Suolainen kääretorttu

on

Peruna joutui yhtä pahaan kurimukseen kuin leipäkin tässä vuosikymmenen sisällä. Varsinkin karppaajat jättivät sen kokonaan pois ruokavaliosta, jos toki he jättivät paljon muutakin. Oma ruokafilosofi ei tätä koskaan ymmärtänyt. Minusta peruna on hieno elintarvike, edullinen, täyttävä, monipuolinen, kasvaa erinomaisesti Suomessa, lähiruokaa siis. Hyvä hiilarinlähde ilman rasvaa! mutta arvostan myös makua, kesän ensimmäiset uudet perunat ovat parasta kesässä. Pitkin vuotta monikäyttöisestä perunasta voi tehdä vaikka mitä, omana ruokanaan tai lisäkkeenä. Ilokseni olen huomannut, että peruna tekee paluuta kasvaneen kasvisruokaboomin myötä.

Tässäpä ohje, jossa kääretortun pohja tehdäänkin perunasta. Idea on itselleni tyypillisen yksinkertainen ja sovellettavissa monenlaisiin versioihin. Kuoritaan kilon verran kiinteää perunaa, leikataan kohtuu ohuiksi siivuiksi, noin 3 mm esimerkiksi mandoliinilla. Uuni lämpiämään 200 asteeseen. Uunipellille levitetään noin 50 g maukasta juustoraastetta. Käytin kuivempirakenteista parmesaania tällä kertaa. Sen päälle asetellaan limittäin perunaviipaleita niin että muodostuu suorakaiteen kokoinen, tasaisen umpinainen pohja.  Pirskotellaan hiukan öljyä, suolaa ja pippuria pintaan ja samanverran juustoraastetta perunoiden päälle. Pohja uuniin, paisto noin 20 minuuttia, kunnes lopulta juusto pinnassa saa jo hieman väriä.

Pohjan ollessa uunissa voi sekoittaa mieluisan täytteen. Tein tuorejuustosta (200g) ja 10cm palasta purjoa (viipaloitu ja pehmensin hiukan öljyssä paistinpannulla ensin) ja valmiista possurouheesta täytteen. Olisin voinut käyttää kinkkusuikaletta, mutta löysin cittaristani kerrankin Hornan vapaan possun lihavalmisteen ja piti ostaa kannatuksen vuoksi, kun niitä tänne kauas Itä-Suomeen ekseytyy.

Sitten hiukan jäähtynyt pohja täytetään. Ensin kerros tuorejuustomassa perunalevylle, sitten pastakastiketta. Nämä valmiit ovat tarpeeksi kiinteitä ja kohtuu hyvän makuisia näihin kokeiluihin. Sitten leivinpaperin kanssa reunasta kiinni ja rullaamaan. Kypsynyt peruna ja sulanut juusto muodostavat toimivan pohjan, ja se kääriytyy rullalle täytteineen. Rulla pellille, päälle juustoraastetta ja vielä gratinointi uunissa. Siinäpä taas lauantai-illaksi suolainen herkku. Tätä voi tosiaan täytteiltään tuunata miten vaan, kalaa, kanaa, paahdettuja kasviksia… monta variaatiota! Hieman varovainen oli rullauksen kanssa tällä kertaa ja se jäi hieman löysäksi, kyllä se olisi tiukemmallekin kiertynyt ja olisi ollut näyttävämpi kuvissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.