Kukkakaali haaste, intialainen pakora

on

Syskyn ruokauutinen levisi sosiaalisessa mediassa hurjaa vauhtia. Pohjanmaalla kukkakaalin kasvattaja(t) aikovat aumata kukkakaalit peltoon… Myöhäinen asvu ja vaimea kysyntä laski tuottajahintaa niin alas, ettei sitä kannattanut kuulemma edes nostaa pois pellosta… Kauheaa,,, sanoin minä itselleni kun uutista luin ja samoin sanoi ruokaileva somekansa. Helsingin Sanomien uutinen aiheesta on lopussa. #ukakalitalkott- viesti kulki pitkin sosiaalista mediaa ja kukkakaalireseptiä jos toistaki nalkoi pursuilla. jostain luin, että kukkakaalin kysyntä kasvoi 151%. Hieno ele meiltä kaikilta, kotimaisia kasviksia pitää syödä ympäri vuoden, jos se on mahdollista ja järkevää. Loppukesän ja syksyn aikan kotimainen sato on edullisimmillaan ja laadultaan parhaimmillaan. Oma panokseni virallisesti #kukkakaalitalkoissa oli intialainen kukkakaalipakora. Mausteinen panerointi ja uppopaisto, kastikkeena happaman- makea korianterikastike.

Pakorataikinaan tuli seuraavat raaka-aineet:

3 dl kikhernejauhoa

1 dl riisjauhoa

2 tl suolaa

1 tl juustokuminaa

1 tl valkosipulisuolaa

1 tl, chilihiutaleita, 1 tl ruokasoodaa, 1 tl kurkumaa, 1 tl korianteria..

kylmää kivennäsivettä 3 dl

sekoitin ensin kuiva-aineet sekaisin ja lopuksi kivennäisvesi,  tarkoitus on saada melkein juokseva taikina, joka kuitenkin tarttuu hyvin kukkakaaliin. Nesteen määrän kanssa voi täsmätä tämän. Pilkoin kukkakaalit nupuksi, enkä todellakaan keittänyt niitä etukäteen. Näin ne  tottakai kypsyvät, mutta jäväät napakoiksi. Kukkakaalit taikinaan, sekoittele tasaisesti joka puolelle ja upporasvaan paistumaan. Minulla oli nyt auringonkukkaöljyä noi nlitran verran. Pakorat kypsyvät kohtuu nopeasti, valutus talouspaperin päällä ja valmis. Päälle korianteri- limekastiketta

Sekoitin tehosekottimen teräosalla ison tupon (100g) tuoretta korianteria, 1 chilipalon, 3 limen mehun, 2 valkosipulin kynttä, suolaa ja sokeria ja noin 0,5 dl oliiviöljyä. Maistele tasapaino suolan ja sokerin kautta.

 

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005330836.html

KUKKAKAALIN viljelijöillä on parhaillaan suuria vaikeuksia saada satojaan myydyksi. Useita kaalisatoja on siksi jätetty peltoon ja haudattu sinne.

Merkittävin kukkakaalin myyntiä vaikeuttava tekijä on ollut kesän kylmä sää, jonka vuoksi kaalisadot ovat valmistuneet yhdessä ryppäässä. Siten tarjonta on ylittänyt kysynnän keskellä parasta sesonkia.

Myyntivaikeuksien vuoksi osa viljelijöistä myy varastojaan tyhjäksi alihinnalla. Se taas on romuttanut myös hintatason, sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen.

Kukkakaalia viljelee Suomessa noin sata maanviljelijää tai yritystä. Viime vuonna kukkakaalille oli käytössä 272 hehtaaria peltopinta-alaa.

YKSI satonsa peltoon jättäneistä viljelijöistä on mustasaarelainen Trygve Aura. Hän jätti peltoon kukkakaalisadostaan hehtaarin verran eli noin puolet.

”Tukkuliikkeet lakkasivat kokonaan ostamasta tavaraa ja hinta tippui niin alas, että piti miettiä, mikä on järkevintä. Se sato on nyt mennyttä, kynnän sen peltoon myöhemmin”, Aura kertoo.

Aura viljelee tilallaan myös muita vihanneksia ja viljaa, mutta peltoon jäävä kukkakaalisato tekee hänen kesästään tappiollisen. Talvisin Aura käy rakennustöissä, mikä tuo hänelle taloudellista helpotusta.

Kaalilajikkeiden viljelyn kannattavuus on Auran mukaan laskenut läpi 2010-luvun, mutta tämä on ensimmäinen kesä sitten 1990-luvun, kun satoa täytyy haudata peltoon.

”Kyllä se pahalta tuntuu. Kaalien laatu on ollut tänä kesänä todella hyvää”, Aura harmittelee.

Auran mukaan myös moni muu hänen tuntemansa viljelijä on joutunut jättämään kaalia peltoon.

KUKKAKAALIA viljelevät kamppailevat kannattavuusongelmien kanssa monien muiden viljelijöiden tapaan. MTK:n Mika Virtasen mukaan kulunut kesä on ollut erityisen hankala, mutta ei täysin poikkeuksellinen.

”Kysyntä on ollut alhaalla nyt kolme viikkoa”, Virtanen kertoo.

Virtanen toivoisi muutosta erityisesti kaupankäyntiin. Hän kritisoi varastojaan halvalla myyviä pienviljelijöitä, mutta myös alihintaista ja huonolaatuista tuotetta ostavia tukkuliikkeitä.

”Alalla on asenneongelma. Jos halvalla saadaan, niin ostetaan iso erä”, Virtanen moittii.

AURAN ongelmista kertoi ensimmäisenä Vasabladet. Julkisuus poiki Auralle jo yllättävää apua, sillä Vaasassa toimivan lähiruokapiirin jäsenet ostivat häneltä torstaina yhteensä 682 kiloa kaalia.

Aura kertoo harkinneensa kaalin viljelyn lopettamista vuosittain. Miksi yhä jaksat jatkaa?

”No, se on hauskaa”, Aura vastaa.

”Mutta ehkä tässä pitäisi taas miettiä, mitä tekee.”

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/hs-kukkakaali-on-nyt-niin-halpaa-ett%C3%A4-sit%C3%A4-ei-kannata-edes-korjata-pellolta-1.202144

Kesän kylmän sään vuoksi kukkakaali on kypsynyt kertarysäyksellä, ja nyt vihanneksesta on ylitarjontaa, kertoo Helsingin Sanomat.

Hintataso on romahtanut, kun osa viljelijöistä tyhjentää varastojaan alihintaan, sanoo lehden haastattelema kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen MTK:sta.

HS:n haastatteleman viljelijän mukaan kaalikasveja on pitänyt ajaa peltoon heikon kannattavuuden vuoksi viimeksi 1990-luvulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.