Pot stickers, ruoka-askartelua

Pakastimessa oli vielä paketti wonton- lehdykkeitä ja ruokapää alkoi taas pohtimaan, mitäs kivaa niistä voisi askarrella. Wontonit ovat vedestä ja jauhoista leivottuja ohuen ohuita taikinakuoria aasialaisessa keittiössä. Vähän sama idea kuin filotaikinassa. Ainahan nuokin voi leipoa omin pikku kätösin, mutta en usko oman keittiöni tason siitä nousevan eksponentiaalisesti vaivaansa nähden. Valmis paketti maksaa pari euroa ja siinä on lehdyköitä 60 kpl, joten sellaisia pakastimeen kun niitä jostain löytää ja tekemään sopivalla hetkellä. Tekemistä näissä näperryksissä riittää ilman kaulintaakin.

Kuulostaa työläälle, muttei ole loppujen lopuksi ja jos kimpassa tekee, menee vielä mukavammin. Wontoneja, dumplineja voi valmistaa höyryttämällä pehmeän ilmaviksi, pannussa rapeiksi ja kokonaan uppopaistamalla öljyssä. Täytteinä voi käyttää mielikuvituksellisesti lähes mitä vaan, yleisimmät lienevät possunjauheliha- katkarapu, jauhettu broileri tai kasvistäyte. Dumplinit eli täytetyt nyytit syödään alkunperin tietysti puikoilla kahdella haukkupalalla (vaatii siis sisusrakenteellta sopivaa kiinteyttä), dipaten johonkin kastikkeeseen, joten makukokonaisuus niistä kaikista yhdessä.

Nyt sitten sen mieltä vaivaavan paketin kimppuun, se sulaa odotellessa huoneenlämmössä. Laitoin täyte1-versioon 400g broilerin jauhelihaa (huom… tästä täytteestä tein vielä keiton hävikkiruokana, joten tästä määrästä tulisi sen koko 60 nyyttiä, tein itse puolet), 5 cm palan tuoretta inkivääriä raastettuna, 1 tuore chilipalko, 2 valkosipulin kynttä pilkottuna, 2 rkl sesamsiemenöljyä ja osterikastiketta 1 rkl antamaan suolaisuutta, ja pussi pakastemaissia suutuntumaksi ja väriksi, sekä puoli punttia pilkottua kevätsipulia. Massa sekaisin ja täyttämään lehdyköitä. Lehdykkä kerrallaan työtasolle, reunoille sormella viirut vettä, keskelle noin 1 tl täytettä ja nypyttämään lehdykkää kiinni. Jos täyttämisessä menee kovin pitkä aika, valmiit kannattaa laittaa kosteutetun keittiöliinan alle, etteivät kuivu, koska sitten voivat repeillä kypsennyksen aikana. Jotkut ovat tosi näppäriä nypytyksessä ja jälki on hienoa, maun puolesta tyyli on vapaa, kunhan se on kiinni oleva nyytti tähän pot sticker versioon. Dumplineja voi tehdä avoimina kuppeinakin, kokeilen niitäkin joskus kun ostan pyöreitä versioita.

Täyte2; kasvisversio. Paahdoin ensin munakoisoa puoliksi leikattuna noin 30 uunissa (200 astetta) puolisen tuntia, että se pehmenee ja kypsyy. Liotin hetken mustia torvisieniä vedessä, pursersin veden pois ja pilkoin ne. Paahdoin kuivalla pannulla seesamin siemeniä, paahtaminen antaa makua. Raastoin tuoretta inkivääriä noin 5 cm pätkän hienoksi. Sitten kaikki sekaisin, väriksi kevätsipulin varsia ja mausteeksi chiliä ja limen mehu ja osterikastiketta tuomaan suolan makua.

IMG_6008

Pot stickersin kypsennetään tavan paistinpannulla. Pannuun ensin 2 rkl oljyä ja nyyttejä voi asetella ehjä puoli alaspäin ihan pannun täydeltä, ne eivät turpoa, eivät pahemmin tartu toisiinsa. Ensin paahtoa kuumemmalla hetki öljyssä, sitten sekaan kasvis- tai kanalientä niin että pinta on dumplinien puolessa välissä. Päälle kansi tiukasti, tai minulla lautanen tuolle pannulle, lämpöä vähän alas ja annetaan kypsyä, kunnes liemi on kadonnut kypsyttäen dumplinit. Tämä vaihe ei kestä kauaa, ja kappas, pannullinen paistopinnaltaan rapeita ja kypsiä dumplineita on valmiina dipattavaksi.

Tein nyt kaksi dippikastiketta, toinen oli kaapista valmiina löytynyt hoisin- kastike, eli makeampi soijakastike. Toisen dipin tein tehosekoittajassa. Siihen tuli 1 chilipalko, 2 valkosipulin kynttä, puoli punttia korianteria, 0,75 dl vettä, 3 rkl riisiviinietikkaa, limen kuori raastettuna ja limen mehu, sekä 1 tl sokeria.

Aika kiva setti lauantai illan iloksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.