Kaalikeitto

on

Lanttuprojektini jatkuu, samalla talven juurespainotteinen ruokavalio. Jo aikaisemmin kirjoittamani halpa lanttuostos kirvoitti ruokamieleni moneen suuntaan. Näinhän sen pitää ollakin. Jos ostaa 2 kg lanttua halvalla, eihän se normaalistikaan paljoa maksa, rakennan ruokamielessäni useita ruokia, joihin käytän sen. Kaalikeitto tai- muhennos siitä varmaan tulee on minulle talvinen ruoka. Lammaskaali on erinomainen ruoka, mutta tällä kertaa hyödynnän pakastimen sulatuksen yhteydessä inventoidun hirvikäristyksen tähän ruokaan.

Ilmeisesti koko Suomessa oli vajaan viikon verran kelpo pakkaset, täälläkin päästiiin -25 asteeseen. Moni facebook- kaveri päivitti sulattavansa pakastimen. Niin tein minäkin. Täyspitkä pakastinkaappini on aina täynnä, joten kerta vuoteen sulatus ja järkevää tehdä kovalla pakkasella, jotta pakastimen sisältö voi rauhassa tuulettua parvekkeella pari tuntia kestävän operaation ajan. Monta tekniikkaa tuntuu olevan kavereillakin perimätietona. Minä sulatan pakastimen kuumilla vesikattiloilla. Muutama vedenvaihto ja johan lähtee jääkokkareet. Kylläpä noita vaan kertyy, vaikka pakasitmeni on merkki tavaraa ja ”itse huurteen” poistavaa mallia. Tokihan pakastinta availlaan ja isossa kaappimallin ovessa sisään pääsee aina paljon lämmintä ilmaa ja se kertyy tiettyihin paikkoin jääksi. Samalla saa hyviän käsityksen pakastimen sisällöstä ja saa lajiteltua ne taas kategorioihin, marjat omanaan, lihat ja valmiit annokset. Hetken noillakin ruuilla pärjäisi, jos paha ruokakriisi iskisi, mutta tietääpähän varmasti mitä tällainen ruokahamsteri ostaa ja mitä löytyy omasta takaa hetken aikaa….

Kaalikeiton ainekset lienevät sellaisia, että siihen voi laittaa vähän kaikkea. Antaa sen hautua mahdollisimman pitkään ja valmis ruoka toimii hyvin pakastettuna tai uudelleen lämmitettynä. Minun kaalikeittooni sopii aina fenkolinsiemenet ja leipäsiirappi, ne antavat ruualle sille tunnusomaista makua. Nyt laitoin kattilaan kolme porkkanaa, kaksi sipulia, pienehkön lantun ja vajaan kilon kaalia pilkottuina. Vettä ja lihafondia, maustepippureita ja laakerinnlehteä ja hautumaan liedelle. Hieman lisää askartelua olisi ollut, jos olisin tehnyt keiton raa´asta keittolihasta. Ruskitettu jauhelihakin toimii hyvin, tällä kertaa minä lisään haudutuksen loppupuolella sekaan tosiaan ylikypsää hirvenkäristystä, jota sain tässä kerran enemmän ja sitä oli vielä pussi, noin 500 g jäljellä. Määrä on taas iso, keittoa malttaa syödä pari päivää eväänä, ja siitä saa taas toiselle hetkelle helppoja annoksia töihin lounaaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.