Verigreippi curd

on

Olen tehnyt näitä curdejä jo aikaisemmin sitruunasta ja raparperistä, kysehän on happaman makeasta tahnasta. Tahna, curd, vaatii pientä tekniikkaa, mutta kun perusidean tajuaa, näitä voi soveltaa. Tosiaan klassinen sitruuna on hyväksi koettu jo useampaan kertaan, raparperi toimii loistavasti, samankaltainen hedelmä eli hapan ja aromikas on greippi, ja värinpuolesta vielä lisättynä verigreippi punaisuudellaan. Verigreippien lyhyt satokausi on vuodenvaihteen molemmin puolin, joten keskitalvella tätä pitää kokeilla jos sitä halajaa. Päivät lyhenivät ja tämä idea muistui mieleen kun kotikauppani heviosastolla seikkailin taas joulun välipäivinä. Hmmm, jos kokeilisi tämän curdin ja tekisi klassista ”appelsiiniriisiä” curdistä. Tuumasta toiseen taas vaan!

3 verigreippin paloja sauvasekoittimella soseutettuna.. noin 2,5 dl, hedelmälihaa saa olla mukana, väri on upea!

2 dl sokeria

80 g voita

3 kananmunan keltuaiset

Sekoita vesihauteessa verigreippimehuun sokeri ja vatkatut kananmunat. Kuumenna sekoitusta tasaisesti, sekoittele koko ajan äläkä anna seoksen kiehua. Kananmunat menevät helpolla kiehahtaessa rakeiseksi munakokkeliksi ja se on sitten siinä. Mutta kun kevyellä lämmöllä hämmentelee seosta, sen tuntee kuinka se sakenee. Kun kananmuna ei enää maistu, pohja on valmis. Anna seoksen jäähtyä, ei kuitenkaan kylmäksi saakka ja lisää voi pieninä paloina huoneenlämpöisenä sekaan koko ajan sekoittaen. Tässäkin vaiheessa lämpötilalla on merkitystä, liian kuumaan pohjaan sekoitettuna voista erottuu öljy ja proteiinit, liian kylmään se ei sula sekaan. Kädenlämpöinen on aika hyvä. Nämä curdit ovat veikeitä, hetisillään ne eivät maistu ”kummoiselta” mutta seuraavana päivänä maut ovat tasoittuneet ja ne maistuvat taivaalliselta, makean happaman täyteläiseltä. Purkitan nämä aina useampaan pieneen purkkiin, jotta säilyvät suljettuina paremmin, täyteläisenä herkkuna näitä ei yhdeltä istumalta syödä koskaan. Ei nämä ikuisia ole jääkaapissakaan, kuukauden sisään nämä kannattaa syödä pois kun mitään säilöntäaineita ei käytetä kuitenkaan.

Tuunatun ”appelsiiniriisini” tein sitten riisipuurosta, johon sekoitin vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa noin 1:1 suhteessa, makuna verigreippicurdia ja pinnalle piparkakkumuruja, olihan nyt jouluaika

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.