Pikaruokaa Koreasta, bulgogi

on

Pakastin on kotikokkaajalle iloinen asia. Sinne voi laittaa raaka-aienita, satokauden ihanuuksia, valmiita annoksia, ruokakomponentteja kuten kastikkeita ja vaikka mitä. Innokkaan kokkaajan ongelma on, että koko ajan tulee vaan lisää ”jotain” ja mitoiltaan suurinkin pakastin on lähes aina täpötäynnä. Aika ajoin pitää jumpata kokkiaivojaan sitten niin päin, että syön kuivakaapeista ja pakastimesta pois ruokaa tämän viikon. Nyt annoin itselleni ”ruokarahaa” 5 euroa seuraavalle viikolle, ja käänsin katseeni tiukasti omiin varastohini, näillä mennään. Pakastin keveni tehoviikolla lohella (olin laittanut talteen häntäpalaa lohifileestä noin 300 g) ja kanttarelleilla (tein niistä kastikkeen keitettyjen perunoiden kaveriksi kahdeksi päiväksi töihin evääksi), valmista punajuurilaatikkoa, puolukkapussista tein vispipuuroa ja sitten 300-400 g naudan entrecotea, josta tein bulgogia. Ihan hyvä ruokaviikko kokonaisuuden kannalta, pieniä koloja havaittavissa pakastimessa ja kauppaan meni loppujen lopuksi 7,45 €. Kaupasta hain bulgogiin kiinankaalia, perunoita ja kermaa lohikastikkeeseen ja paketin ruisleipää aamupalaani varten.

Bulgogi on korealaista ruokaa, minusta mukavan erilaisen makuista, vaatii pienet esivalmistelut, mutta tekovaiheessa nopeaa. Lihana käytetään ohueksi viipaloitua naudan lihaa, filettä tai entrecotea, joka kypsyy nopeasti. Nythän minulla oli valmiina suikalepaloja, jota olivat jääneet ison kokonaisen entrecote reunapaloina, kun tein siitä aikoinaan pihvejä. Valmistin ensin soijapohjaisen marinadin lihoille, ja annoin marinoitua pari tuntia, voi olla yönkin yli.

Marinadiin tuli 0,5 dl tummaa soijakastikketta, 2 rkl fariini-tai ruokokidesokeria, 5 cm tuoretta inkivääriä raastettuna, 2 rkl seesaminseimeniä,  1 rkl seesam öljyä, 1 punainen chili pilkottuna ja kaksi valkosipulinkynttä pilkottuna.

Sitten keräilin jääkaapista kasviksia, tähän voi käyttää vähän mitä vaan, mutta mielellään ns kovarakenteisiä, kun idea on saada ne ohuiksi, mutta jänteviksi pikkelöinninkin jälkeen. Nyt hyödynsin muutaman porkkanan, retiisin ja lopun 10 cm pätkän kurkkua. Koska minulla on spiraalileikkuri, tuli nyt oiva hetki hyödyntää sitä ja suikersin kurkun ja porkkanan sen avulla hienoksi suiruksi, retiisit leikkelin ihan veitsellä tikuiksi.

Kasvikset kannelliseen astiaan, jotta niitä pystyy ravistelemaan muutaman kerran. Pikkelöintiliemeen laitoin riisiviinietikkaa (omenaviinietikkakin käy vallan mainiosti), 1 rkl sokeria, 0,5 rkl suolaa ja kevätsipulin varsia hienonnettuna (korianteri olisi loistavaa, mutta ruokabudjettini ei antanut siihen periksi). Liemi kasvisten päälle, kansi kiinni ja ravistusta ja laitoin sen maustumaan jääkaappiin pariksi tunniksi.

Kun sitten oli aika syödä iltapäivällä, alitoin jasminriisiä kypsymään parin desin verran. Ongin marinaadista lihanpalat, ja kypsensin kuumalla pannulla nopeasti kypsiksi. Sitten vain kasaamaan annokset. Pohjalle kokonainen lehti kiinanakaalia ”lautaseksi”, paksumpaa kantaa kannattaa leikata pois. Siihen ohut kerros riisiä, päälle lihanpaloja ja sitten pikkelöityä kasvissuikaletta. Kiinankaalin reunoista kiinni kevyeksi rullaksi ja eikun syömään, ihan vaan sormilla. Kikkailu veitsellä ja haarukalla on tarpeetonta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.