Talvinen keitto, mateesta

on

Tammikuussa kävelin paikallisen Citymarketin kalatiskin edustalla, siellä oli komeita mateita, kuten sesonkiin kuuluu. Reipas kalatiskin hoitajaneitokainen esitteli mateita, ja kun kysyin, nylkeekö hän mateen valmiiksi, se ei kuulemma onnistu. Plääh, en osaa tehdä sitä minäkään. Useasti olen nähnyt, kuinka se tapahtuu, mutta vaatii oman kokemuksensa ja tekniikan. Sen ainoan ostetun kalan pitää olla valmiiksi nyljetty. Muuten en talvikeittoani saa tehtyä. Harmillista…Meni varmaan pari viikkoa kun taas kuljin sen kalatiskin ohi, ja kappas, tiskissä oli edelleen mateita tarjolla. Nyt ne olivat valmiiksi nyljettyjä. Liekö samainen tiskimyyjä, mutta kun kysin nyljetyistä mateista, hän kertoi avoimesti, että palautta tuli niin paljon, että pyysivät kalastajaa nylkemään valmiiksi. Aivan, nyt tuli kaupat ja ruokalistat meni uusiksi, mikä on tietysti normaalia meidän taloudessa. Made oli noin 600g. Kiitos palveleva kalatiski, kuuntelette asiakasta ja toimitte sen mukaan!

Laitoin keittopohjaksi 7 dl vettä ja kalafondia kiehumaan. Laitoin noin 4 osaan leikatun mateen kypsymään ensin liemee noin 5 minuutiksi. Palat kypsyvät nopeasti. Otin ne pois liemestä jäähtymään. Sinne sekaan sitten noin 500g perunoita paloina, porkkanaa 300g ja 1 sipuli paloina. Perkasin sillä aikaa mateen palat, kypsinä kalan liha irtoaa helpolla ruodoista. Kun keittopohjassa olevat kasvikset olivat kypsiä, lisäsin kalanpalat sinne takaisin, mausteeksi tilliä ja lopuksi 2 dl kuohukermaa ja maustoin keiton suolalla. Viikon keitto oli valmis ja sesongissa oltiin kerrankin kohdallaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.