Peruna-kukkakaalicurry

on

Aasialaiset ruuat ovat niin helppoja muokata kasvispainotteisiksi. Ovathan ne sitä useasti alunperinkin, Intian 400 miljoonaa hindua ei voi olla väärässä, useimmat heistä ovat vegaaneja. Mutta tosiaan, liha ei anna näille ruuille useimiten mitään erityistä lisäarvoa, curry on liemi/kastikemainen mausteinen seos, jossa voidaan iloitella kasvisten väreillä ja muodoilla. Reseptejä on vaikka kuinka paljon ja valmiita mausteseoksia on tarjolla, tahnoina, jauheina ja kuivamausteina. Valmiit ovat helppoja en kiellä, mutta useimmiten ehkä liian paljon samankalataisia keskenään, loppujen lopuksi kaikki maistuu samalle, ainakin minun suussani. En myöskään kiellä sitä mausteiden määrää, jota pitää olla, jos ja kun lähtee omia seoksia tekemään. Pikkuisen kannattaa olla a) varovainen tai b) edes jotain hintsua tai ohjetta mittasuhteista, muuten voi lopputulema olla hyvinkin mielenkiintoinen.

Perusintialaisia mausteita näissä seoksissa ovat tuoreena chili, valkosipuli, keltasipuli, inkivääri, korianteri ja kevätsipuli,, tai harvemmin saatavilla olevaa sitruunaruohoa tai kaffirinlimelehteä. Kuivina jauheina mausteseoksiin kuuluvat kardemumma (kokonaisina tai jauhettuna), kaneli, kurkuma, inkivääri jauheena, korianterin siemenet, kumina, fenkolinsiemenet, tähtianis, paprikajauheet, erilaiset pippurit. Eihän tämä mikään täydellinen lista ole, mutta näillä pääsee jo alkuun. Nesteenä aloitan vedellä, lopuksi yleensä kookosmaitoa tai -kermaa. Liemimäiseen curryyn riittää lisäkkeeksi keitetty riisi, tia meillä jopa nuudelit, tai dipaten klassisista naanleipä, johon en ole löytänyt vielä toimivaa reseptiikaa itsetehtynä.

Nyt sitten perunaa ja kukkakaalia curryksi. Peruna on meidän mökin parasta siikliä, tietysti! Alussa on paljon pilkkomista ja kuorimista, loppu menee sitten omalla voimallaan. Pilkoin ensin tuoreet mausteet, 5 cm inkivääriä, kaksi chilipalkoa, 3 valkosipulin kynttä. Murskasin ne huhmareella massaksi. Sitten sekoitin kuivamausteseoksen,, 1 tl kuminaa, fenkolin siementä, korianterin siementä, kardemumman siemenkotia, curryjauhetta. Nämä hienoksi. Kuorin perunat ja pilkoin kukkakaalin pieniksi nupuiksi. Sitten kokkaamaan..

Ison padan pohjalle ruokaöljyä muutama ruokalusikallinen, tuore- ja kuivamausteet sinne aromatitisoitumaan. Sekoitellaan hetki ja sekaan kasvikset ja vettä niin että juuri ja juuri peittyvät. Keitetään lähes kypsiksi, ei kestä kauaa kun ovat pieniä kappaleita, peruna saostaa kypsyessään lientä paksummaksi. Lopuksi viimeistely, 1 kpl 400g purkki tai nyt kuten minulla 2 kpl 165ml purkkeja kookosmaitoa ja purkki valiita kikherneitä, kiehauta. Tuoretta korianteria (minä pidän siitä, joten minulla reilusti..), kevätsipulin varsia ja tuoretta chiliä, jos aromikkaammasta pitää. Lopuksi puolen sitruunan mehu, tasapainottaa kivasti kokonaisuutta ja mahdollista tulisuutta. Siinäpä tuota oli nyt sitten padallinen kasviscurryä, erinomaista lounasruokaa taas tarjolla. ps.. kuvassa on ”naanleipä”, muttei taaskaan onnistunut, joten täydellisen reseptin etsintä jatkukoon. Kyllä tuota söi, muttei toiminut kuten pitäisi.

IMG_6135

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.