Karpalo-ruistaikina piirakat

on

Torilla oli sadonkorjuumarkkinat, ja koska en ole ikinä löytänyt metsästä karpaloita, ostin pari litraa valmiina. Aina niistä jotain keksii, kunhan niitä on loputtoman täydessa pakastimessani tarjolla. Jääkaapissa sattui olemaan kinuskikastiketta ja siitä se ajatus sitten lähti. Hmm,, muffinssi-ideani oli muodoltaan hyvä, mutta rusipohjainen taikina oli hiukan liian kuiva rakenteeltaan. Voita siinä toki oli, mutta onhan se tosiasia, että ruis on raaka-aineena kuiva, eikä muodosta vehnän kaltaista sitkoa kuitenkaan. Tätä piti kuitenkin kokeilla, nyt näillä pelimerkeillä kun karpaloitakin oli tarjolla. Rakenne siis jäi vähän rosoiseksi, mutta maku oli kirpeän makea, jota hain. Jos laittaisi oikein sunnuntaikahville tarjolle, laadukas vaniljajäätelöpallo kruunaisi setin täydellisesti.

Taikinaan tuli

200g huoneenlämpöistä voita

400g ruisjauhoa (ehkä jatkossa 3 ruista+1 dl vehnäjauhoa)

0,5 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

yleiskoneella taikina sekaisin, ja laitoin muovikelmussa jääkaappiin 30 minuuttia

täyte

3 dl karpaloita, soseutin puolittain sauvasekottimella

0,5 dl sokeria

1 rkl perunajauhoa

1 dl kinuskikastiketta

voitelin muffinivuuat ja otin taikinasta 2/3 osan. Painelin taikinasta ensin palloja ja sitten litistin ne kiekoksi ja painelin muffinivuuan reunoille. Täytettä (pohjalle tilkka kinuskikastiketta, karpalo-sokeriseosta, ja päälle kinuskia) kuppeihin ja lopusta taikinasta kannet. Uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.