Lindströmin pihvit lisäkasviboostilla

on

Syksyn, ah tuo ihana tuoreiden kasvisten kulta-aika! Ostan juureksia parin kilon erissä, se aktivoi ruokasieluani tekemään sitten useampia ruokia raaka-aineesta. Ensin tein punajuuritani borscheittoa viime viikolla. Nyt on sitten tulossa lindströmin pihvit, uskoisin että sen(kin) ruuan historia viittaa niukkoihin raaka-aineisiin, ja klassikko on jäänyt elämään. Monessa ohjeessa käytetään etikkapunajuurta. Ei huono sekään ja mahdollistaa ruuan tekemisen ympärivuoden. Toki varastoituja punajuuria saa raakana ja kokonaisena lähes ympäri vuoden. Toisissa ohjeissa on kaprista, olisin laittanut, jos kaapissa olisi purkki ollut, mutta koska sieltä löytyi suolakurkkuja, tai tarkemmin sanoen maustekurkkuja, ne passaa vallan mainiosti.

Olen henkisesti sitouttanut oman ruokafilosofiani käyttämään enemmän kasviksia, varsinkin kotimaisia juureksia, joten tämä on ideaalinen ruoka korostaa niitä ja liha olkoon tukemassa yleistä hyvinvointiani. Jauhelihana käytin tutustumisnäytteenä töistä saamaani HK;n sporttijauhelihaa. Sporttisen siitä tekee se, että rasvaa on vain 5 %, raaka-aineena 90% possua (ilmeisen kinkkua sitten rasvaltaan) ja 10% nautaa (kuulemma alhaisen rasvapitoisuuden ja loppujen lopuksi värin takia). Rasvaa en tarvitse yhtään enempää, kun maun perusteella käytän ruuanlaitossani voita ja leivän päällä Oivariinia ja Oltermannia, joten passaa kyllä. Tosin en tietoisesti olisi kaupasta tätä versiota valinnut, naudan paistijauheliha on minulle ajattelamatta toimiva vaihtoehto. Kasviksia, eli niitä kovasti arvostamiani juureksia laitoin pihvitaikinaan sitten reilullä kädellä. Perinteiset ohjeet käyttävät 150 g punajuurta/ 1 peruna/400 g jauhelihaa kaavaa. Taas huitelin omiani ja tässä raaka-aineet tähän versioon

1 pkt (300g) jauhelihaa

5 punajuurta (500g)

2 perunaa (150g)

1 iso sipuli, voita nokare paistamiseen

100 g maustekurkkua

2 kananamunaa

1 rkl pippurisekoitusta,

tarkasta suolaisuus esipaistamalla nokare pihviä ensin pannulla,,, vaikka mukana on maustekurkkua, ei ehkä kuitenkaan riitä

Laitoin punajuuret ja perunat kuorineen kiehumaan. Silppusin sipulin ja kuullotin makean mehukkaaksi voissa pannulla. Kuorin kypsät parunat ja punajuuret ja raastoin hienoksi. Kaikki raaka-aineet yhteen ja koepaisto mausteista pannulla, jos suolaa esimerkiksi tarvittaisiin lisää. Sitten massasta pihvejä, ne voi paistaa pannulla tai uunissa (200 astetta, 15 minuuttia).

Lisäkkeenä minulla oli keitettyä perunaa ja sipulikastiketta. Tuosta määrästä tulee noin 100g pihvejä kymmenisen kappaletta, erittäin passeli lounas töihin mene kahdella pihvillä. Hinta/laatusuhde kokonaiskuluun ja kasvisten määrään on taas kohdallaan.

Paahdetun sipulikastikkeen väsäsin ns pitkällä kaavalla, rauhallisesti ruskistaen.

2 sipulia isoina viipaleina, ei paksuina kuitenkaan, eli pitkittäin

30 g voita

2 rlk vehnäjauhoja

1 fondikuppi tai 1 rkl hyvää lihaliemijauhetta

3-4 dl vettä

annoin sipuliviipaleiden ensin pehmetä kunnolla voissa pannulla. Sitten sekaan vehnäjauhot ja rauhallinen kypsentäminen niin että jauhot kypsyvät ja alkavat ruskistua. Sekaan lihaliemi ja lopuksi vettä. Minä keitin veden etukäteen, kuumana se sakeentuu nopeasti. Vielä hetki kypsymistä ja paahdettu sipulikastike on valmis. Lihaliemen maku voi jopa korvata suolan, mutta pippuria kannattaa ripauttaa hiukan sekaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.