Maito lapsiperheessä

Kuulin tuossa kauden uutuuksista suuren maitoalan toimijalta.

Perhemme käyttämä laktoositon maitojuoma on ollut vuosikausia rasvaton. Tämä siksi, että kaksi kolmesta taloutemme maidonkäyttäjistä kärsii laktoosi-intoleranssioireista, ja on helpompi ostaa ja kaikkein juoda samaa maitoa. Rasvatonta siksi, että ruokavaliomme on ajoittain melko rasvaista, ja käytämme leivän päällä 80% levitettä, joten se puoli on muuten kuin maidon kautta hoidettu.

Lapsoset ovat kasvavassa iässä vielä toistaiseksi, joten ruokajuomana maito on vallan mainio vaihtoehto, ja kyllä nuo juovatkin. Viikossa menee noin 6-9 litraa maitoa kahdelle lapselle ja ruuanlaittoon. Olen ollut kotimaisuus- ja merkkiuskollinen ja ostanut uskoakseni kokonaan kotimaista vaihtoehtoa. Koska maidonkulutuksemme on tuolla tasolla ja käyn mielelläni vain pari kertaa viikossa kaupassa, tarjolla olleet 1,5litran purkit ovat olleet toimivia.

Ensin jo hirnahdin uusiin maitopurkkeihin viime syksynä, kun perinteisen nokan korvasi tölkissä kuin tölkissä uusi korkki kyljessä. Koin sen ensimmäisen avaamisen jo hankalaksi ja minusta moinen lisähärpäke on ihan turha kuluerä käyttötavarassa. eikä minulla ole tarvetta pitää avattuja purkkeja kyljellää jääkaapissa, kuten uutuutta selitettiin. Eikä minulla ollut mitään ongelmia avata sitä nokkaa ns vanhanaikaisesti. Kuluttajakyselyt käyttömukavuudesta ovat varmasti isompien massojen kuin minun mielipiteideni summaa. Kuulin kuitenkin, että korkit ovat tulleet jäädäkseen. Jos hakemalla hakee jotain positiivista, niin onneksi ne korkit sentään ovat jotain maissipuristetta, ja maatuvat siis täysin purkin mukana, tai palavat, jos niitä hävitää polttamalla. Tähän on sitten ollut tyytyminen.

Toinen ihmetyksen aiheeni kuluvan syksyn aikana on ollut tämän ison toimijan Arki-maitojuoma. Maitojuomaksihan tuotetta pitää kutsua, kun lehmästä lypsetystä nesteestä (ent maito) muutetaan jotain muuta kuin rasvan määrää. Arki- juomassa on ”vakioitu” maidon proteiinit tasan 3% tasolle. Normaalissa maidossa proteiinipitoisuus kuulemma vaihtelee 2,5- 5 % välillä. Tämä vakiointi tehdään sekoittamalla tavallista maitoa ja nestettä, josta on kokonaan poistettu proteiinit (hmmm… mitähän nestettä se enää sitten onkaan?) … Kun seoksessa on haluttu 3% proteiinia, syntyy Arki-maitojuoma. Mutta miksi? miksi pitää luoda tällainen uusi tuote… niin,,, hinta on halvempi, eli arkisempi… minusta huonoin selitys oli, että jos tuntee saavansa liian vähän proteiinia tämän Arkimaidon vuoksi, kannattaa siten syödä vaikka 2 siivua juustoa Arkimaidon päälle ,ja tilanne tasaantuu… tuota, miksei vaan juoda tavallista maitoa, jos se on osana proteiinipitoisia lähteitä ruokavaliossa. Miksi hinta on halvempi? koska valmistaja kerää maidosta sen arvokkaimpia osia, eli proteiinia toisiin ”lisättyihin” ptoteiinituotteisiin, joille on kysyntää ja hintakin taas korkeampi kuin tavallisissa maidoissa.

Huaah… oma äitini, jota ei nyt voi edes vanhaksi moittia, oli ostanut tätä Arkimaitojuomaa kaupasta joulunpyhinä, kun olimme siellä joulua viettämässä. Niin, ei laktoosiperheille tämä ”maitojuoma” tarkoittaa laktoositonta maitoa, mutta Arkimaito ei ole ollut laktoositonta, sitä proteiinia on muokattu. Tätähän ei äitini tiennyt, ja jouluna oli jääkaapissa sitten juomakelvotonta maitoa lapsille. No nyt tulee sitten markkinoille ”vakioitua ” Arkimaitoa laktoosittomana ja maitojuomaa potenssiin kaksi,,, No meidän maitoperhe ei osta jatkossakaan Arkimaitoa, laktoosilla tai ilman.

Kolmas muutos, joka jo ajoi minut kirjoittamana tätä vuodatusta oli tuolle vuositolkulla käyttämällemme maidolle tuleva lisäuudistus… Maitopurkin koko kasvaa edelleen… Mitäh? entinen 1,5l purkki kasvaa 1,75litran kokoon. Lapsoset ovat jo toki aika isoja, mutta kyllä tuo täyden 1,5 litraisen purkin käsittely ruokapydässä yhdellä kädellä on aika huojuvaa ajoittain. Jatkossa purkki on siis vielä isompi ja painavampi (kuinkahan saa sormet ympärille, mitkä mitat kasvavat?) ja edellä maitsemani sivukorkki tulee käyttööön. Purkki on entisestään hankalampi käyttää… mutta kuulemma isot lapsiperheet ovat siirtyneet yhden purkin käytänöön ja tämä on kuulemma asiakastyytyväisyyttä lisäävä asia. Taas näemmä olen itse konkreettisena käyttäjänä väärässä ”Thö Suuren Yleisön” mielipiteeseen nähden.

Pitänee ihan oikeasti katsoa, ostanko tämän markkianjohtajan maitoa jatkossa, jos tilalle löytyy minun perheeni tarpeita vastaava (käytämme sitä varmasti vielä saman verran viikossa) tuote, siihen pitänee siirtyä… ;(

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.