Kiinalaiset höyrytetyt pullat ja hoisinpekonia

on

Quo Bao lienee oikeampi nimitys tälle kiinalaiselle ruualle. Kokeilimme tätä ensin kokkikurssilla kansalaisopistolla ja pitihän tätä kokeilla kotonakin. Minulla ei ole (vielä) aasialaisessa keittiössä käytettävää bambukoria, jossa tämän kaltaiset ruuat siellä paikallisesti valmistetaan. Sehän asetetaan wok- pannunpohjalle, jossa on alla kiehuvaa vetta, ja kas, höyryuuni on valmis. Minua viehättää nämä ahaa-elämykset, kun tajuan asioita kokkaillessani. Eihän kaukoidässä ruokia tehdä uunissa, mutta ruokaa, leipää voi valmistaa myös näin. Väriä tuo sämpylä ei tietenkään saa itseensä, se on taikinansa värinen, mutta kyllä se kypsyy, ja oikeastaan melko nopeastikin. Todellista street foodia!

Taikinassa ei ole itsessään mitään suurta mystiikkaa ja eksotiikkaa. Ainoa ero normitaikinaan on reilumpi sokerimäärä, ja leivinjauheen ja hiivan käyttäminen samassa taikinassa. Nämä perustuvat varmasti siihen, että taikina ehtii nousta nopean kypsennyksen aikana. Annoin pullien ensin kohota höyryssä 3 minuuttia, sitten ritilä pois kattilasta tiskipöydälle lepäämään 10 min. Sitten taas tulille höyryyn 10 minuutin kypsennys loppuun. Täytteeksi maustoin hiukan normaalia paksumpia pekoniviipaleita maustekastikkeella, ne vain paistetaan pannulla rapeiksi, sitten väliin esimerkiksi pikkelöityjä kasviksia, ja syömään. Kun taikinan leipoo kaulintavaiheessa soikion muotoon, ja ripauttaa väliin hiukan jauhoja, ja taittaa päällekäin, se aukeuvat sitten kypsinä mukavasti täyttämistä varten. Toinen versio on täyttää pullat jo valmiiksi ennen höyrykypsennystä. Vaikka minulla olisi ollut se bambukori, senkin pohjalle kannattaa laittaa suikaleet vaikka kiinankaalia tai leivinpaperia, muuten raaka taikina voi jymähtää pintaan kiinni ja sotkea sen. Minä kokkailin höyrypullani nyt tavallisella kattilalla ja sen höyryosalla ja laitoin pullani muffinssivuokiin. Lapsoset olivat ansaitun epäluuloisia, mutta kommentoivat sitten syötyään, että outoa, mutta ei pahaa. Minusta sekin jo oli suuri voitto ruokamaailman puolesta.

Taikinan raaka-aineet:

1,5 dl lämmintä maitoa tai vettä

3 dl vehnäjauhoa

2 tl kuivahiivaa

2 tl leivinjauhetta

2 tl sokeria

Hoisinkastike pekonille

300 g paksua pekonia leikattuna 3 cm paloiksi

2 rkl hoisinkastiketta

2 rkl osteri- tai soijakastiketta

1 tl sokeria

1 tl kiinalaista viismaustetta

pikkelöidyt kasvikset (retiisiviipaleita, kurkkua, retikkaa, sipulia)

1 dl vettä

0,5 dl riisiviinietikkaa

1 rkl sokeria

kiehautetaan ja kaadetaan kasvisten päälle ja annetaan maustua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.