Sienipiiraat ruisperunataikinassa

Pitkästä aikaa päivitys ruokablogiin. Keväällä iski koko Suomeen korona, sitten tuli isompi henkilökohtainen sairaus ja päälle muutto kaikessa hässäkässä. Uutta asuntoa oli jo pari vuotta katsellut, pienempi riittäisi neliöissä, mutta toimiva keittiö pitää olla, ja tarpeeksi iso. Vihdoin sellaisen löysin kaikkilla muillakin vaatimuksilla. Taas mahtuu kokkailemaan jos mitäkin, kunhan terveyspuolelta löytyy tarpeeksi keskittymiskykyä, se on ollut ruokahalun kanssa vähän hukassa. Ruokaihmisen painajainen, onneksi ei lopullinen kuitenkaan. Nyt tuli sadepäivälle täydellinen ajoitus raaka-aineista kaapissa, tekemisen puute, ja into ja mielenkiinto ratkaista yksi ruokaongelmani, toimiva suolaisen piirakan pohja, perunasta.

Jääkaapissa oli edellisen ruokani, maksapihvien kanssa ollutta perunasosetta pari desiä. Eiliseltä metsäretkeltä keräsin enemmän vielä kantarelleja, mutta aloittelin jo suppilovahveroiden kautta. Jämänä jääkaapissa vielä homejuustomurua. Siis piirakka! Ruokakaupasta löytyy tosi toimiva valmis piirakkapohja, kohtuu edullinen ja pätevä tuote, olen niitä paljon käyttänytkin. Ylijäänyttä perunasosetta olen käyttänyt sämpylöihin ja rieskoihin, pitäisihän sen toimia piirakkapohjaankin, kai? Aikaisemmat perunapohjaiset piirakkataikinat olen tehnyt perunasosejauheeseen, sehän on sen jauheen ainoa kunnollinen käyttötarkoitus… Joten avoimella mielellä, pitkästä aikaa kokeilemaan jotain uutta

Minun perunasoseeseen tulee valmistuvaiheessa vain voita ja suolaa, ei siis maitoa, joten se on jäähtyneenä kiinteää. Sekoitin kuiviin aineisiin 2,5dl ruisjauhoa 0,75 dl vehnäjauhoa, 1 tl suolaa, 0,5 tl leivinjauhetta. Sähkövatkaimella perunasose ja kuivat sekaisin. Leikkasin huoneenlämpöistä voita pikkupaloiksi noin 70 g, ja ne sekaan taikinaan. Kun hetken malttaa antaa koneen pyöriä, taikina solahtaa kasaan kun voi sulaa sinne. Taikinasta tulee pehmeä ja kiinteä. Kääritään talouskelmuun, ja annoin olla jääkapissa huokailemassa pari tuntia, kylmänä sitä on helppo käsitellä.

Täytteeksi freesasin tuoreita suppilovahveroita, metsästä kannettuna vajaa litra, pannutuksen jälkeen pari desiä. Sitten pannulle kaksi sipulia ja punainen paprika pilkottuna freesaantumaan. Maustoin massan cayennepippurilla ja savustetulla paprikajauheella. Pientä twistiä vielä sekaan, muutaman pekoniviipale pannulle ja rapeaksi.

Taikinan rakenne vähän jännitti, halusin kuppimallisia muffinivuuassa, mutta henkisesti varauduin peruspiirakkaan, jos taikina temppuilisi. Hupsis, taikina oli käsissä pyöriteltävän pehmeää ja muotoutui helposti muffinivuokaan. Taikinakuppeihin täytettä, päälle teelusikallinen homejuustomurua, ihan vaan antamaan suolaa ja makua. Päälle vielä muna-ruokakermaseos (1 muna +1 dl ruokakermaa, 0,5 tl valkosipulipippurirouhetta). Uunissa 220 astetta noin 25 minuuttia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.