Kasvispaistos feat ratatuille

on

Työkseen kun myy elintarvikkeita, ratatuille kasvikset ovat arkea, tuoreena tai pakasteena, jopa kypsänä versiona. Kaikki kouluni käyneenä, tiedän kyllä mistä on kyse, mutta jäin tässä miettimään kaupassa ollessani, miksi en ole tehnyt sitä koskaan itse tietoisesti, varsinkin kun pidän maistuvien kasvispainotteisten reseptien etsimisestä ja syömisestä. Netti laulamaan ohjeita, joita oli toki kiitettävästi tarjolla. Kovastihan tuota kehuttiin reseptiikassa ja tuli melkein huono omatunto, miksi tämä on jäänyt välistä. Mutta onneksi tämä ruokainnostus ei ole koskaan valmis ja kohti uutta taas. Kuvakooste on lähestulkoon surkea, kun olen läpikäynyt kaikki mahdolliset tietotekniikkaongelmat kaikissa mahdollisissa teitotekniikkalaitteissani. Nyt viimeisin tuska on järjestelmäkamerani kuvansiirto koneelle.. eipä onnistu ei, ja nämä viimeisimmä tekeleet joka ovat blogini arvoisia ovat nyt jumissa tuolla muistikortilla ja päivitän nyt vain sillä materiaalilla mitä saan kännykästäni ulos, himppasen turhauttaa.

Mutta ratatulle, ranskalaisen keittiön, varsinkn Etelä-Ranskan alueelta oleva kasvispaisto vahvoilla mauilla. Toimii pääruokana ja vaikka pihvin tai broilerin lisäkkeenä. Minä lähdin pääruuasta liikkeelle. Reseptejä selatessani, tuore timjami toimii tietysti hyvin, mutta jotenkin omaan makuhermoon toimi ajatus rakuunasta ja provencalen maustesekoituksesta. Ollakseni etätöissä kotona, suosin valikoiman rajallisuudesta huolimatta paljon pientä lähikauppaani. Juuri nyt siellä ei tietenään ollut munakoisoa, mutta koska tarve (lue; nälkä) oli suuri , mennään nyt ilman, tuohon tarveainelueetteloon sen laitan ylös, mutta setti erilaisia kasviksia toimii itsessään ihan yhtä hyvin. Tässä ostokset

1 prk paseerattua tomaattia, laatuun kannattaa panostaa

1 pkt tomaattimurskaa, kuten myös laatu edellä

1 l sokeria

1 kesäkurpitsa, noin 400 g

3 paprikaa, erivärisiä

2 sipulia

1 munakoiso, jos sattuu löytymään

3 porkkanaa

1 dl persiljasilppua

3 isoa valkosipulinkynttä

0,5dl oliiviöljyä

2 tl rakuuna

2 tl provencen yrittisekoitusta

1 tl pippuria ja suolaa, ripaus rouhittua chiliä

1 pkt fetajuustoa, tässäkin laatu eellä, ei siis salaattijuustokuutiota

1 dl oliiveja, nyt minulla oli kaapissa isompia oliiveja vihreänä

Paljon on aineksia, mutta pääruokana tuota määrästä on 3-4 annosta syötäväksi. Laitoin uunin kuumenemaan 200 asteeseen. Syvän vuuan pohjalle paseerattu tmaatti ja tomaattimurska, ja niiden päälle tuo 1 tl sokeria. kyllä, tähän olen törmännyt usein, pieni annos sokeria tasoittaa voimakkaan (lue; hyvälaatuisen) tomaatin makua. Sitten pilkkomaan kasviksia rouheiksi paloiksi. Laitoin kasvikset vielä erikseen kulhoon maustamista varten. Sekoitin oliiviöljystä ja rakuunasta, seka Provencen mausteista kastikkeen ja pyöräytin sen kasvisten sekaan. Sitten kasvikset vuokaan tomaattipohjan päälle.. enkä tietoisesti mitenkään sekoittanut näitä nyt, ihan vain päälle ja pinnalle kasvikset raakana. Joissakin ohjeissa oli tasaisen pyöreitä viipaleita taiteltuna somasti lomittain vuokaan,, minulla ihan vaan kaikki kaadettuna….Päälle suolaa ja pippuria kevyesti ja hiukan chilirouhetta, mutta tarkoitus ei ole saada tulista ruokaa, chiliä ihan mausteena vaan.

Vuoka uuniin ja annoin ihan rauhassa paahtua ja kypsyä turhia sekoittelematta. Jos uuni on liian kovalla, kasvisten reunat palaa, siksipä ei kannata leikata liian suikeroita paloja niistäkään. Samoin öljy pinnassa suojaa kuivumiselta. Vähän epäilin projektiani, josko porkkanat siellä seassa kypsyvät. Turha oli epäilykseni,, vajaat puolitoista tuntia uunissa ja kasvikset olivat juuri sopivan paahtuneita ja kypsiä. Murensin kuuman paistoksen sekaan hyvää fetajuustoa palan (200g) verran ja oliivit ja vielä 10 uunissa, jos toki laitoin jo uunin pois päältä, tarkoitus enää vain lämmähdyttää kaikki yhteen. Ohejissa suositeltiin tuoretta, rapeakuorista leipää paistoksen kera. Sitäpä minulla ei nyt ollut, mutta on suuri se mitä pääruokana tarjottava kasvispaistos enää kaipaa. En kutsu tätä nyt suoraan ratatuilleksi, koska kyse on näitä kasviksista loppujen lopuksi ja se klassinen munakoiso puuttuu, mutta jospa tätä kutsuisi ihan vaan kasvispaistoksesti feat ratatuille. Fetamurut ja oliivit antoivat ruualle rakennetta ja happaman suolaista makua, pidin niistä tässä ruuasta hyvin pajon. Menee jatkoon ja näitä virityksiä voi kokeilla jatkossakin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.