Pikkunaposteltavia

on

Alkutalven tai pikkujoulukauden lähestyessä ruokamieli alkaa puuhastella erilaisten pikkunaposteltavien parissa. Joku vuosi askartelen kaikille läheisilleni ruokalahjoja, mutta toistaiseksi olen näperrellyt milloin mitäkin. Lähinnähän nämä ovat itselleni rentoutumista, ensin rakennella joku teema tai ajatus, joku uusi raaka-aine tai muuhun settiin sopiva osanen. Sitten sopiva päivä, jolloin ei ole turhan kiire mihinkään, henkinen valmistautuminen mahdollisiin ruokakriiseihin, jos joku komponentti ei toimikaan. Kun ei ole liikoja paineita, yleensä lopputulema hakee itselleen muodon. Ei todellakaan sen alkuperäisen ajatuksen mukaisesti.

Ensin lähdin miettimään maksapateen tekemistä, raaka-aineeksi broilerin maksaa. Mutta sitä tulee kerralla aika reilusti, joten ajatus taipui sitten Italian Toscanasta kotoisin olevaan crostiniin. Maalaispatee, joka levittyy nätisti leivän päälle. Sitten törmäsin netissä simppeliin, mutta mielenkiintoiseen ohjeeseen whiskyllä maustetusta sipulihillosta… siitä se ajatus taas lähti sitten, laukalle. Asioikseen piti oikein mennä Alkoon ostamaan 20 cl viskipullo. Koska pidän erilaisista makukomponenteista, kolmanneksi versioksi tuli sitten marjainen juustoversio. Kaikkien pohjalle leipäsiivu, iltajuomaksi eggnog, tuo amerikkalainen joulujuoma.

Crostinimassan tuli;

150g broilerin maksaa

2rkl vehnäjauhoa, suolaa ja pippuria broilerin maksapalojen jauhotukseen

2 rkl voita paistamiseen

5-6 anjovisfilettä (nämä ovat pieniä, purkista ei mene paljoa)

½ purkkia kaprismarjoja (se pieni 90g purkki…)

2 valkosipulinkynttä

tuoretta persiljaa ja rosmariinia

1 rkl (Vin Santoa, jota nyt ei ollut) Cointreau- likööriä

Ruskista maksapalat pannulla, lisää sekaan valkospuli, anjovikset ja kaprismarjat ja yrtit. Anna hautua hetki, sekaan voi lisätä tilkan vettä tai jos hurjaksi haluaa ryhtyä (mikä on suositeltavaa ruuanlaitossa…) kermaa. Soseuta massa tasaiseksi, tarkasta maku. Levitteen pitäisi nimensä mukaisesti olla hiukan löysä, minulla tämä versio hiukan jämähti kun viileni jääkaapissa. Maksan kanssa sopii loistavasti kirpeämpi hyytelo, nyt oli pihlajanmarjahyytelöä kaapissa, tasapainotti makua kivasti.

IMG_6090

 

Whisky- sipulipekonihillo

3 isoa sipulia suikaloituna (massa pienenee kypsyessään, joten rohkeasti vaan)

300g pekoniviipaletta, osa pekonista voi olla hyvinkin paksunmpaa versiota, antaa suutuntumaa

0,5 dl fariinisokeria tai vaahterasiirappia

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 dl whiskyä

Paista ensin pannulla pekonit rapeiksi, nosta palat pois pannulla, jätä rasva pannuun. Anna sipuliviipaleiden karamellisoitua pekoninrasvassa rauhassa käännellen ainakin 10 minuuttia. Lisää sekaan kypsät pekonipalat, fariinisokeri. Anna sokerin sulaa ja sekoittua hyvin massaan. Lisää lopussa whisky. Jos haudutat pidempään, maku mietonee. Siinäpä oli vallan hauska hilloke valmiina. Käytin sitä leivän päällä illan pikkujouteemassa, mutta sitten laitoin sitä paahdetun kukkakaalin sekaan sunnuntailounaani lisukkeena, toimi siinäkin hyvin.

 

Kolmas leipänen rakentui sitten raffisti soseutetuista karpaloista, granaattiomenan siemenistä ja vuohejuustosta. Maustoin marjaseosta appelsiininmehulla ja rosmariinilla, seosta grillatun vuohenjuustoviipaleen päälle siten reilusti.

 

Eggnog, tästäkin on monta versiota ja jos amerikkalaisia jouluohjelmia on uskoinen, liian vahvat versiot alkoholipitoisina voivat yllättää maistelijansa. Versioita on reseptiikallaan monta, monissa kananmunaseos kuumennetaan (johtunee amerikkalaisesta aiheellisesta varovaisuudesta raakaa kanamunaa kohtaa, me täällä Suomen lintukodossa emme kärsi salmonella riskistä). Tärkeintä on saada aikaan kuohkea, täyteläinen kermainen juoma, joka maustetaan muskottipähkinällä ja alkoholilla, se voi olla vaikka rommia, minulla nyt sattui olemaan tuota Whiskyä, joten sitä siis. Minusta se maistuu aavistuksen lämpimänä paremmalle, mutta kuumaa se ei voi olla. Kuumennetaan täysmaitoa 2 dl ja  saman verran kermaa kattilassa, sekaan muskottipähkinää (lopuksi vielä koristellaan tällä pinta), vaniljatanko ja appelsiinin kuorta. Vatkaa 3 kananmunan keltuiaista sekaisin ja valuta sekaan kermamaitoon. Sekoita kokoajan (voi tehdä myös haudekattilassa) ja anna seoksen paksuuntua, älä keitä, kananmuna menee kokkeliksi ja se on sitten siinä…pilalla. Vaahdota valkuaiset, vaahtoa voi maustaa sokerilla. Anna paksuuntuneen massan jäähtyä hiukan, ja sekoita valkuaisvaahto sekaan, tämä tuo ilmavuutta juomaan. Lopuksi alkoholipitoinen juoma; laitoin desin verran whiskyä. Tästä setistä tulee 4 juoma-annosta, joten yhden nauttimalla ei vielä näillä mitoilla huppeliin pääse, eikä liene useimmiten tarkoituskaan. Pinnalle tosiaan raapaisu vielä muskottipähkinää ja kanelitanko, siinäpä oli pikkujouluhenkeä kerrakseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.