Tuunattu sekameteli jälkiruoka

Joulusta jäi jäljelle muutamia ruokia, joita ei kannata säästellä ensi vuoteen, ja vaikka sesonki on jo ohi, päätin kuitenkin keittää sekametelisopan glögiin. Kaapeissa oli siis pussi kuivattuja sekahedelmiä ja Valion tumma glögijuoma. Mitäs sille keksisi kaveriksi… ahaa.. .minulle jo vanha tuttu, mutta toimisi varmaan tässäkin, mascarpone.

Mascarponehan on paksua italialaissta kermaa, rasvaa kelpoisat vajaat 40%, vertailun vuoksi amerikkalainen Philadelphia 27%, Valion Smetana 42% rasva. Mascarponehan on klassisen tiramisun perusraaka-aine ja toimii monessa muussakin jälkiruuassa loistavasti. Jos toki tuote on rasvaista, sitä ei tarvita paljoa, eikä sitä tarvitse joka päivä syödä. Mascarpone on tuore tuote, siinä missä muutkin maitovalmisteet, onneksi sitä kuitenkin saa Suomestakin, Pirkan Parhaat valikoimista ainakin.

Keitin siis kiisselin glögijuomaan. lisäsin litraan nestettä 1 dl sokeria ja veteen sekoitettuna 1 rkl perunajauhoa suurustamaan nesteen. Mascarpone on purkissaan ihan tönkköä, mutta kun sitä alkaa sekoittaa, se notkeutuu nopeasti, sekaan 1 dl tomusokeria ja 1 dl hasselpähkinärouhetta. siinäpä kelpo kermanekka kiisselille, pähkinät antavat kivan suutuntuman. Jos mascarponelisuketta jää yli, se kannattaa laittaa vain jääkaappiin ja keksiä johonkin toiseen lisukkeeksi. Mascarponen oma rasva ja tomusokeri tekevät rakenteesta vakaan, se pysyy ilmavana ja kreemisenä parikin päivää jääkaapissa. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi kermavaahdosta, joka luttaantuu ja nesteytyy säilytettynä.

Toinen hyvä vinkki mascarponelle on … sekoita mascarponen sekaan 1 dl tomusokeria ja 0,5 dl likööriä, esim Gran Marnieria tai Marsalaa, laita lisukkeeksi kuivakakulle, aidosti jo mentäisiin sitä laitettaisiin Panettonelle, italialaiselle joulukakulle,,, huippuyhdistelmä! (toisaalta taas tuota syö jo pelkästäänkin…)… taidan tehdä tätä lisuketta kun seuraavan kerran haluan zabaignon kastiketta ja pitää ostaa pullo Marsalaa Alkosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.