Sipulikeitto ranskalaisittain

on

Enpä tiedä kuinka montaa erilaista sipulikeittoa kansainvälisiltä ruokamarkkinoilta löytyy, mutta onhan tuo ranskalainen sipulikeitto todellinen klassikko. Yksikertaiset raaka-aineet, pitkä haudutus ja se on siinä. Onhan ranskalaiselle valkoviiniä aina kaapissa, kai, mutta äkkiäkös tuota hakee Alkomaholikaupastamme pullon. Itse olen suosinut pieniä 2,5 cl punaviini- ja valkoviinipulloja, hinta ei ole kummoinen, menee kerralla, saa aidon viinin maun sinne mihin se kuuluu, eikä jää pullon pohjia pyörimään. Ruuanvalmistukseen sopivat viinit eivät aina ole oman suunmukaisia, vallankin kun juo harvemmin. Mutta sipulikeitto minusta kaipaa valkoviiniä kuitenkin, valmis sipulikeittopussi kaupan kuivahyllystä on jotain ihan muuta, ollakseni rehellinen, olen niitä käyttänyt joskus vuonna kilpi ja miekka mausteena lihapullissa kun tyttäret olivat pieniä. se setti upposi makumaailmaltaan heille.

Näistä mitoista tulee noin 4 annosta

1 kg keltasipulia

100g valkosipulia

2 rkl voita

(1 rkl hunajaa)

1 litra vettä

2 rkl fondia

2,5 dl kuivaa valkoviiniä

2 tl timjamia

suolaa ja mustapippuria

viimeistelyyn paahdettua vaaleaa leipää viipale per annos ja gryereä n 200g raastettuna

Kaikkihan taas lähtee pilkkomisesta ja kuorimisesta. Sipulit viipaleiksi, isoimmissa kannattaa leikata pois pituutta, muuten ne pitkät luirut on valmiissa keitossa hankalia lusikoida. Paahdetaan padassa sipuleita voissa, maustetaan mustapippurilla ja annetaan pehmentyä ja ruskistua rauhassa 20 minuuttia. Sipulit ei saa palaa mustiksi, ne maistuvat karvailta lopputulemassa. Sekaan makeuta vähän fiiliksen mukaan, minusta hunaja on pehmeämpi, mutta sokerikin käy. Sipuli kyllä makeutuu kypsyessään, mutta lisätty makeus on vähän makuasia. Padassa alkuun sipulimäärä näyttää hurjalta, mutta paahtuessaan, ne menevät neljännekseen rakenteeltaan. Kun sipulimassa on hautunut paahteiseksi, sihauta sekaan viini ja anna hetken imeytyä sipuleihin kunnolla, sitten vesi ja kasvisfondi ja timjami. Sitten vaan antaa keiton hautua miedolla lämmöllä tunnin verran, kansi päällä, ettei nesteet haidu liikaa.

Lopuksi paahdoin paahtoleipää, asettelin uuninkestäviin annosvuokiin keittoa pohjalle, paahdettu leipä ja vahvaa juustoraastetta reilusti. Etukäteen paahdettu koska pehmeä leipä vain vettyy uunissa. Näppärä kokki pilkkoo leivänpalat valmiiksi ennen juustoraastetta, kuumassa annoskulhossa on hankala lusikalla lähteä hämmentämään kokonaista leipää suunkokoisiksi paloiksi. Annosvuuat kuumaan uuniin gratinoitumaan, 250 astetta ja menee muutama minuutti, kun juusto sulaa ja rapsakoituu. siinä se sitten on, sipulikeitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.