Perinneherkku, karjanlanpiirakat

on

Todellinen perinneherkku, karjanlanpiirakat. Onhan ne hyviä, ohut rapea kuori, pehmeä sisus, hiukan lämpimänä, munavoilla… täydellinen kombo ja juhlien vakiotarjottavaa. Riisipiirakka on yleisnimitys, karjanlanpiirakka on suljettu nimitys. Ihan liian vähän me jörmyt suomalaiset suojaamme perinneherkkujamme, kun ne ovat avoimia, kuka tahansa voi tehdä samannimisiä tuotteita ihan mistä tahansa raaka-aineista. Puikulaperuna on karjanlanpiirakan lisäksi yksiä harvoja nimisuojattuja elintarvikkeitamme. Eivät ne turhaan Italiassa tai Kreikassa suojaa laatuelintarvikkeitaan ja valmistusmenetelmiään. Oikeaa Fetaahan ei niin vaan tehdä joka meijerissä, eikä Crudo di Parma eli parmankinkku ole mitä tahansa possun takalistoa. Karjalanpiirakassa on suojattu muoto ja rajoitettu raaka-aineita. Taikinassa pitää olla suurin osa ruista, se on ohut, täytteenä riisiä,perunaa, ohraa. Riisipiirakoissa on usein enemmän vehnäjauhoa, se varmasti helpommin leipoutuvaa koneellisesti, aito kodinhengetär tietysti nypyttelee karjanlanpiirakkansa ihan omin pikkukätösin ja paistaa ne leivinuunissa.

Leivinuunia minulla ei edelleenkään ole, olen pyrkinyt elämään tämän puutteen kanssa(niisk) ja meidän kaupunkilaisten pitää tyytyä sähköuuniin. Kyllä tämä toimii näinkin muutamalla niksillä varustettuna. Itsetehdyt karjanlanpiirakat voi tuntua kaukaa katsoen työläiltä, mutta kun muutaman kerran kokeilee, huomaa, että helppoa kuin heinänteko, jos toki kaupunkilaisena en ole sitä koskaan kokeillut.. Mutta kun tekee kohtuullisen annoksen kerrallaan, kuten me, 20 kpl kerrallaan, ne ovat tuoreina parhaimmillaan eikä tekeminen ole puuduttavaa. Isoihin sukujuhliin voi sitten rakentaa tuotantolinjan ja näpertää näitä satoja, kuten jotkut sitten somessakin kehuskelevat. Pieniltä leipomoilta saa erinomaisia karjanlanpiirakoita, käsintehtyjä, kappalehinta on jo kivunnut euroon kappale, itsetehtyinä näissä maksaa eniten täysmaito, johon puuro keitetään. Laskin kerran että hintaa tulee itsetehtynä noin 15 senttiä kappale. Yksi mystinen sivujuonne meidän karjanlanpiirakoissa on ollut nypyttämisen jälki. Kaikki ovat tietysti kokeilleet, mutta perheemme vanhin tytär on ilmiömäinen, tasaisen kauniita nypytyksiä syntyy ihan itsestään. Toinen testaus oli nykyvinkki, että kaulintaan käytettäisiin pastakonetta, pohjanhan pitää olla ohut. Meillä on pastakone, ja kokeiltiin, eihän siitä tullut mitään, kun pyöreä muoto katosi telojen puristuksessa. Meidän taikina leipoutuu loistavasti ihan kaulimella. Kun toinen kaulitsee, toinen täyttää ja nypyttää, homma sujuu kevyesti. Ja nämä ovat melkoista pikaruokaa kuitenkin. Kun puuro on hautunut, uuni päälle, sekoita taikina, kauli pohjat, täytä, pellille ja 10 minuuttia uunissa, tunnissa saa paljon aikaan.

Meidän luottotaikina

2 dl vettä

4 dl ruisjauhoa

1 dl vehnäjauhoa

1 tl suolaa

1 rkl öljyä (ei mene varmaan virallisiin nimisuojauksiin)

Kaikki vaan sekaisin ja se on siinä. Taikinasta pötkö, jonka leikkaan 20 palleroon. Pallero leivinalustalle ja kaulimella ohueksi ympyräksi, noin 15cm halkaisijalla. Kun tekee kaverin kanssa sarjana, ei tarvitse peitellä näitä pohjia mitenkään kuivumisen estämiseksi. Tuo öljytilkka auttanee leipoutumisessa, ne eivät repeile, ja muotoutuvat hyvin.

Täytteenä käytämme ihan perusriisipuuroa. Litra täysmaitoa, 2 dl puuroriisiä ja 1 tl suolaa. Tunnin se vie kun puuro hautuu haudekattilassa. Määrästä saa yhden annoksen ihan syötävää puuroa, loput piirakoihin.

Pyöreän pohjan päälle keskelle noin 1 rkl puuroa, reunat taitetaan päälle ja nypytetään soikion muotoon, tässä vaiheessa piirakka saa tekijänsä näköisen uniikin muodon. Uunissa 275 astetta eli mahdollisimman kuuma, paljaalle uunipellille hiukan ruisjauhoja pohjalle ja piirakat siihen. 10 per pelti sopii siihen hyvin. Paistetaan noin 10 minuuttia, kunnes piirakan reunat alkavat kunnolla rapsakoitua. Otetaan uunista ja voidellan vesi-voiseoksella. Siinäpä se sitten onkin. Itsessään nämä ei paljon päällisiä kaipaile, munavoi on klassikko tietysti aina.

Joulun jälkeen söin joulupöydän rääppäisiä pari päivää ja jäljellä oli vielä pikkurasiassa peruna- ja porkkanalaatikkoa. Siitäpä lähti huikea kokeilu, laitoin suoraan tuunaamatta näitä karjanlanpiirakoiden täytteeksi. Aivan uskomattoman hyvän makuisia!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.