Juuresleipä

on

Maa-artisokkasoseesta piti miettiä ruokaa, ja olin jo käyttänyt osan 1,5 kg määrästäni keittoon. Erilaiset juuresleivät ovat nyt trendikkäitä. Minulle se on vähän kaksipiippuinen asia. Leipä, täysjyvästä/ rukiista tehtynä on jo itsessään funktionaalinen elintarvike, jonka käyttö on vain suositeltava asia. Miksi siinä pitäisi olla kasvista/juuresta? Tässä viimeisen 10 vuoden aikana leipä on kokenut ruokamarkkinoilla kovia. 2006-2011 aikana karppausbuumi iski todenteolla suuriin massoihin ja pahin kamaluus ja kauhistus oli tietenkin Big Pharman tuote, leipä. Ihan oikeasti gluteenista löytyi se ultimate pahuus tällä kertaa. Paleodieetti heti perässä vaan löi vettä kiukaalle, leipä oli mukamas niin tuore elintarvike ,ettei elimistömme ole sille kehittynyt… huaah. Leipäteollisuus oli todella heikoilla niissä buumeissa, markkinoille tuli jo ”karppausleipää” siemienillä tuunattuna. Onneksi tuo hullutus on todellakin taas kääntynyt kokonaisterveelliseen suuntaan, hyvä kuitupitoinen leipä, tai vaikka puuro on taas suosittua. Tuossa välivaiheessa ja edelleenkin markkinoilla on sitten kasvis/juurestuunattuja leipiä. Olen niitä maistellut, lisätty juures (punajuuri, palsternakka jne) tuo leipään makua ja rakennetta, ne on ihan syötäviä. Lisättynä kasviksena päivittäiseen ruokavalioon niiden merkitys on varmaan vähäinen, mutta jos oikein huonosta lähtökohdasta lähtee lisäämään, kaikki on hyvästä!

Minulla oli nyt siis maa-artisokkasosetta ja päätin tehdä siitä pannuleipää, eli löysä taikina uunipellille ja siitä paloja sitten maistelemaan.

500g maa-artisokkasosetta

1 pss kuivahiivaa

6 dl sämpyläjauhoa, rouheinen versio tuo mukavaa purutuntumaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

0,5 dl rypsiöljyä

Lämmitin sosetta hiukan mikrossa ensin, jotta kuivahiiva lähtee käyntiin, sekoitin kuivahiivan, suolan ja sokerin jauhoihin ja sekoitin soseeseen. Kauheasti en vaivannut, koska en uskonyt kovin kummoista sitkoa syntyvän tästä sekoituksesta. Annoin taikinan nousta lämpöhauteessa tiskialtaassa tunnin verran liinan alla. Se nousikin mukavasti ja puristelin siitä ilmakuplia pois ja levitin löysähkön taikinan uunipellille. Annoin sen vielä kohota lämpiävän uunin päällä 15 minuuttia ja paistoin 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kovin kummoinen leipuri en ole leipätuotteissa, mutta ihan syötävää rieskamaista pannuleipää siitä syntyi. Hieman lämpimänä voin kanssa se maistui erinomaiselta ja maa-artisokka toi mukaan oman hiensotuneen pähkinäisen makunsa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.