaupassa kohdilleen osuu. Joka kaupasta sitä ei valitettavasti löydy, mutta ei maksaa tarvitsekaan syödä edes viikottain. Minä syön maksaruokia keskimäärin kerran kuussa ja uskoisin, että se riittää tyydyttämään elimistön pitkäkestoiset vitamiinitarpeet, kuten A-vitamiinin. Hivenaineista erittäin tärkeän raudan lähteenä maksaruuat ovat ylivoimaisia. Jos ja kun vain pääsee maksan makuun sisään, näin saa varmasti täydellisesti imeytyviä ravinteita juuri oikeassa muodossaan. Perinteinen puolukkasurvos, jota itse arvostan, lisää vain raudan imeytymistä.

Pidän kaikessa ruuassa vaihtelevuudesta, näin on myös maksan kohdalla. Broilerinmaksa toimii hyvin kastikkeessa, tai niitä voi friteerata pikkusuolaisena. Italialaisittain voi herkuttella crostini- maksalevitteellä leivän päällä, meidän kotimaiset maksamakkaramme ovat loistavia tuotteita. Joskus olen yrittänyt haastaa itseäni maksapaeella. Minulle grillatut naudan maksapihvit ovat jo juhlaruokaa, todellista gurmeeta, muutamat hyvät ravintolat pitävät maksaruokia listoillaan.  Arkisemmin mennään jauhettuilla maksapihveillä. En ole suuri einesten ystävä, mutta maksalaatikko on niitä harvoja ruokia, jotka ovat parempia muiden kuin minun tekemänäni, sitäkin syön kerran pari -vuodessa.

Tuosta maksamakkarasta tuli mieleeni aikoinaan opinnoissani markkinoinnin perusteissa tämä valmiiksi viipaloidut maksamakkarat. Maksamakkarahan on meille tuotteena tuttu, varsinkin nykyään kouluruokailussa. Sen kulutusmäärät olivat kuitenkin vahvasti laskussa yleisesti ottaen. Kunnes yksi alan toimija, Snellman mietti asian uudelleen, mikä on hankalaa ja mikä ei ole ongelma. Maksamakkara itsessään ei siis ole kelvoton, sen kaivaminen pakkaustuubeista koettiin ongelmaksi. Jospa perinteisen tuotteen leikkaisi valmiiksi ja myisi viipaleina? Aivan, vain annostelua muuttamalla tulikin selkeät kulutuspiikit tuotteeseen ja näin yksinkertaisella innovaatiolla saatiin uutta puhtia hyvään peruselintarvikkeeseen.  Hyvä hyvä!

Tämän broilerinmaksakastikkeen valmistin seuraavasti. Sulatin maksat ja leikkaisin ne noin puolikkaiksi. Laitoin muovipussiin vehnäjauhoja, suolaa ja pippuria ja maksanpalat sekaan. Ravistelua ja kas, palat oli jauhotettu hetkessä. Kuumalle paistinpannulle laitoin 1 sipulin pilkottuna ja pari valkosopulin kynttä ja annoin niiden hiukan kuullottua. Sitten sekaan jauhotetut aksanpalata ja annoin niiden saada hyvin väriä pannulla. Sitten pakastimesta alkusyksystä edullisesti ostettua punaista paprikaa noin 20 g, vastaa noin yhtä tuoretta paprikaa. Sekaan kastikkeeseen ja purkillinen kermaa perään. Haudutellaan hiljalleen kypsäksi, broilerinmaksojen jauhotus saostaa kastikkeen lopullisesti. Kaveriksi tein nyt keitinperunat ja tietysti puolukkasurvosta. Mahtavan edullista arkiruokaa taas töihin evääksi ja erinomaisen makukokemuksen lisäksi hiven- ja vitamiiniaineet nautittu hyvällä maulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.