Lanttukukko, perinneruokaa kasviksilla

on

Lanttuprojektini jatkuu… Pidän näistä teemoista, jotka teen itselleni. Nythän paikallisessa cittarissa oli joulun jäljiltä lanttua tarjouksessa 2kg pussi 0,25 euroa. Ei kilohinta päätä huimaa, raaka-aine on erinomaisen laadukasta kotimaista ja sopii kuin nakutettu kasvispainotteiseen ruokavaliooni. Kaksi kiloa lanttua on sen verran paljon, että ihan asioikseen pitää miettiä muutama erilainen ruoka, johon sitä käyttää. Pohtimista helpottaa se tosiasia, että kuoripäällinen lanttu kestää kyllä hetken jääkaapissa tai kylmäkellarissa. Vaikka tarjousherkun löytääkin yllättäen ja pyytämättä, ehtii hyvin hyödyntää sen ajan kanssa. Ruoka-ajatukseeni kuuluu myös se, etten halua syödä samaa tai samanlaisia ruokia montaa päivää. En vaikka kuinka halvalla saisi! kaksi päivää samaa ruokaa on maksimi. Kompromissi, jonka olen joutunut hyväksymään pienessä ruokataloudessa.

Tämä ruoka ei ole nälkäisen kiirehtijän ruokaa… Aloitin tekemään lauantaina ennen puolta päivää ja valmista pitäisi olla iltapalaksi, maisteluun noin ilta kahdeksalta. Taikina on nopea ja helppo, tässäkin on varmasti perintötietoa ja kokemusta, mutta otin varman päälle. Tein taikinan, ja kuorin kaksi pienehköä lanttua, halki ja pitkittäin noin 5mm viipaleiksi. Vesi kiehumaan, sekaan 1 tl suolaa ja lanttuviipaleet sinne esikypsymään noin 15 minuuttia. Taikina kauliutuu nätisti leivinpaperille ja tein siitä soikion, lähes leivinpaperin kokoisen lätyn. Ripaus ruisjauhoja taikinan päälle, jotta imee lanttujen kosteutta uunissa. Sitten vaan latomaan. Laitoin ensin pekonia kerroksen, sitten lanttua, pekonia, lanttua ja päälle pekonia. Tällä kertaa pekoniviipaleeni olivat ohutta ”amerikanpekoni” mallia, joten määrä ei ollut loppujen lopuksi paljoa. Lanttukerroksen päälle ripottelin hiukan suolaa ja sokeria mausteeksi.

Ummistetaan reunat täytteen päälle ja suljetaan keitinliemiemellä tai vedellä napakaksi kukoksi. Paljaalle pellille ja uuniin ensin 250 astetta puolisen tuntia. Korjataan mahdolliset taikina-aukot (tuossa ummistamisvaiheessa on hyvä jättää hiukan taikinaa tätä varten) taikinalla ja nesteellä. Kääritään folioon ja uuniin takaisin. Nyt 125 astetta ja 4-5 tuntia. Lopuksi vielä annetaan levätä pari tuntia keittiöliinaan käärittynä, jotta kuori vielä pehmenee. Joten maistijaisia tiedossa noin klo 20 tänään ….

Kukkotaikina

5 dl ruisjauhoja, minulla oli karkeaa versitoa ja toimi hyvin

3 dl vehnäjauhoja

2,5 dl vettä

2 tl suolaa

0,5 dl voita sulatettuna

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.