Vietnamilaiset riisipaperikääryleet

on

Teki taas mieli jotain voimakkaita makuja, ja tietysti jotain pienempää napoteltavaa. Aikuinen tytär antaa aika-ajoin rakentavaa ja kehittävää palautetta siitä, että ruokakaappimme ovat aian jokseenkin täynnä kaikenlaista. Aivan, mutta jos ja kun syntyy polttava himo askarrella jotain kiva-kivaa, inventoimalla kaapit pääsee jo pitkälle. Ja parin sadan metrin päässä on melko hyvä pikkukauppani, josta saa edes jotain täydennystä elämää suuremmille ideoille. Yksi hamstrattava tuote kuivakaappiin on riisipaperiarkit. Ne ovat ehdoton edellytys kääryleille, kai niitä voisi askarrella itsekin, mutta sellaista tekniikkaa minulla ei ole hallussa. Kysehän on lähes läpinäkyvistä, paperinohuista pohjista, jotka ovat kuivatuotteita, 50kpl paketti maksaa noin 5 euroa. Mutta harmittavasti niitä on saatavilla erikoisaasialaiskaupoissa ja täällä periferiassa kun asuu, niitä on ostettava kun sellainen kauppa kohdilleen osuu. Paketti toki säilyy kaapissa ikuisuuksia ja siitä saa monta ruokaa.

Nyt sitten talviseen iltaan tarvittiin makua, tulisempaa ja hapokasta, kevyttä, kasvista ja sormiruokaa. Siispä kääryleitä puuhaamaan. Kasvispohjaisina nämä toimivat tosi hyvin, nyt laitoin mukana pakastimesta pongaamani tonnikalapihvin, sinnekin pitää saada kiertoa ja jostain tuokin jäi sinne roikkumaan aikoinaan. Itse kokoaminen on sarjatyötä, eniten aikaa menee valmisteluun. Rullat kuivahtavat pidemmän päälle, joten ovat hetisyötävää. Samoin taikina kosteana tarttuu helpolla kiinni toisiinsa ja repeilee, joten valmiina ne pitää asetella hieman irti toisistaan.

Valmistin ensin dippikastikkeen, jotta se ehti maustua hetken. Sekoitin 0,5 dl riisiviinietikkaa, 2 rkl kalakastiketta ja seesamöljyä 2 rkl, sekaan 1 tuore chili pilkottuna, ja rucolaa kourallinen ja noin 2 rkl sitruunamehua… tätä kastiketta pitää tuunata aina oman suun mukaan passeliksi.

Keitin kaksi kerää lasinuudelia, eli riisinuudelia. Kypsinä nopea huuhtelu kylmällä vedellä, etteivät jämähdä klöntiksi jäähtyessään. Pilkoin makeaa paprikaa paloiksi ja revin kovemmat kannat irti tuoreista pinaatinlehdistä. (Vink vink.. kaupasta löytyy valmiita sekoituksia, joissa on näitä makukasviksia sekaisin, eikä tarvitse ostaa kaikkia isoja määriä ominaan. 70g rucolaa on oikeasti iso kasa!). Lisäksi pilkoin uutuutta, varsikukkakaalia ohuemmiksi, niistä tulee hyvää rakennetta. Paistoin tonnikalapihvin pari minuuttia molemmin puolin pannulla sesamöljyssä ja maustoin suolalla ja pippurilla ja sesamsiemenillä. Tonnikalapihvin pitää jäädä sisältä punertavaksi, muuten se on kuivaa tikkua. Viipaloin tonnikalan ohuiksi siivuiksi. Sitten kasaamaan kääryleitä kun kaikki oli valmista.

Riisipaperit ovat hauraita ja kovia paketissaan, varovasti paperi kerrallaan lämpimään veteen, odota hetki, ravista varovasti vettä pois ja siirrä työtasolle. Yleensä sarjassa tämä toimii hyvin kun ottaa edellisen, laittaa samantien uuden likoamaan. Riispaperille sitten täytettä ”sopivasti”, määrät näkee suunnilleen ensimmäisen kohdalla kun alkaa kääriä pakettia kasaan. Väreillä saa ja pitää iloitella, laittelee elementtejä tasaisesti. Kääritään pohjasta käsin napakalle rullalle ja tarjoiluastiaan vaan odottamaan. 3-4 rullaa per syöjä on jo täyttävä annos.

Nautitaan dippailemalla kastikkeeseen sormin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.