Hauki on kala ja toimii hyvin monessa

on

Hauki on varmaankin kasvanut Suomen vesissä kauemmin kuin me jonkin linjan kotoperäiset suomalaiset olemme niitä pyytäneet. Vähän samalla lailla kuin sienet, haukea karsastetaan, sitä pidetään ”koirana” ja lähestulkoon syömäkelvottomana kalana. Kun lukee ruuan historiaa, lohi ja hauki olivat entisaikaan pyydetyimpiä kaloja ja nitä suolattiin tai kuivattiin, hauesta tehtiin kapakalaa. Sitä riitti jopa vientiin saakka aikoinaan, kysyntää oli Euroopassa. Jos toki on ollut ilahduttavaa huomata, että haukikin on nykyslangilla sanottuna trendannut. Hyödykäs kala hauki on vesistöille, kun syö pienempiä kaloja, varsinkin särkikaloja, jotka täyttävät alueensa ilman luontaisia ruokaketjuvihollisia. Kaiken kaikkiaan sisävesikala on noussut taas esiin, ja se on hyvä asia syömisen monimuotoisuuden kannalta. Yleisellä tasolla nykyihmiselle kalan pitää olla prosessoitua, vähintäänkin perattua ja hyvin on ruokateollisuus ottanut jalostamisen asioikseen. Olen maistellut kylmäsavustettua haukea, joka on erinomainen tuote, olen jauhanut haukea kalapyörykkä- tai kalapihvitaikinaan, kunnon voissa ja ruisjauhoissa pyöritettynä hauki kelpaa paistettunakin. Ohuet ja runsaat ruodot varmaan pelottaa tai ärsyttää useimpia, siksipä jauhaminen toimii hyvin. perkausvaiheessa jälkene lytyvt ruodot kyllä hajoavat. Nyt minulla oli käytössä siistiä filettä ilman ruotoja ja päätin mennä crosskitchein puolelle.. kotimaisesta kalasta fish n`chipsiä, kunnollista turskaa saati sitten koljaa löytää harvoin, ja mitä olen lukenut, niidenkin kalakannat ovat pienentyneet huomattavasti viime vuosina. Mutta kiinteää, vaalealihaista kalaa tarvitaan, joten hauki on vallan passeli tällä kertaa.

Käytin reseptiä jossa on tummaa olutta ja kivennäisvetä panerointitaikinassa. Itse en ole kovin oluen ystävä, muta ruuanlaitossa nämä toimivat. Oikein asioikseen piti mennä lähikauppaan olutostoksille ja tumma olut antaa taikinaan makua ja väriä. Maissitärkkelys ja leivinjauhe tekee siitä kuohkeaa poreilevan kivennäisveden kanssa

panerointitaikina

60g vehnäjauhoja

60g maissitärkkelystä

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1 dl tummaa olutta

1 dl kuplavettä

300 g kalafilettä

lisäksi lohkoperunoita ja minä pidän tartar-kastikkeesta tässä annoksessa. Helppo lisuke on myös laittaa kermaviiliin kaksi ruokalusikallista kurkkusalaattia, helppo ja nopea. Perunoille sipaisen aina mallasetikkaa, jostin löysin aikoinana pullon sitäkin.

Nuo panerointitaikinan ainekset sekoitetaan ihan vispilän avulla sekaisin, taikina saa levätä puolisen tuntia. Samalla saa perunat kypsymään ja voi tehdä kastikkeen valmiiksi. Sitten vaan uppopaistoöljy lämpiämään. Olen panostanut syväpaistoöljyyn kun löysin sitä pienemmissä 2 litran pulloissa, se ei kuitenkaan mene pilalle joka paistosta kotikäytössä. Siiviöin jäähtyneen öljyn (juu, kerran olin hätäinen ja siivilöin liian kuuman öljyn pakasterasiaan… onneksi se oli tiskipöydällä ja refleksit kunnossa, kuuma öljy sulatti rasian altaan ja levisi pitkin poikin pöytää) ja säilytän jääkaapissa, kun en ihan joka viikko uppopaista mitään kuitenkaan. Minulla oli myös aikoinaan uppopaistolaite, kun se raihnaantui, en ostanut uutta tilalle, tukeva kattila ja lämpömittari riittää oikein hyvin. Valppaana saa olla paiston aikana, mutta levyn voimaa säätelemällä pitää paistolämmön yli 170 astetta niin syntyy rapeaa lopputulosta. Tuollaisissa vehnätärkkelyspohjaisissa taikinoissa se taikina on se, joka imee rasvaa itseensä ja jos paistaa tuoteita ns kylmässä öljyssä, ne kypsyvät tietenkin hitaammin ja taikinaan imeytyy liikaa rasvaa ja lopputuote on vetisen rasvaisen makuinen. Toki uppopaistettu, paneroitu ruoka on aina heti-heti syötävää, koska rapsakkuus katoaa nopeasti, eikä kestä säilöntää. Perunatkin rapsakoituvat uppopaistossa, mutta jos samaan aikaan operoi kotikeittiön kattiloilla, uunissa paahtuneet perunat toki toimivat hyvin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.