Maa-artisokkakeitto

on

Keittoja syön viikottain, keitto on helppo, ruokaisa, edullinen ja vaihteluväliä löytyy laidasta laitaan. Kun tietoisesti haluan keventää ruokavaliotani ja pidän erilaisista makumaailmoista, keitto on itsessään monipuolinne, sen lisäksi se tekee hyvää rytmiä kokonaisuuteen. Koska syön aina eväitä töissä, kahden päivän keittolounaat mahtuvat sinne loistavasti sekaan arkiruokana. Ne tekee arki-iltaisin nopeasti, yleensä soveltaen esim viikonlopun ylijäämiä. Tuota soveltamista olen miettinyt ruokahävinkin kannalta paljonkin.

Teen usein viikonloppuisin monia erilaisia ruokia,, slowfoodia päiväruuaksi, kokeiluja ja leppoisten iltojen leffanapostelua. Yleensä niistä aina jää jotain elementtejä, jotka luonnollisesti haluan hyödyntää. Minulta katoaa nopeasti tekemisen riemu, jos sitten heitän nahistunutta tai muuten pilaantunutta raaka-ainetta pois alkuviikosta. Teen toki mukaillen paljon ruokia  jo kokeillun reseptiikan mukaan, kun ostan raaka-aineita. Erityisen luovaksi tunnen itseni sitten kun joudun ”pakosta” pohtimaan mitäs näistä lopuista romppeista saa sitten aikaan. Parhaimmat omat jutut syntyvät aina näin, pakotan itseni pyörittelemään eri reseptejä ja hyödyntämistä. Ruokahävikkiä minulta ei juuri kuoria enempää synny, tosin rehellisyyden nimissä (ja lievän ylipainon) annoskokoni ovat liian usein suuret. Vähemmälläkin pärjäisi, mutta sielu ei anna periksi laittaa ylimääräsitä ruokaa esim biojätteeseen, jos se on syömäkelpoista…Töiden kautta saan usein ylläreitä, raaka-aineita joskin tukkupuolella erät ovat usein isoja, joten pitää hahmottaa niistä monta käyttötarkoitusta sitten putkeen. Samaa ruokaa en halua syödä peräkkäisinä päivinä kahta enempää ja erilaiset versiot samasta lähtökohdasta kutkuttavat aina. Hävikkiruokateemaa jääkaapista näissä maa-artisokkaresepteissa hyödynsin taas ja tein 1,5 kg maa-artisokkasoseesta keittoa, juuresflatbreadia ja piirakoita.

Maa-artisokkakeitto

0,7 dl valmista sosetta

1 dl kermaa

½  fenkoli

1 sipuli

1 kasvisfondiannos

200g ruusukaalia, 1 rkl voita ja 1 rkl hunajaa

100g tuoretta maa-artisokkaa (tämä on kestävä tuote jääkaapissa, ei pilaannu hetkessä, jos ei ole liian kosteaa)

½ nippua tuoretta tilliä, oliiviöljyä 2 rkl, 1 rkl sitruunan mehua, suolaa ja pippuria

Freeesasin ensin padan pohjalla pilkottua fenkolia ja sipulia tilkassa öljyä. Sitten sekaan kasvisliemifondi ja 1 dl vettä. Kun pohja oli hautunut hetken, lisäsin maa-artisokkasoseen ja kerman ja kuumensin keiton ja annoin hautua miedolla lämmöllä. Sauvasekottimella ajoin keiton kuohkeaksi.

Perkasin ruusukaalit, kannat pois, huonot ulkolehdet jos tarvitsi ja halkaisin ne pitkittäin puoliksi. Leikkasin tuoreista maa-artisokista ohuita siivuja, en edes kuorinut niitä, pesin vain hyvin. Paistinpannulle voi ja hunaja ja paahdoin ruusukaalit ja maa-artisokan siivut siinä, en siis keitä niitä erikseen, tämä toimii juuri näin. Rapea, paahtunut pinta antaa rakennetta keittoon.

Pilkoin tuoreen tillin pieneksi, lisäsin rypsiöljyä, sitruunanmehua maustoin suolalla ja pippurilla. Tähän kannattaa antaa makua ja happamuutta, tasapianottaa kermaista keittoa loistavasti!

Valmiin keiton pinnalle ruusukaaleja  ja tilliöljyä, jos olisi ollut jotain ihana tuoretta leipää, se olisi kruunannut annoksen salonkikelpoiseksi. Mutta erinomainen keitto tästä syntyi, erilainen, upean valkoinen ja omanlaisensa upean raaka-aineen, maa-artisokan myötä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.