Perunasoseen uusi elämä

on

Hävikkiruuasta puhutan paljon tänä päivänä ja ihan aiheesta varmasti. Omia jätteitäni en ole lähtenyt punnitsemaan, muttei ne biojätepussit isoja ole, eikä tarvitse joka päivä edes viedä pois. Toki taloutemme on pieni kaikenkaikkiaan. Lähinnä pussissa on juuresten ja hedelmien kuoria. Joskus olen jätteidenkannalta miettinyt keskitalven sitrushedelmäsesonkia. Jossain pomelossa on mielettömän paksut kuoret, itse syötävä hedelmä on loppujen lopuksi pieni, ja kuoriosa massiivinen. Ja mitä lie pintakäsittelyaineita niissäkin on, kertyvät nekin sinne luonnonkiertoon. Biojätteessä on se positiivinen puoli, että se kiertää hyvin eli maadutetaan /kompostoidaan uusiokiertoon hyvin tällä hetkellä. Ei ole kenellekään vaikea erotella niitä ja hoitaa oikeaan jäteastiaan, näin tietysti luulisi. Minusta oli kuitenkin yllättävä tieto, että jäteasemat joutuvat poimimaan biojätteestä erikseen pois biojätepussit, joihin kuluttajat ovat jätteensä pakanneet. Kyse on uutisen mukaan toki pussien maissipohjaisista raaka-aineista, ne eivät vaan maadu samaan tahtiin kuin itse biojätteet…sanomalehtikin kuulemma olisi parempi versio, johon kääriä jätteet.

Sunnuntailounaalta jäi yli perunasosetta, jossa oli nokkosta seassa. Nokkosta löysin pakastimen uumenista vielä pari pussia viime keväälta, joten se pääsi rikastuttamaan perunasosettamme lohimedaljongin seuraksi. Ainahan sosetta tuntuu jäävän ja olen monta tuunausversiota kokeillutkin. Nyt piti kokeilla suolainen vohveli-idea. Meidän talouden perunasosessa on peruselementteinä vain perunaa, voita ja suolaa, ja makuna nyt pakastettua nokkosta.

Tuunasin perunasoseen seuraavasti: perunasosetta oli noin 4 dl, sekoitin ensin kulhossa 2 kananmunaa ja 2 dl maitoa ja 0,5 dl vehnäjauhoa. Sitten perunasose sekaan, ja paksu taikina oli valmis. Vohvelirauta kuumenemaan ja paistamaan vohveleita. Hyviähän näistä tuli, päälle ei ollut kummoisempaa kuin Tapolan puolukkakastiketta, näyttää kuvassa rumalta, mutta makumaailma toimi hyvin. Joku kylmäsavulohi- mousse tekisi tästä oikein esittelyannoksen.

IMG_5738

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.