Juustonystävän pikkujoulu

on

Pari pävää meni työstäessä tätä pakettia juustoista pikkujoululautaselle. Onhan nämä aina projekteja, ensin on ajatus, mahdollisesti ihan jostain muusta, sitten kun kahlaa reseptiikkaa ja saa jostain kiinni, lähtee mieli lentoon ja miettii kokonaisuutta ja tekemisen hallintaa. Tämä setti tuli nyt sitten palapelinä, perusajatuksena oli, että juustolautanen on monesti laadukkaita juustoja paloina ja siitä vaan nauttimaan. Aina ei ole tarpeeksi laadukasta tarjolla, ja juustojen maailma ja käytettävyys on laaja. Nyt menin sen korkean aidan yli sen korkeimmalta kohdalta. Teema olikin jalostetut juustoherkut lautasella ja erilaisia rakenteita. Ideana on erityyppisten juustojen yhteensovittaminen erilaisten makumaailmojen ja tekemisen kautta. Lautasella on siis parmesanpipareita, pekoni-taateli- homejuusto kääryleet tuomassa suolaisen makeaa mukaan ja punaviinissä maustettua port salud juustoa. Juomaksi pikkujoulujen kunniaksi glögiä

 

Lauantaipäivän fiilikset olivat tällä tasolla, kun näitä väkersin ”Don`t Stop me now!” Kokkailun lisäksi suuri musiikkisuosikkini Post Modern Jukebox

http://postmodernjukebox.com/pmj/tina-turner-proud-mary-style-remake-queens-dont-stop-now-ft-melinda-doolittle/

 

Parmesanpiparien raaka-aineet olivat:

100g voita raastettuna jääkaappikylmänä

1,5 dl vehnäjauhoja

1 dl sämpyläjauhoja (tulee vähän rapeampi rakenne)

2 dl hienoksi raastettua parmesania tai grana padanoa

1 tl suolaa

1 rkl oreganoa kuivattuna

kylmää vetta ruokalusikallinenkerrallaan, jotta taikinasta tulee vain napakan kiinteä

kananmunaa voiteluun ja päälle muutama pinjansiemen ja pieni osa parmesanraastetta

Sekoita ainekset yhteen, nypi voi jauhojen sekaan ja lopuksi kylmää vettä vain sen verran, että taikina pysyy kasassa. Kääri tuorekelmuun ja anna levät jääkaapissa pari tuntia, vähintään 30 minuuttia. Leivo kaulimella tasainen taikina, noin 5 mm paksu ja painele mieleisellä piparkakkumuotilla kuvioita. Siirrä leivinpaperille pellille ja voitele piparit ja koristele siemenillä ja raasteella. Paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia, kunne pinta on hiukan ruskistunut. Anna jäähtyä kunnolla

 

Punaviinissä maustettu Port Salud – juusto

Osta hyvää, pehmeää, maukasta kermajuustoa (tosiaan port Salud toimii tähän loistavasti). Sekoita 2 dl punaviiniä (ei tarvitse olla kaupan kalleinta vuosikertaviiniä, hehkuviinitkin käy hyvin tähän), 1 rkl sokeria ja 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu yhteen marinadiksi. Upota juusto liemeen ja anna maustua. Pala kannattaa leikata niin, että kun lopputulemana pilkkoo juuston annospaloiksi, esim 3 cm pitkä 1,5×1,5 kokoiseksi palkiksi, useammalle sivulle jää viiniseinämää. Eli ei kovin isona klönttinä! anna marinoitua vaikka vuorokausi. Sitten juusto paloiksi, minä laitoin nyt ne palat hammastkkuihin tuoreen päärynän palan kaveriksi.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.