Välimerellinen annos

on

Jos on aikaa ja haluaa puuhastella päivän keittiössä, tässäpä vasta haaste tarjolla. Välimeren makumaailmaa teki mieli, ja etukäteen pohdin mitä elementtejä tällä kertaa rakentelisi. Raaka-aineet eivät ole kalliita, mutta kaikenmoista tarvitaan, ja sitten sitä kuuluisaa aikaa ja rauhaa tehdä. Jos kaverin kanssa tekee, pitää olla melko hyvä yhteistyöhenki, että kaksi kokkia mahtuu samaan tilaan pyörimään ja selkeä työnjako. Tässä annoksessa on kylmiä ja kuumia elementtejä, ja joidenkin valmistus vie aikaa, toiset, kuten tsatsiki kaipaavat maustumisaikaa, joten vaatii pientä organisointia. Mutta ruokaintoilijalle tällainen on vaan kiva lisähaaste keittiöpäivään ja tiskikone on iloinen asia…

Aamupäivästä aloitin tsatsikin raastamalla puolikkaan kurkun hienoksi, raaste siivilään, päälle ripaus suolaa ja siivilään hetkeksi. Suola irrottaa kurkusta liikaa nestettä ettei dipistä tule niin vetelää. joku valuttaa turkkilaisen jogurtinkin erikseen, kokeilin kerran, mutten huomannut verrokkitestissä olennaista eroa. Sitten 200g turkkilaista/kreikkalaista jogurttia, 2 valkosipulin kynttä murskattuna, muskottipähkinää (tämä on olennainen) raastettuna ja puristeltu kurkkusilppu. Kaikki sekaisin ja mahdollisimman pitkä maustumisaika jääkaapissa.

Jossain vaiheessa päivällä kannattaa ottaa filotaikina pakastimesta sulamaan

Sitten toinen dippikastike baba ganoush. Munakoiso puoliksi ja uuniin paahtumaan puoleksi tunniksi, jos olisi kaasuliesi tai grilli, niistä tulisi parempia kun paahtaisi epäsuoralla liekillä mustiksi ja kypsiksi. Raavitaan kypsä munakoisomassa blenderiin, sekaan 1 rkl punaviinietikkaa, iso valkosipulin kynsi, kaksi paahtoleivän siivua paahdettuna ja murusteltuna ja sekaisin,,, siinäpä se, ja dipin voi laittaa odottamaan ja makuuntumaan jääkaappiin.

Seuraavaksi tabbouleh, kypsensin 1,5 dl cous cous- suurimoita 3 dl vettä ja kasvisfondia. annoin jäähtyä ja sekoitin niitä, etteivät paakkunnu jäähtyessään. Pilkoin kypsää tomaattia 1,5 dl ja saman verran tuorekurkkua pieniksi kuutioiksi. tuoretta minttua reilusti sekaan, ja persiljaa.. molempia yli desi. Kastikkeeseen 2 rkl öljyä ja kahden sitruunan mehu, 0,5 tl suolaa ja mustapippuria rouhaus. Kaikki sekaisin ja maustumaan taas jääkaappiin.

ja taas uutta putkeen, nyt mennään lämpimillä, joten pitää alkaa syömisen hetken suunnittelu. Koska filotaikina-kääröt kuivuvat helpolla raakoina, aloitan niistä. Täytemassaa sekoitetaan blenderissä hyvälaautista fetaa 200g, ryöpättyä pinaattia saman verran, ja ripaus pippuria ja kuivattua timjamia 1 tl ja 1 kananmuna. Sulatetusta filotaikinasta leikataan 10 cm levyisiä kaistaleita, pituutta noin 30 cm. Voidellaan levyn pintaan sulaa voita, päälle levy, voita, levy.. kolme kerrosta. lyhyelle sivulle ruokalusikallinen täytettä ja kääritään puolet pituudesta rullalle. Taikina poikki terävällä, minulla oli pizzaleikkuri, ja käärö on valmis pellille. Jatketaan parin kymmenen käärön verran. Uunissa 200 stetta ja noin 20 minuuttia, kunnes ovat kauniin värisiä pinnaltaan.

Kun kääröt on uunissa voi pyöräyttää falafelit. Hifistit liottaa ja keittää kikherneensä kuivasta herneestä alkaen, minä oikaisin tyynesti pikkukoon Pirkkahyllyn kautta ja sotin valmiiksi kypsiä kikherneitä, yksi  400g purkki riittää hyvin. Valuta 1 tölkki kikherneitä. Laita tehosekoittimen kannuun kikherneet, kaksi sipulia, 5 valkosipulinkynttä, 0,5 dl sitruunan mehua, persiljaa iso kourallinen, 2 tl suolaa, mustapippuria, 0,5 tl jeeraa ja 1 tl chilihiutaleita. Paahda 2 paahtoleipää ja laita murut seokseen sitomaan sitä ja 1 kananmuna. Pyöritellään pyöryköiksi, uuniin 180 astetta ja noin 15 minuuttia.

Nyt alkaakin kaikki tämän setin elementit olemaan kasassa, kattamaan annos ja pääsee vihdoinkin syömään. Olipa työmaa, mutta hyväähän se oli..

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.