Joulurääppijäisiä,piirakoita

on

Minulle jouluruuat perinteisimmillään ovat aika ehdottomia must-have- juttuja. Joulupäöydässäni pitää olla kinkkua (jouluaattona mielellään lämmintä sellaista), lientä, perunalooraa (kyllä, sitä vetelää hämäläistä imellytettyä versiota), porkkana- ja lanttulooraa, näitä kyllä riittää ihan nimelliset määrät. Kalaa, graavina tai kylmäsavuna, jopa savustettuna tai maustettua silliä tietysti, sienisalaattia ja ruisleipää. Rosollia ja hyvää ruisleipää, luumua jossain muodossa ja glögia Siinäpä on rakennuspalikat minun jouluruuilleni. Kaksi päivää putkeen menee kevyesti, sitten alkaa pakka hajoamaan, meillä hämäläistaustaisina on usein joulunpyhinä vaihteluna tosiaan savukalaa, ja sitten aidon perunalooran kaverina karjalanpaistia. Ihan parasta!

Olen kotikokkivuosieni varrella sitten tuunaillut näitä ”must-have”- ruokalajeja sitten jatkojalostukseen, kun joulunpyhät ovat ohi. Sehän siitä mielenkiintoisen tekee, että eri vuosina eri juttuja jää yli. Tänä vuonna ei ollut rosollia tuunattavaksi, mutta siitä syntyy huippusosekeitto, tai kasvispihvit. Kinkustahan on perinteisesti keitelty hernesoppaa, hyvä klassikko toimii aina. Tänä vuonna jäi minulle yli joululaatikoita. Aikaisempina vuosina olen tuunaillut niistä reiskoja ja piirakkapohjaa, nyt päätin testata niitä ”karjalanpiirakoihin”. Kolmea eri laatikkoa , jokaista noin 2-3 dl… tämä on nyt melkoista pikaruokaa..

Klassinen ruispohja piirakoille

4dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

2 d vettä

1 tl suolaa

1 rkl öljyä

Ainekset vain sekaisin käsivatkaimella, jako 20 palleroiseen ja kaulitaan ohuiksi ympyröiksi, halkaisija noin 15 cm. Joululaatikkomassaa lättyselle reilu ruokalusikallinen ja nypytettään reunoilta kasaan. Edelleenkään en ymmärrä miksi tytär saa niistä niin hienoja aina..Uuniin 275 astetta (eli kuumaksi!) piirakat ilman leivinpaperia kuumalle pellille,, 10 minuuttia ja ne on valmiita. Voitelu voisulalla kun ovat vielä kuumia viimeistelee herkun. Porkkana- ja perunatäyte olivat eniten mieleeni, ei lantussakaan mitään vikaa ollut, ei sillä. Sinne upposi tämän vuoden joulun jäännöserät oikein sujuvasti, eikä öllöttänyt loppua kohden ollenkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.