Talkkuna, unohdettu superfoodi

Olen hämäläistä sukua, ja kyllä lapsena söin viiliä talkkunalla, kanelilla ja sokerilla. Se oli erittäin hyvää ja taas kerran ihmettelen, miksi ruoka on jäänyt pois ruokalistoiltani. Olen nyt asunut yli 20 vuotta täällä Sawossa ja kerran sain ruoka-ajatuksen kaupassa ja ostin paketin talkkunaa, mutta ei se maistunut oikealta. Ahaa, selvisikin että paikallinen kainuulainen talkkuna on erilainen kuin hämäläinen talkkuna. Joten, kun ostin sitä alkuperäistä, makukokemus olisin sitten ihan oikea. No makuasioista ei pidä vääntää, kukin tykkää omastaan, minulle se oikea talkkuna on hämäläistä, herneineen.

Näitä ruokatrendejä tulee ja menee, kasviksia laitetaan leipään, varsinkin juureksia, HK toi tammikuussa 2017 markkinoille PoPo;n eli jauhelihan sekaan on jauhettu porkkanaa mukaan. Härkis ja Nyhtökaurat kärsivät tuotanto-ongelmista edelleen, kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Osa kokeilijoista tykkää, toinen puoli ei innostu näistä lihankorvikkeista. Taas seuloin jauhokaappejani ja talkkunapussini nousi taas esiin. Aivan! miksi tämä tuote ei saa minkäänlaista nostetta näillä ”kevennä” pois lihasta, ”hae proteiinia ruokavalioosi enemmän”- markkinoilla? onko se liian tylsä, helpolla valmistettavissa vai miksi tämä ei nouse arvoonsa kuuluvalle paikalle? Miksi palautusjuomaksi haetaan proteiinijauheita, jotka on tehty vaikka missä ja mistä… no joo, kilohintakin on sitten sen mukainen. Mutta jos ajatellaan sitä yleisintä talkkunan käyttöä, jonka monikin näin 50 vuotta ja yli muistaa lapsuudestaan. Piimää tai viiliä (hapatettu maitotuote), mustikoita (kuitua, vitamiineja, antioksidantteja) ja talkkunaa (proteiinia, kuituja)….. loistava välipala, joka sisältää lähes kaiken tarvitavan, edullinen ja maukas. Näillä eväillä ovat immeiset ennenkin pärjänneet, mihin se on meiltä nykyimmeisiltä kadonnut?

Talkkunassa, siis tässä hämäläisessä versiossa on keitettyä ja paahdettua ja sitten vielä lopuksi jauhettua viljaa, yleensä ohraa, kauraa ja hernettä. Kuitupitoisuus on 26 g/ 100g tuotetta ja proteiineja löytyy 13 g. Ei ollenkaan huono tuote!

Nyt sitten kokkailemaan, projektin alla ovat talkkunasämpylät, mustikkahyve ja piirakkapohja.

img_4749

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.