Pakko testata, kukkakaalipirtelö

on

Leijona Catering valmistaa Puolustusvoimien ruuat. Loppukesän suurin kohu-uutinen oli, että uutisoitiin suunnitelma  ruokalistapäivityksestä niin, että viikossa olisi kaksi kasvisruokapäivää. Media hehkutti asiaa isoin otsakkein, ja puolustusministerimme Jussi Niinistö (sin) jatkoi taivastelua ja huolta sotapoikiemme jaksamisesta. ”eihän linssikeitolla ja kukkakaalipirtöllä voi jaksaa”. Jihaa, pirtsakka ruokakeskustelu saatiin vauhdilla päälle. Tosiasiahan on, että heikkorakenteinen ”liha”ruokavalio on kehnoa ruokaa, hyvin koostettu kasvispohjainen ruoka täysin elossapitävää ja terveellistä. Tuolla heikkorakenteiseella liharuokavaliolla ajattelen ruokamakkara/ ranskanperuna tasoista ruokaa pääsääntöisenä ruokana jatkuvasti. Tyhjiä hiilareita, suolaa ja rasvaa, ei kasviksia tai hedelmiä.

Leijona Catering 24.8.2018

Puolustusvoimien ruokahuollosta vastaava Leijona Catering Oy on suunnitellut lisäävänsä kasvisruoka-aterioiden määrää varuskuntaravintoloissa loppuvuoden 2018 aikana. Aloite lisäämiseen on tullut Varusmiestoimikunnilta, ja se tukee tavoitetta monipuolistaa puolustusvoimissa tarjottavia aterioita. Ravitsemus- ja energiasuosituksia ei olla muuttamassa.

Ruokahuollon sopimuksessa puolustusvoimien ja Leijona Cateringin kanssa määritellään puolustusvoimien vaatimukset ruuan palvelutuotannolle. Asevelvollisille varuskuntaravintoloissa tarjottavien aterioiden tulee täyttää suomalaiset ravitsemussuositukset energiaravintoainesuositusten osalta. Aterioiden on oltava terveellisiä, monipuolisia ja maittavia. Aterioiden koostumukseen liittyvistä asioista päättää Leijona Catering Oy yhteistoiminnassa puolustusvoimien kanssa. Tämä osaaminen on strategisen kumppanin ydinosaamisaluetta.

Nykyisin varusmiehille tarjoillaan kahdeksan kasvisruoka-ateriaa kuuden viikon ruokalistalla. Kasvisruoka-aterioita on suunniteltu lisättävän kahteen ateriaan viikossa siten, että niitä ei tarjota samana päivänä. Muutoksesta kootaan asiakaspalaute, joka otetaan huomioon ruokalistojen jatkosuunnittelussa.

Puolustusvoimat laatii asiasta selvityksen Puolustusministeriölle. Asiasta tiedotetaan selvityksen valmistuttua.

https://puolustusvoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kasvisruoka-ateriat-puolustusvoimissa

 

 

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) Aamulehdessä

Hän tähdentää, että varussotilaille teetetyn kyselyn mukaan vain puoli prosenttia kannattaa kasvisruokaa.

–Näiden lukujen valossa tällainen pakkosyöttäminen vaikuttaa ideologiselta valinnalta. Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/armeija-ei-taistele-kukkakaalipirtelon-voimalla-puolustusvoimien-kasvisruokalinjaus-tuli-taytena-yllatyksena-jussi-niinistolle-201157116/

 

Pakkohan se oli sitten itse kokeilla, mistä voisi olla kyse. Puolustusministeri Niinistön heitto ruuista oli vain heitto, mutta linssikeitto pitää hyvin nälän pois, se on jo kokeiltu, mausteita ja paljon kasviksia, oikein hyvä ruoka. Kukkakaalipirtelö oli minullekin vähän ekstremeä, mutta nopea selailu netissä, onhan näitä. Hannan Soppa- blogissa oli minua miellyttävä resepti, joten kiitos siitä, ei tarvinnut keksiä pyörää uudelleen tällä kertaa. https://hannansoppa.com/kukkakaalipirtelo/

Kukkakaalipirtelö:

300g kukkakaalia kevyesti höyrytettynä

0,5dl maapähkinävoita

1 banaani

1,25dl mantelimaitoa

1 tl vaniljaextraktia

kaikki vaan blenderiin ja sekaisin. Maku oli hieman rouheinen, kukkakaalin rakenne tuntui ja maapähkinävoi oli Chunchyä, joten siitäkin tuli purutuntumaa. Mantelijuomaa, eli nestettä olisi voinut olla hiukan enemmän, rakenne oli aika kiinteä. No maku sitten… hmm, maapähkinälle se maistui ja kun siinä ei olleut yhtään lisättyä sokeria, se e iollut kovin makea. Ei huono, ihan juotava. Luvut oli pakko laittaa sitten Fineliin ja katsoa, mitä kukkakaalipirtelöstä saa. tässä luvut:

Annoskoko oli 440 ml

Kokonaiskalorit (kcal) 418

Rasvaa 24 g

Hiilihydraatit 28 g

Proteiinit 18 g

Kuitua 10g

monia vitamiineja ja kivennäisaineita, koska pähkinää ja kukkakaalia ja banaania… kaikissa raaka-aineissa oli siis funktio. Rasvaa siinä toki oli, hyviä pehmeitä kasvirasvoja,  mutta maapähkinävoi on erittäin tuhtia tavaraa, joten olkoon mukana makuseikkana, mutta varsinkin energiantuojana. Välipakaksl tuollainen pirtelö antaa toki hyvän tankkauksen kasviksia, mutta kaiken kaikkiaan aika sopusuhtaisesti ja tasaisesti proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa. Minusta terveellinen vaihtoehto!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.